Wat is het verschil tussen een Core i3, i5 of i7 processor?

Wat is het verschil tussen een i3, i5 of i7 processor?
Intel voorziet ons jaar in jaar uit van een nieuwe generatie processors, maar weet jij of je een Core i3, i5 of i7 nodig hebt? Wij leggen je uit hoe je een goede keuze kunt maken.

We kunnen het met een korte, bondige uitleg afdoen (de Core i3 is het instapmodel, de i7 de snelste), maar dan zou je nog steeds niet weten waar dat snelheidsverschil nu eigenlijk vandaan komt. We richten ons nu op de desktop-processors, al is een groot deel van deze uitleg ook van toepassing op de mobiele varianten, die je bijvoorbeeld vindt in je laptop.

Zoals gezegd komt Intel jaarlijks met een nieuwe generatie processors, waarvan Broadwell de laatste is. Doorgaans is elke nieuwe versie sneller dan zijn voorganger, terwijl ook het energieverbruik regelmatig aangepakt wordt. Je kunt elk jaar natuurlijk een nieuwe processor aanschaffen, maar welke variant moet je dan hebben?

De Core i3, Core i5 of Core i7 zijn gebaseerd op dezelfde architecture en zijn van binnen vrijwel identiek. Toch is de Core i7 een stuk sneller dan de Core i3. Het verschil zit ‘m in het aantal ‘cores’ (het aantal processorkernen), de kloksnelheid en de geactiveerde functies. Je ziet dat beknopt terug in het onderstaande overzicht.

PositieNaamBedrijfVermogen in dollars
1.Bill GatesMicrosoft79,2 miljard
2.Carlos SlimTelefonie77,1 miljard
3.Warren BuffettInvesteerder72,7 miljard
4.Amancio OrtegaZara64,5 miljard
5.Larry EllisonOracle54,3 miljard
6.Charles KochIndustrieel42,9 miljard
7.David KochIndustrieel42,9 miljard
8.Christy WaltonWalmart41,7 miljard
9.Jim WaltonWalmart40,6 miljard
10Liliane BettencourtL'Oreal40,1 miljard

Processorkernen
Laten we beginnen met het aantal processorkernen. De Core i3 heeft er twee, de Core i5 en de i7 hebben er vier. Merk je daar in de praktijk iets van? Jazeker, want je zou elke kern kunnen zien als een afzonderlijke processor, die je stuk voor stuk in kunt zetten voor afzonderlijke taken. Daarnaast kunnen ze ook samenwerken bij zwaardere toepassingen, zoals videobewerking. De Core i7 is zelfs leverbaar met zes of acht kernen, al heb je daar pas echt iets aan als je echt het uiterste van je computer vergt.

Hyper-Threading
De Core i3 en Core i7-processors beschikken over hyper-threading. Dankzij deze technologie creëert Intel als het ware twee processorkernen, terwijl er maar één is. Je computer denkt zo over tweemaal zowel CPU-kracht te beschikken, waardoor je eenvoudiger meerdere programma’s tegelijk kunt openen. Je hebt natuurlijk meer baat bij echte processorkernen, maar zeker bij een Core i3 met twee processorkernen is hyper-threading meer dan welkom.

Kloksnelheid
De kloksnelheid bepaalt hoe snel elke processorkern kan draaien. Dit is een erg belangrijke factor om te bepalen welke processor je moet kiezen, want voor sommige toepassingen kan een Core i3 met een hoge kloksnelheid sneller werken dan een Core i5 met een lagere processorsnelheid, ook al heb je bij de laatste meer processorkernen.

Werk je bijvoorbeeld met lichte programma’s die maar één processorkern nodig hebben, dan wint een Core i3 met een kloksnelheid van 3.8 GHz het op z’n sloffen van een Core i5 met een kloksnelheid van 3.2 GHz. Zodra je aan de slag gaat met programma’s die de kracht van meerdere processorkernen benutten (en dat zijn er nogal veel tegenwoordig), zul je echter al snel merken dat de Core i5 toch echt een betere keuze is.

Turbo Boost
De standaard kloksnelheid is overigens niet allesbepalend, want de Core i5 en Core i7 beschikken over Turbo Boost. Het komt er simpelweg op neer dat de processor zichzelf automatisch overklokt wanneer je even wat extra power nodig hebt. Let dus ook goed op de snelheid van je potentiële processor onder Turbo Boost.

Heb ik nu een Core i3, i5 of i7 nodig?
Dat is helemaal afhankelijk van jouw computergebruik. Je hebt voldoende aan een Core i3 als je af en toe wat documenten opent, het web afstruint en je mail wilt lezen, maar verwacht geen wereldwonderen als je een 4K-video wilt openen. Ga voor de Core i5 als je wat meer verwacht van je computer en regelmatig foto’s bewerkt, video’s monteert en games speelt. Wil je de nieuwste games op de hoogste resolutie kunnen spelen, animaties maken en 4K-video’s bewerken, ga dan voor de Core i7 in combinatie met een leuke videokaart.

Nog geen reacties

  1. Maken games dan al eens gebruik van die 4 kernen met HT. Dit waskort geleden nog niet het geval, waardoor je precies het omgekeerde kreeg. Met een i7 was voor foto en vooral video bewerking echt een must. Renderen van effecten etc maakten volledig gebruik van de HT functie icm de 4 kernen. Games daarentegen wisten geen raad met HT, waardoor je meer aan een i5 met hogere kloksnelheid en cache geheugen had en natuurlijk een goede grafische kaart.

    • @azenomei: Sommige… steeds meer maar er zijn er alsnog veel die er niet mee om kunnen gaan.

      Dit geldt niet alleen voor games overigens, het hele besturingssysteem moet er mee kunnen om gaan. En het programma zo kan een professioneel programma als bijvoorbeeld Autodesk- Inventor er niks mee.

  2. Erg handig en interessant artikel voor computer/IT-leken als mij. Er werd mij aangeraden Intel Core i7 te kopen om dag in dag uit verschillende zware programma’s tegelijkertijd te draaien (PS+3D rendering, CAD etc…) Lijkt toch de beste keuze (achteraf!).

  3. “maar verwacht geen wereldwonderen als je een 4K-video wilt openen”

    Ben geen kenner, maar als ik een 4K filmpje open ( gemaakt met een GSM welliswaar ), Opent dat met een minieme vertraging tegenover een Full HD filmpje en het filmpje zelf speelt vloeiend af.

    Computerspecs? Intel Core i3 3220 @3,30GHz, 8 GB DDR3 RAM, geen videokaart maar video on board ( moederbord Intel DH77EB ) Windows 7 Professional, geinstalleerd op een SSD.

    Dus zoals je ziet, verre van een krachtige pc ( het tegendeel zelfs ), maar toch geen problemen met het afspelen van media.

  4. Er zijn ook i7’s met 2 cores. In principe zijn het vooral klasse aanduidingen. Zo is een i3 het “basis i model”, de i5 de midrange. En de i7 een toprange voor consumenten. Maar verder zegt het niet direct veel.

    Helaas moet ik als ICT-er zeggen dat het niet zo “simpel” is als in het artikel. Een van de vergissingen is vaak kloksnelheid. Je zou dit kunnen vergelijken met het toerental van een motor. Zo zegt het toerental van een motor in principe ook niet zoveel.

    Het probleem van een processor is, is dat er geen duidelijk performance cijfer uit komt. Een auto levert (bijvoorbeeld) 130pk dat is een duidelijk antwoord. Bij een processor is dit niet het geval, je weet specificaties zoals kloksnelheid en het aantal kernen maar je kan hier geen eenheid van maken die je kracht omschrijft. Je kan dus niet zeggen “deze processor heeft 130processor-paardenkracht”.

    Zo verloor de 8core AMD die 4,7GHZ kloksnelheid draaide het op alle tests van de Intel 4core die 4GHZ kloksnelheid draaide. De reden waarom is vrij ingewikkeld en dat zal ik jullie besparen. Maar de specifieke processor cijfertjes zeggen dus niet zo heel veel…

    De beste manier om uiteindelijk te vergelijken blijft alsnog de benchmark, waar bij je dus bepaalde tests uit voert en de behaalde scores hiervan vergelijkt. Voor goede resultaten moet je dus ook verschillende tests uitvoeren om zo tot een conclusie te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *