Zou jij YouTube ook bezoeken als het geld zou kosten?

YouTube: zou jij ervoor betalen?
Google wil nog dit jaar een betaalde YouTube-dienst lanceren. Er is nog wel wat werk te verrichten, want hoe gaat het platform ervoor zorgen dat we opeens gaan betalen om video’s te bekijken?

Het is nog niet precies duidelijk voor welke video’s YouTube ons in de toekomst wil laten betalen. Het kan zijn dat bepaalde content alleen nog te zien is voor mensen met een abonnement, want vooralsnog zoekt de videodienst vooral de samenwerking met bestaande videomakers en mediabedrijven die al op YouTube actief zijn.

Het is waarschijnlijk dat deze partners straks zelf mogen kiezen of hun materiaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar is of openbaar op YouTube terecht komt. De kans is aanwezig dat ze voor de eerste optie kiezen, omdat dat vermoedelijk meer geld oplevert dan ze nu verdienen met het bestaande verdienmodel van YouTube. Daarbij ben je voor inkomsten afhankelijk van advertenties.

“Alles verloopt volgens plan”, liet YouTube weten op de berichtgeving van Bloomberg. “We hebben een overeenkomst met de partijen die voor 90 procent van alle views op YouTube zorgen, terwijl er nog meer in de pijplijn zit.” Het is ook de bedoeling dat YouTube volop eigen video’s gaat produceren. Er zouden meerdere series in de maak zijn, waarvoor het platform stuk voor stuk vijf miljoen dollar beschikbaar heeft gesteld.

11 reacties

  1. Voor wat er nu op youtube staat, nee
    Voor een netflix achtige dienst waar altijd de nieuwste series en films op staan en interessante evenementen live worden uitgezonden? Sure, maar dan voor een vast bedrag per maand en niet per product.

  2. Voor iedereen die gelijk nee zegt, denk even na.
    Je zou dus YT kunnen bekijken zonder (mega irritante) reclame. YouTube ziet ook in dat diensten als Vessel ($3/maand) werken en dat (bekende YouTube) filmmakers hun content dus als eerste daar plaatsen.

      • @robert110: met een AdBlocker?
        Indien ja, zo jammer. Daarmee voorkom je dat de contentprovider geld kan krijgen voor zijn video’s en dus minder middelen heeft om goede content te maken.
        Ja reclames zijn irritant en sommige contentproviders kiezen er dus ook bewust voor om (goed betaalde) pre-Rolls niet te activeren.

        Let wel: gratis bestaat niet.

        • @av_diver:

          Ik kijk ook youtube zonder reclame. Ik begrijp je punt wel volkomen, maar waar je eerst de reclames nog kon skippen of door te refreshen kon weghalen, moet je nu reclames gaan bekijken van een x aantal secondes of zelfs minuten.

          Ik ben de ad blocker gaan gebruiken omdat het op een gegeven moment nergens op sloeg. Voor een fragment van 30 seconde moest ik een reclame kijken van een minuut??? en dit gebeurde constant naar wat ik keek.

          Dus mijn beslissing was snel genomen. Dus ik begrijp je punt, ik hoop alleen dat je mijn punt ook begrijpt.

  3. Als het een bedrag is per maand voor alle youtube content -> waarom niet, ik kijk ondertussen meer youtube dan tv zelf. Is het echter te betalen per channel dan is het een ander verhaal…

    ‘drive network’ bijvoorbeeld is al een account waar je moet betalen.

  4. Laten we niet vergeten dat het de adblock hipsters zijn die er voor hebben gezorgd dat dit er gaat komen…
    Ik ben gek op youtube maar voel persoonlijk niks voor een abo model…
    Het reclame model werkt voor mij een stuk beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *