Aanslag op vlucht MH17 misbruikt voor spammailtjes

Boeing 777 van Malaysia Airlines
De vlaggen hangen half stok in Nederland, maar niet bij gewetenloze internetfraudeurs.

Terwijl Nederland voor het eerst sinds 1962 een dag van nationale rouw heeft, rusten de fraudeurs niet. Fraudehelpdesk, een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waarschuwt voor misleidende mails waarin het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines aan de orde komt. Vandaag zijn de eerste meldingen binnengekomen over e-mails waarin oplichters geld proberen binnen te halen.

De internetfraudeurs benaderen potentiële slachtoffers via een handelssite. Fraudehelpdesk zegt niet om welke site het specifiek gaat. Wie een advertentie had geplaatst, kreeg een mail die zogenaamd verstuurd was door ‘Amin Harris’. In de mail beweert hij een journalist te zijn die op de rampplek aanwezig was. Daar trof hij een voorwerp van miljoenen euro’s aan. “Het waardevolle voorwerp was van een van de Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17.” Hij wil de opbrengst van het voorwerp delen. Nepper en schofferend dan dat wordt het niet.

Naam van slachtoffer

In een andere mail schrijft ene ‘Harris’ dat hij een 85-jarige gepensioneerde dokter is uit Kuala Lumpur. Hij heeft zijn Nederlandse vrouw verloren in de vliegtuigramp. In de mail staat daadwerkelijk de naam van een Nederlands slachtoffer. De dokter stelt dat hij samen met zijn vrouw geld wilde doneren aan een goed doel, daarom vraagt hij om geld om haar laatste wens in vervulling te laten gaan.

Het zijn allemaal voorbeelden van voorschotfraude, ook wel bekend als advance fee fraude. Hierbij krijg je de vraag een voorschot te betalen voor bijvoorbeeld transactiekosten. Het geld moet worden overgemaakt op een buitenlandse bankrekening of via money transfers van Western Union of MoneyGram. Doe dit nooit: deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt.

Facebookspam

Het AD meldde gisteren dat fraudeurs ook op Facebook geld proberen te verdienen aan de crash. Er zijn tientallen zogeheten communitypagina’s opgedoken. De pagina’s zijn vernoemd naar slachtoffers van vlucht MH17 en staan vol met links en advertenties van sekssites en online casino’s. Nogmaals een bevestiging dat alleen het allerlaagste tuig zich met dergelijke zaken bemoeit. Mocht je zo’n Facebookpagina tegenkomen, doe iedereen een lol en markeer het als ongepast.

Foto-cc: Simon_sees

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *