7 tips om minder op je smartphone te kijken

Smartphone addiction
En daardoor rustiger en gelukkiger te zijn.

Het is bijna niet te geloven, maar uit een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd werd in het journal of behavioral addictions bleek dat universitair studenten gemiddeld maar liefst 9 uurper dag op hun smartphone kijken. Dat is dus ruim een volle werkdag – per dag.

Wanneer je precies ‘verslaafd’ bent is natuurlijk moeilijk te zeggen – een goed criterium is als je er last van hebt, of het gevoel hebt je eigen gedrag niet in de hand te hebben. Waarschijnlijk zouden de meesten van ons wel iets minder neurotisch met onze smartphone willen omgaan. Hoe doe je dat? Hier zijn zeven tips.

1. Zet een eierwekker op 15 minuten en gebruik je telefoon niet in die tijd (tenzij je huis in brand staat of je baas belt, uiteraard). De volgende dag doe je dit 30 minuten. Een schema is er niet, maar dat kun je best zelf opstellen. Het gaat er niet zo zeer om dat er elke dag een korte periode is waarop je de smartphone niet gebruikt – eerder dat je leert dat de wereld niet vergaat als je hem niet elke 15 seconden oppakt.

2. Schakel notificaties uit
Elke keer dat je telefoon trilt naar dat ding grijpen maakt je ontzettend onrustig en kost ongemerkt heel veel tijd. En vraag jezelf eens af hoe nuttig die Facebook-pushberichten nu eigenlijk zijn?

3. Doe wat anders: lees eens een boek
Wist je dat je iets over de wereld kunt leren zonder verbonden te zijn met het internet?

4. Hou een notitieblok bij de hand
Maak af en toe een tekening, of krabbel gewoon wat als je de behoefte voelt je smartphone te pakken. Daarmee geef je je handen iets te doen en heb je iets om je op te concentreren.

5. Onderzoek hoeveel tijd je aan je smartphone kwijt bent op een dag
Het zou zomaar kunnen dat het bij jou ook tegen de 9 uur aan zit, zonder dat je iets doorhebt. Een goede methode is om een dag uit te kiezen dat je veel thuis bent en een stopwatch in de buurt te houden. Zodra je de telefoon pakt druk je ook de stopwatch in. Een perfect beeld geeft dit niet, maar je zult misschien verbaast staan over het resultaat, wat je vervolgens motiveert er iets aan te doen.

6. Neem je telefoon niet mee naar bed
Leg hem op je nachtkastje en raak hem niet meer aan zodra je in bed stapt. Ten eerste omdat je zo veel later gaat slapen dan je gewend bent, ten tweede omdat het licht van je scherm je slaap verstoort.

7. Adem diep in- en uit
Je grijpt vaak naar je telefoon uit onrust – zoals je dat ook doet met sigaretten, chips, heroïne, of wat je verslaving ook is. Sta je op het punt je telefoon te pakken, neem dan even de tijd om je af te vragen of het echt nodig is: moet je echt nu iets opzoeken? Kun je niet tot na het eten wachten om op die appjes te reageren? Op dat moment even goed in- en uitademen geeft rust en helpt je de juiste beslissing te nemen.

5 reacties

    • @Donstil: Ja die facebookmelding op je horloge lezen is idd een stuk beter. Die fase krijgen we ook nog, dat het hele perron of de wachtkamer bij de dokter als een debiel hun ogen loopt scherp te stellen op een miniscuul polsschermpje

      • @entail: Nee een smartwatch geeft je de mogelijkheid te zien of een notificatie van belang is of niet. Dan hoef je niet je telefoon er bij te pakken en vervolgens al je onzin achter elkaar checken. Ik heb er overigens totaal geen moeite mee om mijn telefoon niet te gebruiken hoewel ik hem altijd bij mij heb. Mogelijk omdat ik geen facebook app er op heb staan en ik ook de notificaties van alle whatsapp en telegram groepen uit heb staan zodat enkel directe (belangrijke) berichten een notificatie geven.

        • @MrSkyline: Zoals je zelf in de laatste zinnen opmerkt gaat het om de onbelangrijke berichten die bijdragen aan de onrust. Ik gok dat als de mensen die facebooknotificaties e.d. nog aan hebben staan een smartwatch gaan kopen de drang om nog meer notificaties te laten doorkomen groter wordt. Je kijkt toch snel even. Wellicht werkt het dus zelfs wel averechts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *