Piraterij neemt toe door exclusieve deals met artiesten

Downloaden
De muziekindustrie graft haar eigen graf door exclusieve deals af te sluiten. Consumenten hebben hier namelijk géén zin in.

Diverse artiesten over de hele wereld hebben deals gesloten met streamingdiensten zoals Spotify of Apple Music. Voor onbekende bedragen worden nieuwe albums op slechts één platform uitgebracht. Rot voor de fans, maar goed voor de portemonnee van de artiest.

Blonde, het nieuwe album van Frank Ocean, kwam op 25 augustus exclusief naar Apple Music. Het resultaat is een bovengemiddelde interesse voor het album op torrentsites. Volgens de data onderzoekers bij Music Business Worldwide by MUSO is Blonde al meer dan 750.000 keer illegaal gedownload. Mensen hebben geen zin (en terecht) om een abbo af te sluiten bij Apple Music, alleen om naar het album van Ocean te kunnen luisteren.

Frank Ocean is niet de eerste artiest die gebruikt maakt van een dergelijke exclusieve deal. Zo was het album Lemonade van Beyonce ten tijde van release enkel verkrijgbaar via Tidal en The Life of Pablo van Kanye West kwam ook enkel naar Tidal.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *