Rijkswaterstaat gaat overstappen op Apple en Sony

Rijkswaterstaat kantoor
Het is over en uit voor BlackBerry.

In 2016 zal de overheidstak officieel overstappen op Apple en Sony producten. Al sinds jaar en dag maken medewerkers bij de dienst gebruik van BlackBerry toestellen. Volgens computable waren er in het begin van 2015 nog zo’n 6500 toestellen in omloop van het Canadese bedrijf.

Rijkswaterstaat zegt dat Blackberry’s niet meer aan de huidige eisen van de organisatie voldoen. Zo zijn de schermen te klein, de accuduur is te kort en is er te weinig geheugen beschikbaar op de toestellen. Verder is het besturingssysteem niet naar wens, door het gebrek aan apps. Tevens zijn er zorgen rondom de veiligheid van het OS. De Priv komt dus eigenlijk net iets te laat.

De grote wisseltruc moet voor het einde van het jaar afgerond zijn.

7 reacties

  1. @rubenpriest

    Je vertelt in het artikel verder niets over het Apple-gedeelte. Ben wel benieuwd, het lijkt me een behoorlijke ommezwaai als je als (vastgeroeste) ambtenaar wordt gevraagd te switchen. Plus, hoe gaat een ICT-onhandige overheid dat allemaal doen?

  2. waarom nou weer iphones van 700 euro en niet gewoon een moto G die betere accuduur heeft en ook kan mailen?

    ik vind de keuze nou niet echt goed onderbouwd. de managers zijn zeker apple-geil?

    (nee, ik ben geen anti-apple-iemand. maar het zijn nogal forse specs voor iets dat een blackberry moet vervangen)

  3. BlackBerry was er voor veiligheid en goeie bescherming op t gebied van policies voor toestellen. Tegenwoordig bestaan er pakketten zoals airwatch van vmware die diezelfde policies kan bieden als BlackBerry.

    En goedkoper en meer keuze vrijheid met de bescherming en policies /beleid van de ICT organisatie.

    • @napo: Dit gaat niet over hardware maar software, maar goed, ik vind dat je wat kort door de bocht bent. Deze oplossingen zijn niet hetzelfde en Blackberry komt er toch wel als beste uit. Airwatch werkt goed over een breder scala van apparaten/computers met uitgebreide support (hoewel het niet constant is hierin), maar vergt wel dat je een hoop applicaties moet installeren wat het als totale suite wat rommelig en irritant in het gebruik maakt. Ook zijn de mogelijkheden als het om specifieke toestel-fuctionaliteits-toegang gaat niet zo uitgebreid als bij andere opties (hoewel dit voor velen inderdaad niet nodig is).

      Om wat andere opties te noemen: Fixmo is alleen goed als je een secure container wil toepassen, maar verder biedt het niets. Goo Technologies oplossing wordt nog wel gebruikt, maar is tegenwoordig overgenomen door Blackberry en wordt waarschijnlijk in hun dienst geïntegreerd. Maar de zwakke punten liggen op het gebied van de mogelijkheden romdom bestands-overdracht en managementapps. Apperian is alleen goed als een beveiligde app portaal, maar verder heeft het weinig in de melk te brokkelen. Hooguit een goede oplossing voor organisaties die eigen apps gebruiken en daar een beveiligde laag overheen willen hebben en verder geen MDM-eisen hebben.

      Eigenlijk vind ik alleen Divide een echt goede concurrent, aangezien het zeer gebruiksvriendelijk is en een degelijke bediening van mogelijkheden rondom alle MDM-zaken biedt. Probleem is alleen dat het zeer beperkt is in het ondersteunen van verschillende OS’. Dit is op te lossen door iedereen hetzelfde toestel te geven, maar in grote organisaties wordt dit een lastig verhaal.

      Dus dan blijft Blackberry’s oplossing (waar Goods oplossing bij komt) over. Brede MDM-functionaliteit, sowieso de beste messaging beveiliging, èchte end to end encryptie die ze zelf voorzien (zonder dat er sprake is van een masterkey zoals bij alle Amerikaanse spelers het geval is) en een breed OS support.

  4. Grap van de eeuw natuurlijk. Blackberry is juist veiliger dan Android of iOS. Mensen willen gewoon een leuk speledingetje hebben, goedkoop via de werkgever.

    Verder zit je met het afluisterconstruct dat bij de NSA van kracht is, en het gegeven dat de overheid altijd inzage heeft in gegevens die over Amerikaanse servers gaat. Dus op het gebied van privacy en veiligheid wordt gewoon een slechte keus gemaakt. De batterijduur van iOS toestellen staat erom bekend dat deze na verloop van tijd ontzettend degradeert. Mijn iPhone 6 was binnen een jaar niet meer in staat bij zwaar gebruik een dag door te maken. De Sony-toestellen zijn wat beter wat dit betreft, maar dit komt alleen door de optimalisaties. Verder kun je van Android niet zeggen dat dat zo veilig is en MDM-oplossingen zitten niet op het niveau van die van Blackberry.

    Het nieuwe (alhowel het er alweer 3 jaar is) Blackberry 10 OS loopt veel efficiënter dan Android en biedt meer functionaliteit dan iOS. De app beschikbaarheid is inderdaad minder (hoewel je ook Android apps kan installeren), maar qua productivity-apps is alles er.

    Kortom ook dat gegeven is ongeldig. Het geeft wel weer aan hoe het met het tech-bewustzijn bij onze overheid gesteld is.

    Waar o.a. Denemarken, het VK, Frankrijk, Duitsland de onveiligheid van de Google en Apple-producten nu inzien, gaat onze overheid er juist dieper in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *