Windows 10 installeren: dit is wat je moet doen

Windows 10 installeren: dit moet je doen
Happy Windows 10 day, iedereen. Wil je je oude Windows-versie upgraden, dan is dit wat je moet doen.

Vanaf vandaag wordt Windows 10 gratis verspreid onder de gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1. Het besturingssysteem richt zich weer meer op laptops in plaats van tablets, voegt een geheel nieuwe internetbrowser toe en omarmd spraakgestuurde commando’s met de slimme assistent Cortana.

Voordat je Windows 10 installeert doe je er goed aan op een backup te maken, mocht er iets misgaan tijdens de installatie. Iets dat natuurlijk nóóit gebeurt bij Microsoft-producten, maar toch: hier hebben je vijf manieren om dat te doen.

Van Windows 8 en 8.1 naar Windows 10

De eenvoudigste manier om Windows 10 te installeren is via Microsofts eigen software-update. Voor Windows 8.1 gebruikers is dat helemaal makkelijk, die hebben al enige tijd een pictogram van een Windows-logo in onderin de balk staan. Zodra Windows 10 voor je beschikbaar wordt gesteld krijg je een melding en kun je hem daar downloaden.

Handmatig naar de installatiepagina gaan doe je in Windows 8.1 door je muis naar de rechterkant van het scherm te bewegen, waarna de Charms-bar opent en je op instellingen (pica) kunt klikken. Klik door naar Pc-instellingen wijzigen, ga naar Bijwerken en herstellen en selecteer daar de Windows update. Door op zoeken te klikken wordt gecheckt of de update al beschikbaar is. Zo ja, dan kun je hem meteen downloaden.

Van Windows 7 naar Windows 10

Ook in Windows 7 wordt de update je automatisch aangeboden. Hiervoor moet je systeem wel zijn voorzien van Service Pack 1 (SP1). Dit kun je checken door in het startmenu met de rechtermuisknop op Computer te klikken en de Eigenschappen te bekijken. Heb je SP1 niet, dan kun je die HIER downloaden. Heb je de automatische updates uitstaan, dan kun je Windows 10 verkrijgen door naar Start > Configuratiescherm > Systeem en Beveiliging > Naar updates zoeken te gaan. Als Microsoft Windows 10 al voor jou beschikbaar heeft gesteld, dan zul je hem in de lijst zien staan.

Lees ook: 5 stappen om je PC klaar te maken voor Windows 10

5 reacties

    • @Jantje_555: Idd mensen, lekker wachten tot Januari ofzo en dan pas een keer updaten.
      Windows heeft altijd in het begin issues gehad en dat zal nu niet anders zijn.
      Windows7 draait nog supersnel en uiterst stabiel dus ik heb sowieso geen haast.
      Straks met een SP1 van W10 is het echt interessant en waag ik de overstap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *