10 handige tips om je Mac sneller te maken

Schoonmaken die hap!
Is je Mac toe aan een opfrisbeurt? Lees dan deze 10 tips door en doe er je voordeel mee!

Voordat we beginnen aan het lijstje moet je goed weten dat zogenaamde opfris-software voor je Mac niet echt werken. Ja, ze verwijderen tijdelijke bestanden en zo krijg je een klein beetje meer ruimte, maar echt sneller gaat je Mac er niet van presteren. Om dat wel voor elkaar te krijgen moet je eens kijken naar de volgende tips:

10. Activiteitenweergave

In de activiteitenweergave krijg je een handige overzicht te zien waarop je kan aflezen waar jouw Mac druk mee is en welke applicaties op dat moment openstaan. Klik op % CPU om te zien welk programma op dat moment het meest van je Mac vraagt. Om het proces te sluiten druk je op het verkeersbord-achtige kruis links van het informatie-icoontje. Soms zul je zien dat een programma openstaat die veel geheugen vraagt maar waar je op dat moment eigenlijk niks mee doet. Deze kun je dus zo afsluiten.

9. Het sluiten van Applicaties

Waar bij de activiteitenweergave wordt gefocust op processen, draaien op de achtergrond ook een hoop applicaties die ongemerkt denkwerk vragen. Zodra je een applicatie sluit met het rode kruisje, blijft deze op de achtergrond doordraaien. Als je veel applicaties hebt geopend en gesloten vormt er zich een kleine waslijst op de achtergrond terwijl je het misschien zelf niet eens doorhebt. Om deze applicaties te sluiten doe je cmd + tab en bij het juiste icoontje druk je op de Q toets.

8. Opstartprogramma’s

Om te zien welke applicaties opstarten als jij je Mac opstart ga je via Systeemvoorkeuren naar Gebruikers en groepen. Vervolgens klik je op Inloggen en daar staan de apps. Hier kun je aanvinken wat je wel of niet wilt meenemen in het opstartproces van de Mac en dit scheelt uiteindelijk weer in snelheid.

7. Het verminderen van animaties en transparantie.

Een strak uiterlijk in combinatie met Mac’s transpiratie en animaties gaat ten koste van het geheugen. Om je Mac wat meer rust te gunnen kun je deze grafische pracht minderen. Ga hiervoor weer naar systeemvoorkeuren en open Toegankelijkheid. Vervolgens zie je “Verminder doorzichtigheid” staan.

6. Verminder de extenties in de browser.

Een browser vol toolbars en extenties kan de snelheid behoorlijk beïnvloeden. Door te korten op deze uitbreidingen versnel je de applicatie en dit zie je weer terug in langer batterijverbruik op een Macbook. Voor het beste resultaat kun je het beste blijven bij Apple’s Safari. Deze browser is geoptimaliseerd voor Mac OSX. Google’s Chrome heeft bijvoorbeeld de neiging om harder aan je accu te zuigen dan Safari.

5. Schakel FileVault uit.

Een Apple-programma die je bestanden veilig houdt en ervoor zorgt dat kwaadwillenden niet bij je bestanden kunnen komen. Deze functie staat standaard aan en is zeer handig maar zorgt er wel voor dat je snelheid inlevert. Heb je liever extra snelheid kun je via Systeemvoorkeuren bij Beveiliging en privacy de FileVault uitzetten.

4. Maak Finder sneller.

Via Finder kun je direct bij al je bestanden komen. Slim, maar als je Mac volstaat met bestanden kan het voor enige traagheid zorgen. Je voorkomt dat Finder traag reageert door bij de instellingen van Finder in plaats van “Al mijn bestanden” te kiezen voor bijvoorbeeld “bureaublad”. Elke keer dat je nu Finder opent krijg je geen shitload aan bestanden te zien. En dit scheelt weer in snelheid.

3. Simpel maar doeltreffend: schuifruimte vrijmaken.

Neem even een middagje apart om alle overbodige troep van je Mac te halen en je zal verbaasd zijn hoeveel ruimte dat het oplevert. Overweeg de aanschaf van een externe harde schijf of drop bestanden in de cloud.

2. Reset het System Management Controller

Deze stap is ook gewoon softwarematig uit te voeren maar is per Mac verschillend. Voer een SMC reset alleen uit als je Mac echt takketraag is en geen enkele oplossing lijkt te helpen. Voor een handig stappenplan kun je op de website van Apple terecht.

1. Installeer Mac OSX opnieuw.

Als je echt alles geprobeerd hebt en niks lijkt meer te helpen kun je altijd kiezen voor een schone lei voor je Mac. Zorg dat je een goede backup hebt van al je bestanden en you’re good to go. Het opnieuw installeren van een Mac is niet zo’n heel gedoe en is via het stappenplan van de Apple Support-pagina goed uit te voeren.

(via: howtogeek.com)

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *