‘Afschaffen roamingkosten kan nadelig uitpakken’

Roamingkosten
Telecomproviders zullen nooit je beste vriend worden.

Eindelijk is het zover: vanaf 15 juni kun je zonder extra kosten bellen sms’en en gebruik maken van je internetbundel in heel Europa. Hoewel er jarenlang veel getouwtrek is geweest over het afschaffen van deze regel in de Europese Unie, is de knoop een tijdje geleden eindelijk doorgehakt. Toch houdt onderzoeksbureau Telecompaper een slag om de arm.

Het bedrijf verwacht namelijk dat mensen na 15 juni veel meer gebruik gaan maken van hun internetbundel in het buitenland, wat vrij logisch klinkt. Doordat het dataverbruik fors stijgt, moeten providers deze op de een of andere manier toch doorberekenen.

Hoewel nog niets bekend is gemaakt over een eventuele oplossing van providers, is de kans aanwezig dat deze extra kosten via via alsnog bij de consument terechtkomen. Hierdoor zou het voordeel van het afschaffen van de roamingkosten voor gebruikers alsnog erg klein tot nihil kunnen worden.

Ook consumentenorganisaties zijn er niet gerust op dat providers zich weerhouden van het verhogen van de nationale pakketten of klanten via een omweg dataverbruik in het buitenland beperken. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt meldt echter dat het scherp toeziet of de telecomaanbieders de regels naleven. Tot dusver heeft de toezichthouder geen signalen dat providers de bundels gaan inperken.

2 reacties

  1. Wat een onzin. De kosten die de providers onderling aan elkaar rekenen voor roaming gaan ook verplicht omlaag dus onderaan de streep verliezen de telco’s haast niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *