How to: Windows 8 terugzetten naar Windows 7

Windows-8-downgraden-naar-windows-7
Ben je de Metro-interface van Windows 8 helemaal zat, of heb je een andere reden om het meest recente Windows-besturingssysteem weg te halen? Zo downgrade je weer terug naar het vertrouwde Windows 7.

Grofweg zijn er twee methodes om weer terug te komen bij Windows 7. Het is alleen de vraag of je Windows 8 Pro of Windows 8 Home op je PC hebt staan. Dit kun je checken in je configuratiescherm door naar ‘Systeem en beveiliging’ te gaan, daar zie je vervolgens de versie van Windows waar jouw PC of laptop op draait.

Opgelet: Lees eerst het volledige artikel voordat je aan de slag gaat. Er halverwege achter komen dat je iets mist kan een hoop ellende opleveren.

Van-Windows7-naar-Windows8

Tip: Downgraden zonder te downgraden
Voordat je jezelf in een wereld van schijfjes, productcodes en lastige menuschermen stort, kun je ook overwegen om Windows 8 meer op Windows 7 te laten lijken. Zo kun je het gratis Classic Shell programma downloaden, dat een startknop toevoegt en er een stuk meer uitziet als Windows 7 en XP.

Het voordeel hiervan is dat je tegelijkertijd Windows 8 kunt blijven proberen, mocht je nog twijfelen. Bovendien rommel je op deze manier niet met de garantie. Zit je afkeer voor Windows 8 echter zo diep geworteld dat je dit soort bijprogramma’s niet wilt, dan zul je toch moeten downgraden.

Downgraden vanaf Windows 8 Pro

Stap 1: Zorg voor de juiste CD’s en productcodes.
Windows-7-CD
Voordat we beginnen is het belangrijk dat je de fabrikant van je computer (HP, Dell enz.) kunt bereiken. Vraag of je de installatie-dvd’s van Windows 7 Professional kunt krijgen/kopen. Sommige fabrikanten bewaren kopieën van deze cd’s en de kans is aanwezig dat ze er nog eentje hebben liggen. Zorg er wel voor dat je er eentje krijgt met de juiste drivers voor je pc, om toekomstige problemen te voorkomen.

Als je het bestand opgestuurd krijgt via internet zul je het op een schijfje moeten branden, of je kunt de dvd gewoon bestellen. Als je toch de fabrikant belt, vraag dan meteen of jouw laptop of PC Windows 7 ondersteunt. Zo weet je zeker dat er niets misgaat, en krijg je misschien nog wat handige tips die speciaal op jou van toepassing zijn.

Stap 2: Maak een back-up van je bestanden, drivers en Windows 8 bestanden.
Als je de juiste installatieschijfjes hebt, kun je bijna beginnen met downgraden. Vergeet echter niet om een zorgvuldige back-up te maken van al je bestanden. Of je dit met een USB-stick of via de Cloud (of allebei!) doet moet je zelf weten, maar denk er wel aan om ook de installatiebestanden van Windows 8 mee te nemen. Mocht je spijt krijgen van je downgrade, dan kun je op deze manier altijd nog teruggaan naar Windows 8.

Zorg dat je dus goed weet wat je allemaal opgeslagen hebt in je back up, en dat je de typenummers en fabrikanten weet van de apparaten die op je PC zijn aangesloten. Daarna is het tijd om tot actie over te gaan.

Stap 3: Start de installatie met je Windows 7-DVD
Volg de instructies op het scherm. Daarna zal je gevraagd worden naar een unieke activeringscode. Omdat je Windows 8 Pro gebruikte, kun je bellen met de helpdesk van Microsoft, die je vervolgens van een activeringscode voorziet. Zorg dat je jouw oude Windows 8 productcode bij de hand hebt, zodat je kunt bewijzen dat jij inderdaad recht hebt op deze downgrade-code.

Als deze code goedgekeurd is, kun je de stappen op het scherm volgen zoals je dat bij iedere installatie van een programma doet.

Stap 4: Succes!
Windows-7-homescreen
Als je het installatieproces gevolgd hebt, word je nu als het goed is begroet door het klassieke bureaublad van Windows 7 Professional. Wat een aantal telefoontjes al niet voor elkaar kunnen krijgen.

Downgraden vanaf Windows 8 Home

Stap 1: Koop een nieuwe licentie
Als bij je systeemsettings staat dat je in het bezit bent van Windows 8 Home in plaats van Pro, dan zul je de portemonnee moeten trekken om een downgrade uit te voeren. Microsoft heeft namelijk geen rechten gegeven aan Home-gebruikers om te downgraden. Er zit dus niets anders op dan het aanschaffen van een nieuwe licentie voor het besturingsysteem waar je naartoe wilt (Windows 7 Professional in dit geval).

Stap 2: Volg bovenstaande stappen
Volg alle bovenstaande stappen om Windows 7 te installeren (en vergeet dus ook niet om een back-up te maken). Zodra er om een product key wordt gevraagd, vul je de code in die je zojuist aangeschaft hebt. Daarna ben je klaar om je computer opnieuw in te stellen met Windows 7 als besturingssysteem.

Wachten?
Vind je bovenstaande opties allemaal te lastig? Dan kun je natuurlijk ook gewoon op Windows 9 wachten, en hopen dat Microsoft genoeg functies toevoegt die het leed kunnen verzachten.

8 reacties

  1. Volledig zinloze exercitie. Wat in alinea 3 al beschreven wordt: die metro interface kun je kinderlijk eenvoudig uitschakelen en met Classic Shell, Iolo StartMenu8 of de tig andere gratis programmaatjes heb je zo weer die startknop terug.

    In plaats van te kankeren, tel de zegeningen van Windows 8 nou eens:
    Opstarten gaat 3 tot 4 keer zo snel, niet voor iedere update de pc te hoeven herstarten en toegespitst op de nieuwste toepassingen. En zelfs dat armetierige Internet Explorer wordt nog wel eens wat…

  2. Iemand die een handleiding nodig heeft voor het “downgraden” van windows gaat het met deze handleiding ook niet redden.
    Overigens is er ook nog eens het probleem dat de meeste fabrikanten geen dvd’s van windows 7 voor een bepaald model hebben liggen als dat model nooit is geleverd met windows 7. En dat zijn de meeste systemen die de afgelopen 2 jaar zijn verkocht. Dit betekend niet dat het niet werkt, maar de fabrikant zal je niet aan een recovery DVD kunnen helpen. Dit is overigens voor laptops nog een stuk problematischer dan voor desktops. Verder zit je nog met het probleem dat “secure boot” heet, een hoop windows 8 systemen hebben secure boot ingeschakeld staan en iemand die dat niet snapt komt nog niet eens in de buurt van een windows 7 installatie. Ook is het vinden van de juiste drivers voor een moderne laptop makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb al vaak zat mee gemaakt dat de windows 8 drivers van de fabrikant niet werken en dat je zelf de drivers bij de fabrikant van de chipset van het computer onderdeel moet gaan downloaden. Voor iemand die thuis is in computers is dat geen probleem, maar iemand die een handleiding nodig heeft om windows te installeren is het een onbegonnen zaak. Conclusie: gewoon jezelf een heleboel koppijn besparen en classic shell installeren als je je echt zo stoord aan de metro interface en rustig wachten op windows 9 waarvan er geruchten gaan dat windows 8 gebruikers gratis kunnen upgraden. Zou mooi zijn.

  3. heb dit vorig jaar ook gedaan… na twee weken afzien en proberen met win8…

    ipv backuppen een verse nieuwe HD geplaatst… mocht het niet werken, kan ik zo de harde schijf wisselen en terug naar 8. voor de kosten hoef je dat niet te laten…

    het was ff zoeken naar de juiste Win7 drivers, maar heb er nog geen moment spijt van gehad.

  4. “Stap 3: Start de installatie met je Windows 7-DVD
    Volg de instructies op het scherm. Daarna zal je gevraagd worden naar een unieke activeringscode. Omdat je Windows 8 Pro gebruikte, kun je bellen met de helpdesk van Microsoft, die je vervolgens van een activeringscode voorziet. Zorg dat je jouw oude Windows 8 productcode bij de hand hebt, zodat je kunt bewijzen dat jij inderdaad recht hebt op deze downgrade-code.

    Als deze code goedgekeurd is, kun je de stappen op het scherm volgen zoals je dat bij iedere installatie van een programma doet.”

    ^^
    Deze optie is alleen mogelijk als je een Windows 8 pro OEM versie hebt, volgens de helpdesk van microsoft… dus dat is balen voor mij wand ik heb een Windows 8 Pro “Retail” versie aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *