4 redenen waarom Amazon Video geen succes wordt

Amazon Prime wordt geen succes in Nederland
The Grand Tour wordt binnenkort voor het eerst uitgezonden. Dat zal ongetwijfeld een succes worden. Of de videodienst van Amazon dat ook wordt is echter zeer de vraag.

Natuurlijk gaan we straks massaal The Grand Tour kijken. Niet via Amazon Prime. Dat is pas volgende maand beschikbaar in ons land, maar waarschijnlijk worden de afleveringen van The Grand Tour massaal illegaal verspreid. De grote vraag is vervolgens: gaan we in december allemaal een abonnement nemen op Amazon Prime? Ik denk het niet. Dit zijn de vier redenen waarom Amazon in Nederland geen succes wordt.

1. Concurrentie van Netflix en Videoland
De positie van Netflix in Nederland is dominant. Volgens schattingen heeft de dienst 1 miljoen abonnees in ons land. Netflix heeft de series waar iedereen over praat. Daarnaast hebben RTL en SBS hun on demandiensten Videoland en en Kijk. Het is onwaarschijnlijk dat Amazon in deze volle markt nog een plek gaat vinden.

Videoland

2. Amazon is geen merk in Nederland
Als we in Nederland iets online bestellen doen we dat via Bol.com Coolblue. Amazon is niet actief in Nederland met shops. Gek? Nee, de concurrentie van Bol en Coolblue is hier veel te groot. Dus Amazon kan in Nederland niet profiteren van de naamsbekendheid. Voor ons is Amazon vooral dat grote Amerikaanse bedrijf.

Amazon.com

3. De content is mager
Even was er de verleiding om een abonnementje te nemen op Amazon. Amazon Prime Video service is tijdelijk beschikbaar voor 79 dollar per jaar. Dat is inderdaad niet al te veel geld, maar tijdens het bladeren door de catalogus was er weinig wat me echt kon boeien, afgezien dan van de The Grand Tour. Met andere woorden: Amazon Prime Video biedt voor ons Nederlanders domweg te weinige leuke films en series.

Jeremy Clarkson als wekker in Alexa

4. De voordelen van Prime zijn beperkt
Als je abonnement neemt op Prime heb je tal van voordelen. Zo worden je bestelling eerder geleverd, krijg je soms eerder toegang tot aanbiedingen en heb je ook toegang tot e-books en de muziekbibliotheek van Amazon. Met name die bestelvoordelen en aanbiedingen zijn voor ons in Nederland niet relevant. Qua muziek zijn we in Nederland erg verslingerd aan Spotify. Dus ook op dat vlak valt er weinig te halen voor Amazon.

Amazon One

Of daarmee ook gezegd is dat Amazon wereldwijd flopt? Dat denk ik zeker niet. Er is zonder meer ruimte voor nog een global player op online video-gebied. In landen waar de prijs belangrijker is en de combinatievoordelen zwaarder wegen zal Amazon zeker succes hebben.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *