Onderzoek: van kattenfilmpjes kijken word je blij

Grumpy Cat Foto
Deze ontdekking werd gedaan door wetenschappers van Indiana University Media School.

Het bekijken van kattenfilmpjes op sites als Facebook en YouTube blijkt zoveel meer te zijn dan pure tijdverspilling. Volgens de onderzoekers krijg je er namelijk energie van en raak je vervuld van positieve gevoelens, terwijl negatieve emoties juist verdwijnen. Heel verbazend is dat natuurlijk niet: dat je van katten blij wordt is een van de redenen dat mensen katten nemen. Maar voor het eerst is het nu wetenschappelijk aangetoond. Volgens onderzoeker Jessica Gall Myrick, die overigens een hondenbezitter is en zelf geen katten heeft, is het dan ook heel belangrijk dat dit onderzoek is gedaan. We begrijpen zo namelijk beter hoe het internet en social media invloed hebben op het individu en de maatschappij. Natuurlijk.

Meer dan 7000 mensen vulden een enquete in, die werd verspreid via social media. Ze werden ondervraagd over hun kattenvideo-kijkgedrag en hun gevoelsleven. De populairste plekken voor het bekijken van de filmpjes bleken Facebook, YouTube, Buzzfeed en I Can Has Cheezburger. De meeste respondenten waren bekend met één of meer ‘celebrity-katten‘.

Naast de positieve gevoelens voelden sommige respondenten zich ook schuldig vanwege het verspillen van tijd. Dat negatieve gevoel woog echter niet op tegen de extra energie en blijheid. Myrick denkt daarom ook dat mensen uiteindelijk productiever worden als ze regelmatig naar de filmpjes kijken, maar dat is op het moment alleen nog een hypothese.

Ter afsluiting een eigen mini-onderzoek: hier enkele epische kattencompilaties. Werd je er blij van? Of productiever? Vertel het ons in de comments.

[gv data=”xEhaVhta7sI”][/gv]
[gv data=”ZBAGEeOms-8″][/gv]
[gv data=”yWqG8ysc3BE”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *