Apple en Google bieden spellen niet langer als gratis aan

Apple en Google bieden spellen niet langer als gratis aan
Goed nieuws: je dreumes zorgt minder vaak voor torenhoge telefoonrekeningen. Door aanpassingen in de app-winkels van Apple en Google is het risico afgenomen dat kinderen bij het spelen van games ongewenste betalingen doen.

Dit is het resultaat van acties van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) samen met andere Europese toezichthouders en de Europese Commissie, aldus het ACM vandaag.

Niet langer ‘gratis’
Allereerst bieden Apple en Google de games die zij als apps in hun app-stores verkopen niet langer als ‘gratis’ aan. Voordat kinderen en hun ouders een app kopen, kunnen zij nu zien of in deze app aankopen mogelijk zijn. Ook wordt de gebruiker nu expliciet gevraagd welke betaalinstelling hij wenst. Als gebruiker wordt je gevraagd of je je wachtwoord bij elke aankoop wilt invoeren of eens per 15 minuten.

Online games bevatten nog steeds verleidingen om iets te kopen. Vooral kinderen zijn daar gevoelig voor – Kanye West kan er over meepraten. Maar ouders kunnen nu vooraf bewust hun betaalinstellingen zo kiezen dat zij aankopen in apps blokkeren of dat voor elke aankoop een wachtwoord nodig is. Hierdoor is het risico op ‘ongewenste’ aankopen en verrassingen bij de ontvangst van de rekening minder groot.

Nog geen reacties

    • @Ikke_ferrari: Ik heb hem ook 3x moeten lezen maar ik denk dat het volgende bedoeld wordt;

      Spellen die 100% gratis zijn en geen in-app aankopen aanbieden krijgen nog steeds het label ‘gratis’ mee.
      Spellen die gratis zijn te downloaden maar die WEL in-app aankopen aanbieden worden niet meer gelabeld als ‘gratis’. Dit zorgt er automatisch voor dat je een wachtwoord moet gebruiken op het moment dat je de app zelf wil downloaden. Vervolgens kun je dan kiezen welk systeem je wil voor de in-app aankopen; Wil je dat er bij elke aankoop om een wachtwoord wordt gevraagd of pas na 15 minuten nadat je het wachtwoord hebt ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *