Deze Nederlandse koptelefoon kan niet kapot

Pelican House hoofdtelefoon die je niet kunt kopen
Hoera, eindelijk een goede koptelefoon waar niet de naam van een of andere superster op staat. Geen Cristiano Ronaldo, geen Dr Dre, geen Armin van Buuren, geen niemand. Staat er gewoon niet op, wel staat er Pelican House op. En Made in Holland.

Nog iets anders afwijkends, deze koptelefoon -pardon- hoofdtelefoon, wordt nooit van jou. Je kúnt hem namelijk niet kopen. Daardoor kun je hem ook niet stukmaken. I-de-aal. Je moet er wel €5 per maand voor overmaken en minimaal een jaarabonnement op deze hoofdtelefoon nemen. Maar dan heb je een mooie over-ear bij.

OK, klinkt raadselachtig, maar het valt allemaal best mee. Dit Nederlandse idee komt uit Delft. Daar studeerden Tom Leenders en Dorus Galama vorig jaar af als ontwerper. De heren zijn in de ban van nieuwe dingen, zoals de circulaire economie. Waarom zou je spullen weggooien als je ze opnieuw kunt gebruiken? Maar dan moet je het de gebruiker wel makkelijk maken, want de meeste spullen kan je nauwelijks hergebruiken. Deze hoofdtelefoon is dus modulair opgebouwd en als je snoertje breekt, dan stuur je hem terug en krijg je een nieuwe. De speakers (eveneens Delfts ontwerp) en andere onderdelen kun je ook vervangen. Pelican House belooft je vervangende onderdeel binnen vier dagen bij je af te leveren.

Leuk idee, en je kunt nu meedoen met de crowdfundactie, waarbij ze de eerste duizend abonnees willen binnenhalen. Toch nog even een adviesje van Apparata voor Pelican House: kijk nog even naar de cijfers. Een hoofdtelefoon van €250 voor €5 per maand verhuren levert €60 per jaar op. Als je verwacht dat ze twee tot drie jaar meegaan, dan zit je met een behoorlijk gat in je begroting. Tja, wij hebben wel in Rotterdam gestudeerd.

6 reacties

  1. Wordt een beetje moe tegenwoordig van al die crowdfund acties …
    Bouw gewoon wat en zet het op de markt !
    Als je dat niet lukt (geen kapitaal meestal) dan was het wellicht uberhaupt geen goed idee.
    Besides, een flink deel van die crowdfund products vallen later meestal tegen en kennen vaak vertragingen en andere problemen.

  2. Btw, 2x tulpstekker aansluiting … Afgezien van dat het niet charmant is heb je nu ook weer 2x draadje wat van beide kanten bij elkaar komt. We waren zo blij met slechts 1x (2 aderig) snoer aan 1 kant.
    Daarbij is gewicht altijd een issue, 2x tulpstekker (male en female) werkt niet echt mee.

  3. @valetparker de koptelefoon is al in het eerste jaar betaald. Je rekensom is gebaseerd op de bruto verkoopwaarde, niet op de productiekosten. Als redacteur van Apparata heb je waarschijnlijk wel gelezen dat een beats bij Dre maar 18 dollar kost om te maken. Dit gaat over kleinere aantallen dus met €50.- kom je wel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *