Kijktip: Apple onder vuur om barre werkomstandigheden

Zzzz
Nee, niet in Cupertino. Daar zijn de werkomstandigheden tamelijk comfortabel. De BBC is undercover gegaan bij Pegatron in Sjanghai, één van Apple’s grootste toeleveranciers. Daar waar de iPhone 6 gemaakt wordt.

Hoewel de beelden eigenlijk precies laten zien wat je verwacht van een Chinese gigant als Pegatron – werknemers die weken achter elkaar werken zonder een dag vrij te krijgen, in slaap vallen tijdens shifts van 12 uur, met tig man in een klein onderkomen worden ondergebracht – blijft het toch weer schokkend hoe Apple zich nog steeds inlaat met dergelijke uitbuiters. In 2010, toen 14 Apple-medewerkers in China zich van het leven beroofden vanwege de werkdruk, heeft Apple nieuwe richtlijnen ingesteld om zijn werknemers te beschermen. Daar lijkt weinig van terecht gekomen.

Apple heeft gereageerd op de aantijgingen van de BBC. Ze dekken zich in door te claimen dat ze het enige bedrijf zijn dat zoveel doet om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Eigenlijk zeggen ze: ja, het gaat er hier slecht aan toe, maar waar eigenlijk niet?

“We are aware of no other company doing as much as Apple to ensure fair and safe working conditions. We work with suppliers to address shortfalls, and we see continuous and significant improvement, but we know our work is never done.”

En dat is waarschijnlijk het meest schrijnende aan deze situatie: ga undercover bij andere grote elektronicagiganten en je komt exact dezelfde f#cked up en mensonterende werksituaties tegen. Alleen is het kijkcijfertechnisch natuurlijk het slimst om je te focussen op Apple, want niemand heeft interesse in een docu getiteld ‘Xiaomi’s Broken Promises‘.

De docu is HIER te bekijken als je de geoblokkade kunt omzeilen (tip: gebruik Hola). Hieronder een fragment uit de aflevering.

[gv data=”kSvT02q4h40″][/gv]

Nog geen reacties

    • @bofkont: Joint venture, altijd joint venture. En ja, Apple neemt die zooi af, dus daar ligt toch echt de verantwoording. Maar het is nu wel duidelijk hoe gierig Apple is met zijn overpriced extra goedkoop in elkaar gezette producten.

      • @drivingpleasure: Nee dat zegt meer over het morele zogenaamde vingertje wijzen.
        Iedereen klaagt erover, maar men doet er niets aan, koopt lekker hun HTC/samsung toestelletje.
        Of denk je dat het daar er beter aan toe gaat??
        Nogmaals dit is puur een Chinese binnenlandse aangelegenheid, laat ze dat zelf lekker regelen in hun wetgeving.

        • @bofkont: Dat ontken ik ook niet, natuurlijk is dat een binnenlandse aangelegenheid. Dat neemt nog niet weg dat een Gigant als apple wel degelijk druk kan uitoefenen om de werkomstandigheden beter te maken. Als hier bijvoorbeeld voor alleen Apple geproduceerd wordt of bijna alleen dan is die fabriek/dat bedrijf dus erg afhankelijk van Apple dus als Apple bepaalde eisen stelt zullen zij die hoogstwaarschijnlijk inwilligen. Dit is maar een voorbeeld maar anders zou kinderarbeid ook goed zijn, want dat is ook een binnenlandse aangelegenheid…

  1. Dit is vrij gewoon daar, aziaten zijn over het algemeen niet zo druk bezig met mens- en dierenrechten.
    Als apple dit moet gaan veranderen moeten ze eigenlijk de hele cultuur aanvechten.

  2. Zolang ze maar geld scheppen, nietwaar… En zeg nu niet dat Apple niet verantwoordelijk is, want dat is onzin. Wanneer er een nieuw model uitkomt, wordt er in mum van tijd een heleboel personeel extra ingeschakeld, dus die fabrikant zal best wel luisteren als Apple zijn eisen stelt, zoniet is die zijn contractje kwijt om een model te fabriceren.

    Weet nog goed dat Apple ten tijde van de eerste iPad koppig vasthield aan hun medium, en weigerde java te gebruiken. Gevolg was dat zelfs een gigant als YouTube heel de boel kon gaan veranderen, gewoon omdat één merk dat eiste.

    Met andere woorden, het is gewoon een kwestie van willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *