De dertien grootste tech-criminelen

McAfee
Lang niet alleen goedwillende nerds vullen de posities in de techindustrie. Zoals altijd zitten er ook een paar rotte appels tussen die het voor de rest verpesten. Deze dertien tech-criminelen laten een andere kant van de techwereld zien.

13. Aaron Swartz – mede verantwoordelijk voor het ontstaan van Reddit en RSS
Aaron-Swartz
Hoewel Aaron geen groot crimineel was, heeft zijn vervolging voor heel wat opschudding gezorgd. Als Harvard onderzoeker downloadde hij een enorme hoeveelheid aan academische bestanden. Toch vond de overheid het nodig om hem (als hij schuldig bevonden werd) voor 35 jaar de gevangenis in te sturen, gevolgd door drie jaar vrijlating onder toezicht en een boete van meer dan één miljoen dollar. Toen Swartz in januari 2013 zelfmoord pleegde, kreeg het Department of Justice een enorme lading (terechte) kritiek over zich heen, en werden ze ervan beschuldigd dat ze een voorbeeld van Aaron Swartz wilden maken om mensen af te schrikken.

12. Jeffrey Scott Hawn – Vermoordde 32 bizons van zijn buren
Jeffrey-Scott-Hawn
De CEO van de Texas Attachmate Groupe, werd schuldig bevonden aan wreedheid tegen dieren en het organiseren van criminele activiteiten. Hij huurde namelijk wat mannen in om hem te helpen met het neerknallen van bizons, die zijn terrein opgelopen waren en eigenlijk van zijn buren waren. Uiteindelijk werd de zaak geseponeerd, al zijn er sterkte geruchten dat Hawn tien dagen in de gevangenis heeft gezeten. Daarnaast moest hij een vergoeding van bijna 160.000 dollar aan de buren betalen, de dierenbescherming en de lokale overheid.

11. Raymond Bitar – runde een illegaal pokerbedrijf
Raymond-Bitar
Raymond Bitar was de CEO van Full Tilt Poker, een online pokerbedrijf dat haar illegale geldstromen weg sluisde via nepbedrijven. In 2011 werd hij aangeklaagd voor het illegaal online gokken, waardoor er een gevangenisstraf van 35 jaar boven zijn hoofd hing. Hier kwam hij onderuit door zijn hartafwijking, die ervoor zorgde dat hij altijd een defibrillator onder zijn kleren moet dragen. Wel moest hij volgens Businessinsider veertig miljoen dollar betalen.

10. David Smith – schreef het Melissa emailvirus
David-Smith
David was degene die het eerste zelf-vermenigvuldigende emailvirus maakte, beter bekend als Melissa. Het virus sloopte wereldwijd computers en introduceerde een nieuw soort malware. Dit zocht een gat in de beveiliging van Microsoft Outlook op, zodat het zich vervolgens kon verspreiden naar alle mailadressen in het adresboek van de besmette computer. Smith bekende en moest 80 miljoen dollar aan schadevergoeding neertellen. Ook heeft hij twintig maanden in de gevangenis doorgebracht.

09. John McAfee – wordt verdacht van het vermoorden van zijn buurman
McAfee
John kan prima antivirussoftware maken, maar heeft de afgelopen jaren ook wat twijfelachtige zaken meegemaakt. Zo werd zijn huis in april 2012 door de politie binnenstebuiten gekeerd, op verdenking van het illegaal verbouwen van drugs en het bezit van vuurwapens. De overheid heeft hem daarvoor overigens nooit officieel aangeklaagd. Zeven maanden later noemde de politie hem een ‘person of interest’, en werd hij in verband gebracht met de moord op zijn buurman, Gregory Viant Faull. Hij ontvluchtte het land, en een maand later werd hij gearresteerd in Guatemala omdat hij illegaal het land in wilde komen. In deze video laat hij zien zeer onder de indruk te zijn.

08. Hector Xavier Monsegur – oprichter van LulzSec
Hector-Xvier-Monsegur
Hector Xavier Monsegur is een van de oprichters van de hackersgroep Lulz Security (LulzSec). Zij worden verantwoordelijk gehouden voor een berg grote hack-aanvallen, waaronder het stelen van gebruikersaccounts van Sony Pictures en het neerhalen van de website van de CIA. Ook gooide de groep wachtwoorden op straat van verschillende websites. Toen Monsegur in 2012 werd gearresteerd werd hij een informant voor de FBI. Daar hielp hij met het arresteren en verraden van andere hackers, onder anderen van Anonymous, LulzSec en Antisec. Ook bekende hij zijn twaalf aangeklaagde strafbare feiten, wat hem een 124-jarige gevangenisstraf op kan leveren.

07. Marc Collins-Rector – Oprichter van DEN
Marc-Collins-Rector
Mark Collins-Rector houdt wel van een feestje. Als oprichter van een van de eerste video entertainmentsites, Digital Entertainment Networks, bestond zijn leven vooral uit het houden van wilde feesten. Hij werd in 2004 schuldig bevonden aan het feit dat hij illegaal kleine jongetjes over de grens smokkelde, om daar allerlei ongeoorloofde seksuele activiteiten mee uit te voeren. De jongetjes werden stil gehouden door cadeautjes en geld, zodat ze terug zouden komen. Collins-Rector heeft twee jaar in een Spaanse gevangenis gezeten, terwijl hij de beslissing van de rechtbank aanvocht.

06. Albert Gonzalez – Pleegde creditcardfraude op enorme schaal
Albert-Gonzales
Gonzales was betrokken bij het stelen en verkopen van meer dan 170 miljoen creditcards en pincodes tussen 2005 en 2007. Dit wordt gerekend tot een van de grootste creditcardfraudezaken ooit. Hij werd dan ook veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Hij wordt van meer illustere zaakjes verdacht (waaronder het stelen van bankgegevens en in totaal 4.3 milard dollar), maar besloot later de overheid te helpen met het opsporen van andere hackers.

05. Samuel “Mouli” Cohen – Loog alles bij elkaar
Samuel-Mouli-Cohen
Cohen pleegde fraude op zo’n grote schaal, dat het hem 22 jaar in de gevangenis opleverde. Hij vertelde investeerders dat hij een (niet bestaand) bedrijf runde, genaamd Ecast. Ze zouden jukeboxes voor cafés maken, en binnenkort opgekocht worden door Microsoft. Van het geld dat hij ontving van investeerders kocht hij een enorme villa, om zo nog meer mensen te overtuigen van zijn gelijk. Dit leverde hem 30 miljoen dollar op, en een enkeltje gevangenis.

04. Edward Snowden – Klokkenluider van PRISM
Edward-Snowden
Iedereen kent Edward Snowden, en hoewel sommigen zullen zeggen dat hij geen crimineel is, ontvluchtte hij wel zijn land om de overheid te ontvluchten. Hij zorgde in ieder geval wel voor een internationale discussie over online privacy en de invloed van de overheid hierop. De zaak tegen hem loopt nog, dus zullen we moeten afwachten wat er verder nog met hem gaat gebeuren.

03. Paul Devine – Was een mol bij Apple
Paul-Devine
Devine werkte tot 2010 bij Apple, na een onderzoek kwam men er toen namelijk achter dat hij geheimen van het bedrijf doorgaf aan Aziatische leveranciers in ruil voor geld. Dit leverde hem 23 aanklachten van fraude op en het witwassen van geld. Hij bekende, en betaalde meer dan twee miljoen dollar aan schadevergoeding.

02. Shawn Hogan – Kreeg 28 miljoen dollar van eBay
Shawn-Hogan
Hogan hield eBay voor de gek met een scam, wat hem 28 miljoen dollar opleverde. Door een virus op computers te zetten leek het alsof honderden mensen naar zijn advertenties op eBay keken, terwijl niemand het door had. Daarna vroeg hij aan eBay reclamegeld. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar cel.

01. Marcus Tillman – Veroordeeld kindermisbruiker
Marcus-Tillman
Tillman werd veroordeeld voor het misbruiken van kinderen, maar ontsnapte door zijn enkelband door te snijden voordat zijn rechtszaak begon. Hij vluchtte naar Californië en ging daar onder een schuilnaam aan de slag bij Yammer, een sociaal netwerk service dat nu van Microsoft is. Na een anonieme tip werd hij alsnog gevonden. Dit duurde echter relatief lang, omdat Yammer haar werknemers niet goed natrekt. Hierdoor kon hij ongemerkt blijven werken onder een naam die niet bestond. Op dit moment zit hij een gevangenisstraf van 40 jaar uit.

3 reacties

  1. Ik veracht pedofilie en dit dient ook hard aangepakt te worden, maar de straffen voor oplichting & fraude vind ik werkelijk absurd als je bekijkt hoe o.a. bankiers en politici elke keer wegkomen met hun criminele activiteiten.

  2. Ik vind Aaron Swartz niet echt in dit rijtje thuis horen.
    Tuurlijk, hij heeft dingen gedaan die als illegaal gemarkeerd kunnen worden, maar de straf die hij hiervoor “zou” krijgen was veel te hoog. Na teveel stress heeft het uiteindelijk zijn leven gekost. Er is pas een documantaire uitgekomen over hem, Internet’s Ownboy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *