16 tips voor betere smartphone foto’s

Foto zomer
De meeste foto’s worden traditioneel genomen tijdens de zomer(vakantie), maar dankzij de steeds beter wordende camera’s op smartphones zijn steeds minder mensen geneigd ze te nemen met een dure digitale camera.

Smartphones verschillen echter in een aantal belangrijke opzichten van professionelere toestellen. Dat is meestal een nadeel, maar in een enkel geval een voordeel. Hoe haal je nu het meeste uit je smartphonecamera? Hier zijn 16 tips.

1. Plaats je onderwerp niet recht in het midden
Het is een fout die bijna iedereen maakt: de persoon of het object precies in het midden van de foto plaatsen. Nergens voor nodig: vaak krijg je een veel interessanter resultaat als je iemand links of rechts in het frame plaatst.

2. Zet grid view aan
Om een duidelijker beeld van de compositie te krijgen, kun je grid view aanzetten. Op Android-toestellen doe je dat via camera > settings, op de iPhone via het general settings menu.

3. Vul het frame
Zet je, bijvoorbeeld, een vriend op de foto met een vallei op de achtergrond, zorg dan dat je zoveel mogelijk van dat landschap krijgt als mogelijk is. Ga wat verder weg staan, zoom uit, en hou je telefoon uiteraard zijwaarts.

4. Gebruik burstmode bij actie
Een smartphone is niet ideaal voor een actiefoto: vaak kom je bijvoorbeeld niet dichtbij genoeg. Maar als je iemand in actie wilt vastleggen is burstmode een goede optie. Met een iPhone 5S en hoger kun je bijvoorbeeld al 10 frames per seconde schieten.

5. Vierkante foto’s
Vanaf iOS 7 kun je gemakkelijk foto’s maken in vierkante vorm, maar andere besturingssystemen hebben die mogelijkheid niet. In plaats daarvan kun je wel foto’s maken via de Instagram-app.

6. Belichting: fotograafeer zoveel mogelijk ’s ochtends of laat in de middag
Goede belichting is belangrijk om foto’s te maken met goede kleur en helderheid. ‘S ochtends en het eind van de dag zijn de beste mogelijkheden voor natuurlijk licht

7. Het aanpassen van de belichting
In een donkere setting wil je wat meer exposure voor je lens, in een lichte juist minder. Zo pas je het aan:

Android: Druk op het zon-icoontje en verplaats de slider tussen de -2 en +2
iPhone: Druk op een willekeurige plek op het scherm en houdt ingedrukt tot er een geel vierkant komt. Druk vervolgens op het zon-icoontje en verplaats de slider.

8.Gebruik HDR-modus (High Dynamic Range)

Kaarslicht of een zonsondergang geeft in real-life misschien een mooi beeld, maar het vertaalt zich niet altijd goed naar een foto – en al helemaal niet met een smartphone, omdat de sensoren daarvoor te klein zijn. Maar de nieuwste smartphones compenseren dit met een HDR-modus. Met deze modus maakt je camera drie foto’s op drie verschillende exposure-settings en combineert deze tot één beeld, waarin op elk deel van de foto de ideale belichting wordt gebruikt.

9. Portretten kun je het beste belichten
Als je personen op de foto zet, kun je het beste zorgen dat er licht op hun gezicht valt. Misschien zie jij de ander prima in de schaduw, maar op het beeld zal het er niet goed uitzien.

10. Download een app voor lange sluitertijd
Wil je beweging vastleggen, dan is een lange sluitertijd handig – soms maak je een foto met een sluitertijd van twee seconden of langer. In die tijd moet je het toestel dan volkomen stil houden.

Een Android app die je de optie geeft de sluitertijd van je camera te verhogen is Long Exposure Camera 2. Voor de iPhone is er Long Expo.

11. Gebruik auto-focus om diepte te suggereren
Je kunt normaal gesproken diepte suggereren in een foto door scherp te stellen op de persoon of het object op de voorgrond en de achtergrond vaag te laten. Op een smartphone kun je dit effect bereiken door te ’tappen’ op een object in de voorgrond en daar op scherp te stellen.

12. Gebruik auto-focus-lock
Als je auto-focus gebruikt, gaat je smartphone ervan uit dat het deel waar je op gefocust hebt perfect belicht moet zijn, en de rest er niet zo veel toe doet. Is het object waar je op focust licht, dan kan alles er omheen te donker worden, is het object donker, dan wordt de achtergrond misschien te veel verlicht. Hoe los je dit op?

De nieuwere smartphones hebben een auto-focus/auto-exposure lock. Tap en houd ingedrukt tot een vierkantje of cirkel (afhankelijk van je toestel) met “AE/AF Lock” verschijnt. Nu zijn de lichtbalans en focus vastgelegd.

13. Stop met zoomen
Zoomen op een smartphone is digitaal zoomen, heel wat anders dan met een normale camera. In wezen vergroot je het beeld alleen maar, zoals je dat normaal gesproken met editing software op je computer zou doen, waardoor de kwaliteit verslechterd. Probeer het gebruik van zoom zoveel mogelijk te beperken.

14. Kies een rare hoek of neem een vreemde houding aan
Smartphones zijn licht en klein – doe daar je voordeel mee. Kies eens een andere positie dan recht overeind met de camera op ooghoogte. Kniel, ga op een muurtje staan, ga liggen, etcetera. Het levert originele beelden op.

15. Neem de tijd
Neem een moment om na te denken over de compositie en het perspectief. Kijk hoe je het beste alles in kunt kaderen en wacht rustig af tot de persoon die je wilt vastleggen de juiste houding heeft aangenomen. Geduld maakt een wereld van verschil.

16. Bewerk je foto’s
Neem de tijd om een app zoals Snapseed of Photoshop Express (de eerste is gratis voor zowel Android als iPhone, de tweede niet) te downloaden en je foto’s na te bewerken. Het maakt vrijwel altijd een groot verschil – en als je eenmaal doorhebt hoe het werkt kost het weinig tijd. Gebruik op zijn minst de auto-fix feature die de grootste onvolkomenheden automatisch oplost (rode ogen, bijvoorbeeld).

4 reacties

  1. Ik schiet mijn Instagram foto’s (@Donstil, look me up) met de iPhone en bewerk ze dan met VSCOCam, dat is een echte aanrader, koop voor 15,- alle Plug-ins en je gaat geen betere software vinden. Ook voor Android!.

    (Rechthoekige foto’s uploaden doe je met WhitaGram trouwens, werkt top)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *