Hoge kwaliteit muziek of MP3: hoor jij het verschil?

Test je audiokennis met TidalWe weten allemaal dat MP3-files de kwaliteit van muziek beïnvloeden: niet in positieve zin. Maar hoe groot is nou eigenlijk het verschil tussen een muziekbestand van hoge kwaliteit en een MP3-bestand?

Al jaren bestaat er discussie over de kwaliteit van muziekbestanden. Onlangs kwam muzikant Neil Young met zijn muziekspeler, genaamd Pono, waarmee je kunt genieten van muziek in hoge kwaliteit. En daar bleek zeker behoefte aan te zijn, aangezien de Pono Music Player een van de populairste Kickstarter-projecten ooit is.

Maar hoe goed hoor je het verschil nu eigenlijk? De nieuwe streamingdienst Tidal laat je het testen. Zij zijn namelijk een van de eerste muziekdiensten die lossless audio aanbieden. Tidal komt met een simpele A/B test, die je laat kiezen tussen twee versies van vijf verschillende nummers. De vraag is natuurlijk: welke versie is van hoge kwaliteit?

Wanneer je moeite hebt om het verschil te horen, dan kan dat komen door een aantal dingen. Het kan zijn dat je gehoor niet optimaal is, maar het kan ook komen door de kwaliteit van je apparatuur. Benieuwd of jij het verschil hoort? Test het hier.

Nog geen reacties

  1. Nee, punt. Beetje slome test trouwens, je moet eerst de A- en B-versie van 30 seconden luisteren van vijf nummers achter elkaar, dan pas krijg je je “score” te zien. Had gerust na twee nummers al gekund.

  2. Ik heb ze alle 5 goed geraden. Moet toegeven dat ik het wel moeilijk vond, maar dat als je goed luistert je wel een “diepte” verschil merkt. Maar als je onderweg bent, ga je dit echt niet merken met tram/bus/trein/mens geluiden om je heen! Of hij moet keihard staan wat trouwens ook niet al te best is voor je oren 🙂

      • @sacha: Dat ligt er aan, je apparatuur is zo goed als de zwakste schakel. Als je een fantastische versterker/speakers/koptelefoon hebt maar dat combineerd met een bagger DAC of geluidskaart dan zal je weinig verschil horen. Ik heb voor de grap gewisseld tussen een simpele USB geluidskaart van 2 tientjes en een goede geluidskaart met koptelefoonversterker, en zelfs met mijn relatief eenvoudige DJ koptelefoon was het verschil heel duidelijk te horen.
        Met de flut usb geluidskaart was er zo goed als geen verschil te horen tussen de hoge en lage kwaliteit audio.

  3. bij de nummers hoorde ik wel een verschil tussen a en b, maar kon niet echt plaatsen welke de ”goede” was.
    Het verschil is in ieder geval erg klein, ik ben van mening dat als je goede geluidskwaliteit wil je beter kunt investeren in betere apparatuur.

  4. Het verschil tussen mp3 en bijvoorbeeld cd kwaliteit is heel hoog en ook voor slecht horenden goed hoorbaar. Alleen heb je daarvoor wel een zeer hoge kwaliteit geluidsinstallatie nodig die niet in een gewone audiozaak te verkrijgen is. Hoe hoger de kwaliteit van de installatie, des te groter de verschillen worden. Het nadeel van audio is dat het prijskaartje echt helemaal geen enkele garantie geeft voor de behaalde kwaliteit. Anno nu kun je voor een half miljoen euro een installatie samen stellen of laten stellen die slechts marginaal beter presteert dan een betaalbare hifi installatie. De reden is de audioketting, waarbij het eindresultaat zo sterk is als de zwakste schakel dat toestaat. De ellende is dat zelfs de meest simpele ketting al vaak uit tientallen onderdelen bestaat. Zijn er ook maar een paar in de voeding of het signaalpad zwak dan ben je eigenlijk al zoek. Fabrikanten gebruiken overigens misleidende meerwaarden om de kwaliteit van apparatuur in cijfers uit te drukken. Totale harmonische vervorming (thd) is een welbekende. Bij deze waarde komen zelfs instapversterkers bij de mediamarkt uit op een vervorming van minder dan een procent. Waarom is dit misleidend? Simpelweg omdat je wel een frequentie door de versterker heen kan sturen en het verschil kunt meten tussen het in en uitgangssignaal, maar muziek bestaat uit extreem snel wisselende frequenties. Een ultieme versterker moet het hele spectrum weer kunnen geven in milliseconden. Ook een zwiep meting duurt veel te lang om de werkelijke prestatie van bijvoorbeeld de versterker te kunnen weergeven. Met andere woorden, als je maar genoeg tijd neemt om frequenties te zwiepen dan kom je op vrijwel elke versterker uit op een lage vervorming. Dan heb je nog het probleem van de luidspreker, die aan extreem hoge eisen moet voldoen om met minimale vervorming een audio signaal in geluid om te zetten. Kort gezegd hebben de meeste topluidsprekers een q-factor lager dan 0,2. Dat houd in dat deze minimaal vijf minuten nodig heeft om alle frequenties weer te geven die de installatie aandraagt in een tijdsbestek van een minuut. Kortom de luidspreker vergaloppeerd zich constant en geeft lang niet alle frequenties weer zoals dat zou moeten. Dat staat nog los van de vervorming van de kast zelf die ook voor onder meer faseproblemen zorgt. En de passieve filters niet te vergeten.

    Er komt veel bij kijken om zinvol een test uit te kunnen voeren tussen mp3 en hoge kwaliteit bestanden. Zolang de apparatuur gewoon een iPhone of iets dergelijks is, doen die verschillen er eigenlijk niet zo toe. Als het om een ultieme audioketting gaat dan is het spelen van mp3 niet echt aan te bevelen, gewoon omdat je meer dan de helft van de informatie en dynamiek mist.

  5. Hieronder wat ze bieden bij TIDAL:

    Standard quality:
    96 kbps (AAC +)

    High quality:
    320 kbps (AAC)

    HiFi:
    Flac 1411 kbps – Lossless

    De echte audiofiel komt nog niet helemaal aan z’n digitale trekken met 16/44.1
    Maar voor een streaming dienst niet verkeerd natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *