Wetenschap verklaart waarom oortjes altijd in de knoop zitten

oortjes
Snel muziek luisteren op de fiets is er vaak niet bij, omdat je oortelefoontjes hebben besloten om te veranderen in één grote geknoopte bal ellende. Daar is nu eindelijk een wetenschappelijke verklaring voor.

Ondanks het feit dat Apple een handig opbergdoosje levert bij iedere set oortelefoons, krijgen wij het niet voor elkaar om ongeknoopt de dag door te komen. Of dit er mee te maken heeft dat we deze onhandige opbergdoos altijd thuislaten weten we niet, maar het is wel bloedirritant.

Een onderzoek geeft ons eindelijk een verklaring voor dit helse verschijnsel. Voor de proef zijn iPhone-oortelefoons gebruikt, al is de kans groot dat dit ook geldt voor andere earbuds. Het knopen van het snoer heeft te maken met de lengte en de spanning die er op staat. Als deze twee elementen tegen elkaar uitgespeeld worden, ontstaat er een patroon die je in onderstaande grafiek (nu is het pas echt wetenschap) te zien is.

Knopen

Hoe langer het snoer, hoe groter de kans
De studie “Spontaneous knotting of an agitated string” demonstreert dit fenomeen. Het bewijst dat een snoer met een lengte van maximaal 46 centimeter bijna nooit zichzelf opknoopt als hij voor een bepaalde periode in een ronde opbergdoos is opgewikkeld (misschien hadden we toch dat Apple-doosje moeten gebruiken). Als de snoer langer is, neemt de kans ook meteen toe dat er meer knopen ontstaan. Omdat iPod-oortjes 139 centimeter lang zijn, heb je minstens vijftig procent kans dat je ze als een geknoopt bundeltje uit je broekzak haalt.

Het meest spectaculaire aan het onderzoek is misschien nog wel dat je oortelefoons zich dus wel degelijk uit zichzelf met elkaar verstrengelen. De knopen en lussen ontstaan door de relatie tussen lengte en spanning en dus niet omdat jij ze vluchtig in je broekzak gepropt hebt. In de afbeelding hieronder kun je zien hoe een net opgedraaide snoer jouw leven zuur maakt.

snoer

5 reacties

  1. Wie hier daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek naar doet is een held. Oké, je had je wellicht kunnen focussen op het uitroeien van ebola, maar dit is ook fijn. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *