9 dingen om op te letten bij aanschaf van je volgende tv

Super hoge-resolutie vissen. Net echt!
Dus je hebt besloten om de oude kijkbuis eindelijk de deur uit te doen en iets nieuws te kopen? Lees dan hier 9 dingen waar je op moet letten.

1. Formaat
Dit lijkt een inkoppertje te zijn, maar je zult niet de eerste zijn die thuis komt met een toestel wat voor geen meter in de kast past. In de winkel lijken alle tv’s nou eenmaal kleiner, en een gehaaide verkoper zal je altijd de grootst mogelijke aansmeren. Daar zit nou eenmaal de meeste marge op. Meet de kast op, vergeet daarbij de diepte én het feit dat in een dichte kast het ding z’n warmte ook nog kwijt moet kunnen niet, en noteer die maten ergens. Ook belangrijk is hoe ver je er vanaf zit. Twee meter of dichter bij? Niet meer dan 26 inch. Zit je er ongeveer 2,5 meter vanaf dan ben je het beste uit met een 32 inch of 37 inch televisie en bij drie meter of meer wil je toch echt wel boven de 40 inch zitten.

2. LCD vs LED
Alle platte tv’s hebben een vorm van backlight nodig. Bij ’traditionele’ LCD-panelen ging dit met hele platte strips die op dezelfde manier werken als de TL-buizen in je kantoor. Het nadeel is dat de backlight vaak een beetje streperig is, zeker bij effen kleuren op het scherm. Tegewoordig hebben de meeste toestellen LED-backlighting. Dit betekend dat er allemaal kleine lichtjes achter het paneel zitten. Je bent hiermee van het streperige af, en bij donkere stukken in de film kan op zwarte stukken het helemaal uitgezet worden waardoor het ook echt zwart is (en niet donkergrijs). Ook verbruikt LED-backlight veel minder stroom en blijft stukken koeler. Full-LED heeft hierbij de voorkeur over Edgelit LED, wat niet lokaal kan dimmen

3. Schermresolutie
Dit lijkt een inkoppertje, altijd voor de hoogst mogelijke resolutie gaan. Full-HD betekend een resolutie van 1920X1080p, en HD ready is 1280x720p. In opkomst is 4K, wat een resolutie van 3840 × 2160 betekend. Dit zie je daarentegen alleen op de hele grote en dure toestellen. Full-HD is eigenlijk de standaard aan het worden, maar je zou bij kleinere televisies, of bij grotere afstanden van het scherm af, eventueel nog een HD-ready televisie kunnen overwegen. Dit schema, geleend van Carlton Bale, laat zien bij welke afstand je pas verschil ziet tussen de resoluties.
Schermformaat is niet alles

4. AV-aansluitingen
Dit is een beetje afhankelijk van wat je eraan wilt hangen, maar de vuistregel is dat meer altijd beter is. Heel veel dingen gebruiken tegenwoordig HDMI, maar het is wel fijn om in ieder geval nog 1 SCART-poort te hebben voor een eventuele oude videorecorder. Vergeet ook de audio niet! Als je de tv op een losse versterker aansluit, en dit raden wij wel aan, wil je het liefst een optische audiouitgang hebben. Dan kan je het geluid in zijn originele vorm naar de versterker passen, die er vervolgens surround sound van maakt. Een alternatief is een (digitale) coaxiale audiouitgang. Die kan hetzelfde als een optische uitgang, maar loopt over een koperen kabel in plaats van een optische kabel, waardoor deze gevoelig is voor storing van andere kabels.

5. Tuner en CI+
Alle toestellen hebben een ingebouwde analoge tuner, maar deze wordt steeds minder relevant. Bij alle aanbieders van digitale krijg je een losse set-top box om je kanalen mee te ontvangen, maar veel tv’s kunnen dat ook zelf. Je hebt hierbij DVB-C over de kabel, DVB-S over de satelliet en DVB-T over de ether. Welke je tv moet ondersteunen is afhankelijk van je aanbieder. UPC werkt bijvoorbeeld over de kabel (dus DVB-C), maar KPN’s Digitenne werkt over de ether (dus DVB-E). Daarbij komt dat je ook nog een decoderkaart hebt. Die kan je in de losse set-top box steken, maar als je die geheel wilt vervangen kan je een CI+ module aanvragen. Deze kaart steek je in de televisie, en daar de smart card weer in. Dan kan je met de afstandsbediening van de tv digitale tv kijken. Het beste kijk je op de website van je aanbieder, daar kan je vaak meer informatie vinden over welke toestellen ondersteund worden.

6. USB en Wifi
Steeds meer toestellen krijgen een ingebouwde wifi- of ethernetkaart. Hiermee kan je het ding in je thuisnetwerk hangen en deze als draadloos scherm gebruiken voor bijvoorbeeld Plex. Dit heet DLNA. Je kan dan met de tv direct naar de inhoud van een computer gaan en deze over het netwerk streamen. Je gedownloade films kan je zo simpel afspelen. Daarbij hebben veel tv’s ook nog een USB-poort waar een harde schijf aan te koppelen is. Hier kan je films op zetten en deze via de tv afspelen, maar sommige kunnen ook nog een harde schijf gebruiken op mee op te nemen. Zeker in combinatie met de juiste ondersteuning voor digitale televisie betekent het dat je helemaal geen mediabox/Horizon box/losse digitale video recorder meer nodig hebt.

7. 100Hz?
Het aantal Herz van een televisie is gelijk aan de maximale framerate die het toestel aan kan. Een 100 Hz toestel kan dus 100 beeldjes per seconde neerzetten. Aangezien onze ogen boven de 30 beeldjes per seconde eigenlijk geen verschil meer zien en het als ‘soepel’ waarnemen, lijkt het eigenlijk een overbodige feature. Toch kan het zijn dat er bij 100 Hz voordeel te halen is, bijvoorbeeld bij snelbewegende beelden. Soms beweegt iets zo snel dat het een beetje wazig lijkt te worden, en bij 100 Hz materiaal (dus tv + bronmateriaal) zal dat minder zijn. Een tv kan ook ‘normaal’ beeld van 24 beeldjes per seconde omzetten naar 100 beeldjes per seconde, maar dit gaat vaak gepaard met kwaliteitsverlies. Hou dit dus in gedachte en staar je niet blind op het grotere getal.

8. Audio
Elke tv heeft ingebouwde speakers, en elke fabrikant hangt daar allerlei dure labels aan. Voor de beste ervaring sluit je de tv aan op een goede 5.1 of 7.1 versterker en negeer je de ingebouwde speakers. Zoals ook al boven staat is het veel belangrijker dat het toestel goed aan te sluiten is op een extern audioapparaat dan dat er van zichzelf al allerlei bombastische speakers inzitten. Zeker nu tv’s steeds platter worden heeft het geluid er onder te lijden. Lage tonen hebben nu eenmaal een grotere klankkast nodig, en daar is steeds minder ruimte voor in de ombouw.

9. Merk en beeldkwaliteit
Merk lijkt tegenwoordig steeds minder uit te maken. Zeker bij de vooraanstaande merken (Samsung, Philips, LG…) houden de fabrikanten elkaar onderling zo strak in de gaten dat ze redelijk homogeen worden. Hetzelfde geldt voor de beeldkwaliteit in de winkel. Een platte tv is altijd achteraf nog in te stellen, dus als het ene toestel iets ‘blauwer’ lijkt dan het andere hoeft dat niet te betekenen dat dit thuis ook het geval is. Goed instellen is vaak even wat uitzoekwerk, maar het helpt enorm bij het gebruiksgenot.

31 reacties

      • @hot12345: 30 of 60 fps maakt zeker een zichtbaar verschil.

        iets waar ik me aan irriteer is dit: “2. LCD vs LED”

        Waarom denkt iedereen dat LCD en LED 2 verschillende schermtechnieken zijn? Alle LED backlight schermen zijn ook LCD schermen, oorspronkelijk waren LCD schermen voorzien van CCFL verlichting (soort van TL buis) tegenwoordig is het bijna altijd een variant van LED backlight behalve bij OLED of plasma, in dat geval heeft iedere pixel zijn eigen lichtbron en dit zorgt voor betere zwartwaarden. LCD is het paneel, LED is de lamp er achter. Het LCD paneel kan vervolgens een TN, VA, IPS, AH-IPS, PLS of een variant op een van die technieken zijn.

    • @jesseboonman: te klein. Ik zit 2,5 m vanaf een 55 inch, kan gemakkelijk! Het is full hd dus altijd scherp, of je moet er 30 cm vanaf zitten. LG en Philips gebruiken slechte decoders wat veel blokjes geeft bij snelle beweging! Koop liever een 42 inch plasma panasonic (gebruikt) voor dezelfde prijs!

      • @towi1989: Gaat het overigens om PC gaming of console? Analoge/digitaal(hd) tv? Voor dit bedrag zijn er overigens weinig alternatieven, en ik zou inderdaad geen smart tv etc. nemen want daar betaal je gewoon meer voor (en smart tv op goedkopere modellen is over het algemeen om over te huilen).

        • @towi1989: Ik wil gamen met een xbox, ik heb trouwen opgemeten ik zit er 2 meter vanaf.
          In het stuk hierboven staat dat je rond de 32 inch een tv moet kopen als je op die afstand zit, ik ga ook een HDMI kabel voor het gamen zodat het nog scherper wordt. dus wat voor merk moet ik op gaan zoeken, Verder nog tips , grootte, merk en tips voor gamen

          • @jesseboonman: Koop geen dure HDMI kabel, zeker niet wanneer het maar 1.5 meter is (die van de action voor een paar euro voldoen prima).

            Als die 250 euro je budget is voor een tv heb je eigenlijk geen keuze en zit je vast aan die 32 inch 1080p LG die ik linkte. Die 720p LG van de mediamarkt zou ik persoonlijk niet nemen.

    • @jesseboonman: Ik zit 3 meter bij een 42 inch vandaan, en ik vind het eigenlijk te klein. Het is beter dan met zn allen om een 55 cm blokje zitten zoals vroeger, maar ik heb liever een grotere tv, dan ga je echt in je film/serie op. Als je alleen een tv hebt om het nieuws en GTST te kijken dan maakt het weinig uit, maar als je echt op wilt gaan in je programma’s dan is een zo groot mogelijke tv aan te raden.

  1. Kep nog een tip: Koop gewoon het gangbare wat nu interessant is. Die tv’s zijn goedkoper en veel van de nieuwe features lijken leuk maar zijn: of (nog) niet populair of je gebruikt het toch nooit. Alle LED-tv’s gaan minder lang mee. 5 jaar en het scherm is af. En dan kun je weer voor een paar centen een nieuwe kopen met weer de nieuwste versies.

    Zo werkt het (imho) ook met wasmachines en koelkasten. Ga geen merk kopen omdat die 20 jaar mee gaat. Beter elke 5 of 7 jaar een nieuwe met moderne nieuwe technology die weer zuiniger is. Het is nu eenmaal een commerciële weggooi maatschappij geworden.

  2. 1: Met de vroegere beeldbuizen was 32 inch ongeveer de max. Ik heb momenteel zelf een 46inch scherm, en zou absoluut niet meer kleiner willen, ongeacht de kijkafstand.

    2: Ik mis inderdaad plasma (oled is voorlopig nog niet interessant vanwege de prijs). Al die dynamische contrast rommel hoeft van mij niet. Dat zijn enkel marketingtrucjes, en zeker zonder local dimming (full led) is het een functie die je liever uit hebt staan.

    3: 1080p is de norm (bestaat 720p uberhaupt nog?!). Ook kan ik me geen woonkamer voorstellen waar je dichter dan 4meter achter een tv zit. Niet veel mensen zullen een 95inch tv in hun woonkamer hebben staan. 55inch is een beetje de sweetspot voor een leuk formaat en betaalbaarheid.

    4: Een enkele HDMI ingang is genoeg, aangezien een receiver met 5.1 set toch wel een must-have zijn. Wie wil er nu nog scart? Gooi snel die ouwe zooi de deur uit!

    5: CI+ is leuk voor wanneer je nog tv over de coax krijgt (die meegeleverde kastjes zuigen vaak echt hard), maar wordt steeds minder relevant aangezien het aanbod glasvezel hard groeit, en je toch weer met een los kastje opgescheept zit.

    6: Koop een echte mediaspeler, en focus je aankoop op de beeldkwaliteit van je TV. Over een paar jaar is de geïntegreerde hardware van je tv verouderd, of dure reparaties wanneer het stuk gaat. Wifi is vaak veel te instabiel op bluray rips te streamen (trek een internetkabel, kost wat werk, maar scheelt een hele hoop frustratie)

    7: Bij het berekenen van de beelden met hogere framerates dan het bronmateriaal ontstaan vaak artifacts. Alleen in bijzondere gevallen zal dit een voordeel opleveren, maar dit is geen optie waar je je blind op moet staren.

    8: Koop in ieder geval een goede versterker. Afhankelijk van je situatie een paar stevige fronts (2.0), kleine fronts met sub (2.1) of surround (5.1). (7.1 is overkill mits een echte HT ruimte)

    9: Dit is in een winkel zonder speciale kijkruimtes niet te beoordelen (LED ziet er in een fel tl-belichte showroom altijd beter uit dan een plasma, maar dit is niet je thuissituatie! Laat je hier niet door verleiden). Met een ‘calibratie’ disk kom je een heel eind, maar het echte werk kost toch flink geld. Daarom beter een tv kopen die out of the box goed presteert.

    Daarnaast; doe zelf de research, en laat je niet maar iets aansmeren door een verkoper. Verkopers staan er vooral voor hun eigen belang, niet voor de jouwe. Zoek desnoods (onafhankelijk) advies bij familie/vrienden.

    Goedkoop is duurkoop. Als je niet tevreden bent met je aankoop ga dan terug naar de winkel.

    Houdt ook rekening met de plaatsing (hoogte, kijkhoek, reflecties etc.)

    Als je nog ouderwets analoge tv kijkt (of dvb-t), en geen HD materiaal, kruip dan maar lekker terug onder je steen en haal ergens een gratis CRT scherm op bij de kringloop.

  3. @towi1989: jij denkt dat iedereen meer dan 4 meter van zijn tv af zit..? En welke generatie plasma bedoel je dan? Hier thuis een plasma van 8 jaar oud, 42 inch. Kostte €5000 en de kwaliteit is nu drama. Nieuwe 55′ LED voor de helft van die prijs velen malen beter..

    • @amg65: Ik heb nog geen woonkamer gezien waar de kijkafstand minder dan 4 meter is. Ja hoor lekker apparatuur van 8 jaar geleden vergelijken met spul van nu… Ik wil die led over 8 jaar nog wel eens zien, als die het dan überhaupt nog doet. Een 50st60 voor 1000 euro is echt geen verkeerde tv, en met professionele calibratie zit je nog niet aan de helft van je 5k.

  4. Oef…. Aangezien ik een nieuwe TV wil, leek mij het een leuk artikel.
    Maar wat een bak aan fouten en vooral onvolkomendheden staan erin.
    Dit is ongeveer het verhaal wat je met een beetje mazzel te horen krijgt bij een mediamarkt.

  5. @towi1989: apart, ik zie zelden het tegenovergestelde. Moeilijk kijken als je op 5 meter afstand zit. Klopt is niet te vergelijken maar bedoel aan te geven waar haal je dat vandaan dat plasma’s langer meegaan..

    • @amg65: Ik woon in een klein dorp, waar ‘grotere’ huizen toch wel ‘normaal’ zijn, in tegenstelling tot woningen in een stad (gok dat dit bij jou het geval is). Ik zeg overigens nergens dat plasma langer mee zouden gaan, alleen dat de techniek qua beeldkwaliteit mijn voorkeur heeft. Het fosfor in een plasma is op den duur gewoon op, maar een CCFL heeft ook maar een bepaalde levensduur, en is afhankelijk van je gebruik. Ik denk toch wel dat plasma’s van nu langer mee gaan, net als LED langer mee zou moeten gaan dan CCFL (de techniek heeft ook niet stilgestaan).

      Het scherm van mijn tv (LCD CCFL) is na 5 jaar stuk gegaan, gratis onder garantie 2 maal vervangen. Dat is toch wel extra service die je mag verwachten wanneer je een premium prijs betaald voor je tv (3000 euro toentertijd). Ik vind niet dat je bij een tv van 600 euro kunt verwachten dat die 8 jaar mee gaat.

  6. Grappig dat je Samsung, Philips en LG als vooraanstaande merken noemt om vervolgens Sony en Sharp te negeren. Samsung heeft backlight bleeding waar je bang van wordt en verschrikkelijk overdreven dynamisch contrast om dat gebrek op te vangen. Philips zijn chinese TV’s met een Philips logo er op met hele vreemde soort overdrive techniek waardoor bewegingen er heel onnatuurlijk uitzien. LG is de laatste tijd wel goed bezig, maar de TV’s van LG van een aantal jaar oud stellen ook niks voor.

    Oja, led is lang niet altijd beter dan CCFL (wat jullie blijkbaar LCD noemen). De meeste TV’s die momenteel verkocht worden zijn edge led. En dat is gewoon minder goed dan CCFL in combinatie met een fatsoenlijk paneel.

    Ik vind jullie stukken meestal heel leuk om te lezen hoor, maar dit lijkt meer op een Mediamarkt praatje dan een goed advies eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *