Waarschuwing: Chinese smartphone N9500 bevat spyware


We kennen allemaal de verdachtmakingen van Chinese routerbedrijven die spyware zouden meeleveren op hun hardware. Volgens het Duitse beveiligingsfabrikant G Data is dit ook bij Chinese smartphones het geval.

Volgens de beveiligingsexperts van G Data gaat het om de N9500 van de Chinese fabrikant Star, een schaamteloze kopie van de Samsung Galaxy S4. Deze smartphone van rond de 160 euro komt uit de doos met een spionageprogramma dat verstopt zit in de apparaatsoftware, en is daardoor niet te verwijderen.

De spyware is vermomd als een onzichtbare Google Play Store-app. Onderschepte gegevens worden door de trojan Android.Trojan.Uupay.D doorgestuurd naar een verdachte server in China. “Het enige wat de gebruiker ziet, is een app met het Google Play Store-icoon in de actieve processen. Verder is de applicatie compleet verborgen”, aldus G Data.

De spionagemogelijkheden zouden onzichtbaar zijn voor de gebruiker, omdat het programma logs verwijdert die de activiteiten zouden moeten waarnemen. De malware kan ongemerkt nieuwe applicaties installeren. Hierdoor is het mogelijk dat persoonlijke gegevens worden gestolen, oproepen worden opgevangen, gegevens voor internetbankieren worden onderschept, berichten worden gelezen en dat de camera en microfoon worden ingeschakeld.

Opvallend laag geprijsd

De lage prijs van tussen de €130 en €165 is opvallend, gezien de luxe uitvoering van de N9500 en de indrukwekkende specs. De quad-core smartphone wordt daarnaast geleverd met uitgebreide accessoires, zoals een tweede batterij, auto-adapter en een tweede cover. De beveiligingsexperts van G DATA denken dat de lage prijs van het apparaat mogelijk is door het naderhand doorverkopen van de gestolen gegevens van de smartphone-gebruiker. “In het algemeen geldt dat het verstandig is om achterdochtig te worden van aanbiedingen op internet die zo verleidelijk zijn. Voor niets gaat de zon op,” stelt Christian Geschkat van G Data.

De telefoon is bij grote Europese online webshops te bestellen voor prijzen die variëren van €130 tot €165.

Nog geen reacties

  1. Ik ben zelf een groot fan van de Chinese alternatieven voor de gevestigde merken; dit vind ik toch wel een vieze tegenvaller.

    Ik vraag me af… zo’n toestel rooten en dan een andere ROM er op, dan ben je die spyware toch wel kwijt?

  2. China kent honderden fabrikanten van telefoons. De kans dat daar enkele rotte appels tussen zitten is natuurlijk niet uit te sluiten.
    Net als de Amerikaanse overheid…….. Die luistert iedereen en alles af, including Merkel.
    Over het algemeen kan men echter stellen dat de Chinese telefoons de laatste jaren enorme sprongen hebben gemaakt.
    Koop in ieder geval geen kloon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *