Officieel: Porsche naar Gran Turismo, dit moet je weten

Porsche
Het onmogelijke gaat dan eindelijk gebeuren. Porsche komt naar Gran Turismo. Reden voor een feestje?

Jazeker. Want dit is een mijlpaal in de historie van de langlopende gameserie. Het was tot op heden beperkt mogelijk om in Porsches te rijden in de Gran Turismo-games. De game beschikte namelijk over een licentie van Ruf. Een ‘échte’ 911 met het logo uit Stuttgart kwam maar één keer voor. In Gran Turismo 3: A-Spec voor de PlayStation 2 zat een Porsche 911 (996) GT3 verstopt als Secret Car. Kazunori Yamauchi, de man achter Gran Turismo, had de 911 destijds in zijn garage in het echte leven. Een reeks aan Porsches kwamen nooit naar de gameserie. Dit was voornamelijk de ‘schuld’ van Electronic Arts.

Porsche
2

Electronic Arts (of kortweg EA) is een Amerikaans computerspelontwikkelaar en -uitgever die je kent van spellen als FIFA of, relevanter in dit verhaal, Need for Speed. EA had als enige ontwikkelaar ter wereld de Porsche-licentie in handen. Alleen EA mocht modellen van het automerk gebruiken in games. Andere ontwikkelaars die het merk wilden hebben moesten EA een som geld betalen. De licentieovereenkomst werd 16 (!) jaar geleden getekend en al die jaren hadden de Amerikanen het alleenrecht. Vorig jaar werd bekend dat de licentie dan eindelijk zou verlopen. EA behoudt de rechten om Porsches te gebruiken in games, maar de exclusiviteit is niet meer geldig. Eindelijk mochten andere racespellen aan de slag met de sportauto’s uit Stuttgart.

3

Diverse games maakten direct dankbaar gebruik van de mogelijkheid. Forza Motorsport 6 kreeg de mogelijkheid om een Porsche-pack aan te schaffen en het automerk kwam ook naar Assetto Corsa. Bij Polyphony was het nog lang stil, totdat gisteren eindelijk officieel werd bekendgemaakt dat Porsche ook naar Gran Turismo gaat komen.

4

Het is nog niet duidelijk hoeveel modellen van het automerk naar de game komen. Tot nu toe is enkel bekend dat de 911 (991) GT3 RS speelbaar zal zijn in Gran Turismo Sport. Op het internet werd met veel gejuich gereageerd op het nieuws. Reacties op fansites staan bol van positiviteit en ook op sociale media gaan fans uit hun dak. Een gemiddelde post op de Gran Turismo Facebook-pagina krijgt tussen de 1.000 en de 4.000 likes. De post dat GT bekendmaakte dat Porsche naar de serie komt kon rekenen op meer dan 16.000 likes.

Op dit moment is nog niet bekend wanneer we Gran Turismo Sport in de winkels mogen verwachten. De verwachting is dat de release ergens in oktober of november van dit jaar zal zijn. De afgelopen periode konden de Noord-Amerikanen aan de slag met een gesloten beta voor het spel. Vanaf dit weekend zijn wij Europeanen aan de buurt. HIER kun je lezen hoe te registreren voor de beta.

35 reacties

  1. Ik hoop dat de Porsches vanaf Forza 7 gewoon netjes al in het spel zitten, zonder dat je nog 20 euro extra moet uitgeven aan zo’n pack. Ik ben een beetje klaar met die uitbreidingen. Ik koop ze niet maar het frustreert me wel. Zo jaag je eerder een klant weg..

  2. Ik ben een beetje klaar met Gran Turismo. Zowel GT5 als GT6 heb ik voor de PS3 maar ze zijn gewoon te simpel. Je start altijd op P7 aan een race en ligt na 1 of 2 rondes al eerste.

    Het mag best iets moeilijker en kwalificeren voor races zou ik ook een prima feature vinden.

    • @kilum: Gran Turismo is ook helemaal niet zo goed als iedereen beweert. En met simulatie heeft het al helemaal niets te maken. Het is wel altijd de mooiste racegame!

  3. De 2e expansion van Forza Horizon 3 schijnt dan ook weer zo’n sneu Porsche pakket te worden ipv een nieuwe map als 1e expansion

  4. Eindelijk, eindelijk. Porsche hoort er natuurlijk gewoon in. Ik ben alleen benieuwd of Gran Turismo weer terug naar het oude niveau kan komen. Want laten we eerlijk zijn: 5 en 6 waren een complete aanfluiting qua gameplay. Enorm veel potentie, maar het kwam er niet uit. Alsof het spel voor 70 procent af was. GT6 was beter maar had nauwelijks meer extra auto’s. Toch wel een dingetje. En als je kijkt naar de stappen die Forza Motorsport heeft gemaakt, dan wordt het lastiger te verteren.

    • @willeme: Gran Turismo 5 was geweldig man 🙂 gouden of chrome lakken verzamelen. 1000+ auto’s verzamelen om die trophy te fixen voor op de PlayStation. Heb ‘m helaas niet platinum (94%). Wel die enorme bitch van een throphy in het bezit “Complete the “Sebastian Vettel X Challenge” Special Event.” (met die achterlijke Red Bull fantasieauto die challenges doen)

      • @RubenPriest: Ok. Ik vond het tegenvallen.

        1. Het duurde een eeuwigheid om een fatsoenlijke credits te sparen. Dagenlang bezig geweest om 10.000.000 bij elkaar te harken. Vervolgens de Ferrari F1 auto gekocht! Yes! Deelnamen aan de Formule 1 klasse? Nope, kan alleen met die lelijke krengen uit GT3.

        2. Sowieso onverkoopbaar dat 80 procent van de auto’s slecht gedetailleerd waren. Laat ze er dan uit.

        3. Wraps en claxons sparen. Claxoneren kon toch niet in GT5 ;). Die wraps waren achterlijk: FM heeft dat veel beter voor elkaar.

        4. Het geluid vond ik ook tegenvallen bij GT5. Ging soms helemaal nergens over.

        5. De PS3 had duidelijk moeite om de hoge graphics aan te kunnen.

        Kortom, genoeg ruimte voor verbetering deze niet hebben benut bij GT6 😉

        • @willeme: Ik herken alles wat je zegt Willem. Ook stoorde ik me aan het feit dat het maximum in game bedrag wat je kon hebben €20.000.000 was. Op zich niet weinig, maar aangezien er een hoop auto’s van dat bedrag waren was je in een klap al je geld kwijt…

        • @willeme: Yep dat dus. En het lompste van allemaal was nog wel dat er van al die niet gedetailleerde auto’s wel 500 miljoen miljard dubbel inzaten. In GT6 zitten er geloof ik wel 50 soorten Mazda MX5 in. En ze zijn grotendeels allemaal het zelfde. Zelfde geld voor de Nissan Skyline R32 t/m R34.

          Ik koop altijd alleen gedetailleerde auto’s. Aangezien ik gezichtspunt bestuurder gebruik dus dan is dat wel zo leuk. En dan zit je tussen al die duizende auto’s dus de hele tijd te zoeken naar de gedetailleerde versie.

          Sowieso niet getailleerd ziet er lomp uit. Van die zwarte vlakken op je scherm. Doe dan een soort van basic interieur waardoor je in ieder geval nog een stuur, dashboard en de klokken ziet.

      • @RubenPriest: GT5 vond ik ook geweldig, alsook GT6. Mijn favo racegame blijft wel GT4. Wat een fantastisch en prachtig spel. Ben zelf wel een mega GT-fanboy, veel meer dan Forza. Je ziet aan GT dat het ontwikkeld werd door echte autoliefhebbers, dat heb ik bij Forza totaal niet. Neemt natuurlijk niet weg dat het ook fantastische games zijn.

  5. Mooie foto’s in dat spel. Blijkbaar is er wel één en ander veranderd de laatste tien jaar

    Voor de rest zegt het me vrij weinig. Ik snap ook niet hoe volwassen mensen nog aan gamen toe komen…

    • @mrrallycross: ik snap die hele consolwar niet, ik speel pc, xbox en ps. Ik vind ze alledrie leuk en vermakelijk, meer moet dat toch niet zijn? Stop gwn met dit of dat is beter en laat iedereen spelen op wat die zelf wilt.

  6. Bedankt trouwens voor de tip! Ik had mijzelf gisteren aangemeld voor de closed beta van Gran Turismo Sport en heb hem mogen downloaden. Ben wel erg benieuwd. Morgen eerste race. Het ziet er in iedergeval beter uit als Assetto Corsa en Project Cars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *