Apple vs Google vs Microsoft; wat te kiezen?

Kies maar
Hadden we onlangs nog een mooi artikel waarom liefhebbers van smartphones elkaar het liefst digitaal de hersenpan inslaan, nu kijken we welke van de grote drie techbedrijven écht de beste devices levert.

Ook wij hoesten wel eens droge lijstjes op met telefoonspecificaties en aantal pixels per inch. Anderen vermelden bij welk bedrijf je nu de meeste gratis cloud-capaciteit krijgt (waarvan je weet dat je die toch nooit vol krijgt bij welk bedrijf dan ook). Maar laten we vandaag eens kijken naar het totaalplaatje, bedrijven bieden tegenwoordig een compleet ECO-systeem aan en door je alleen te focussen op een smartphone heb je kans dat je de plank flink mis slaat.

Apple
De allemans vriend? Populair bij de jeugd en celebrities om de status, geliefd bij graphic designers vanwege de high-end specs. En bejaarden omarmen het systeem vooral vanwege de “idiot-proof” interface op hun iPhone.

Apple producten zijn relatief duur en er is weinig keus. Wil je een IPhone dan kun je kiezen uit drie formaten. 4”, 4,7” of 5,5”schermen. IPhone’s zitten degelijk in elkaar en staan er om bekend dat ze naadloos met andere “Apple” gecertificeerde producten werken. Dit omdat Apple hoge eisen stelt aan de fabrikanten. Het wereldwijde iPhone marktaandeel is relatief laag met ca. 10-15% procent.

Macbooks en Imac’s zijn net als de iPhone. Duur, degelijk en waardevast. Het marktaandeel van Apple’s besturingssyteem is laag. Nog geen 5% van de mensen wereldwijd heeft een Mac thuis staan. Voordeel is dat je weinig virussen en malware zult binnenhalen. Niet omdat Apple 100% veilig is, maar simpelweg omdat er weinig rendement is voor virus en malware verspreiders. Een relatief veilig en stabiel systeem dus, maar houd er rekening mee dat je als Apple gebruiker “anders” bent dan de rest en je goed moet checken of je vers aangeschafte hard en/of software compatible is met wat jij al in huis hebt.

Hoewel het aantal Apple gebruikers relatief klein is zorgt de status die het bedrijf heeft dat andere bedrijven er graag mee samenwerken. Denk aan Apple carplay, Smartwatches of Domatica. Dit zorgt ervoor dat Apple-producten relatief snel meegaan met de ontwikkelingen. Is je budget geen beperking en wil je weinig onderhoud aan je gadgets, dan is Apple de keus voor jou!

Google
Ooit begonnen als zoekmachine, nu uitgever van ’s werelds grootste mobiele besturingssysteem. Ongeveer 85% van alle telefoons draait op Android. In den beginne was er één Android en alle fabrikanten hadden nagenoeg het zelfde OS. Omdat Android open en bewerkbaar is voor iedereen, begonnen telefoonfabrikanten het OS een eigen skin te geven met eigen functies. Resultaat hiervan is dat een Android telefoon van Samsung compleet anders werkt dan een HTC. Het systeem is zó open dat het zelfs mogelijk is om je wasmachine erop te laten draaien. De lijst van apparaten die op Android draaien is eindeloos.

Android producten zijn er voor iedereen en in alle prijsklassen, van ultra budget tot high spec. De hoge populariteit zorgt er wel voor dat malware verspreiders azen op de gegevens van jou mobiele device. Oppassen dus dat je geen fake apps installeert!

Het enige waar Google geen voet aan de grond krijgt zijn de lap- en desktops. Het aandeel wat op Chrome OS draait is nog geen 3%. Daarnaast pusht Google hun eigen office pakket enorm en is deze niet 100% compatible met Microsoft Office. Het “open” karakter van Google’s OS zorgt dat er enorm veel ontwikkeling is rondom het OS. Smartwatches, Chromecast, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ben je geen zware office gebruiker, vind je het niet erg om af en toe aan je telefoon of tablet te tweaken om bepaalde zaken gedaan te krijgen en wil je alle mogelijke app’s tot je beschikking hebben, zelfs die van de “Súdwest-Frylánse fierljepp feriening”? Sluit je aan bij het Android kamp.

Microsoft
Het grote logge bedrijf dat heer en meester is sinds de jaren 80. Maar liefst 95% van alle lap- en desktops draait Windows. Of je nu wilt of niet, MS Office regeert in het bedrijfsleven. Microsoft producten zijn er ook in alle soorten, maten en prijzen. Toch is OS gesloten genoeg, zodat niet de defragmentatie ontstaat zoals bij Android telefoon. Het grote marktaandeel heeft als nadeel dat hier een virusscanner of regelmatig onderhoud geen overbodige luxe is.

Op mobiel gebied heeft Microsoft een boel in te halen. Het oude Windows Mobile was niet geschikt om mobiel mee te werken en sloeg niet aan bij de particuliere consument. Sinds de lancering van Windows Phone 8 (2012) telt Microsoft weer een beetje mee. Al hebben ze nog geen 5% marktaandeel van de mobiele markt. Het mobiele systeem loopt wel zeer synchroon met de desktop variant en het Office pakket is diep geïntegreerd met alle functies zowel mobiel als vast. Alle populaire en belangrijke apps zijn aanwezig, maar vooral de lokale/kleinere uitgevers schitteren door afwezigheid.

Door achterstand in de mobiele sector lopen de ontwikkelingen in andere gadgets ook achter. Microsoft heeft geen smartwatch, geen slimme bril, geen eindeloze lijst met accessoires. Ze hebben echter wel een Xbox gamedivisie die op alle platformen ruim vertegenwoordigd is.

Ben je een PC/Xbox gamer, gebruik je eigenlijk alleen wat basis apps op je mobiel? Of toch stiekem die kantoorknuppel die optimaal gebruik wil maken van Office vast of mobiel? Koop Microsoft!

De winnaar?
Zoals iedereen kan concluderen. Er bestaat geen slechte telefoon, tablet of PC. Elk merk heeft haar eigen voor- en nadelen. Dus de volgende keer, als iemand op je verjaardag vraagt welke telefoon hij moet kopen, en je neefje springt op om zijn tweedehands Iphone te laten zien. Laat dan je neefje struikelen en laat je oom rustig dit artikel lezen op je iPad/Nexus/Surface (streep door wat van toepassing is).

14 reacties

  1. Mobiel een android en laptop een ultrabook met windows 8.1 met start 8 geïnstalleerd. Draai veel op Gmail en Google Docs en wat dat betreft werkt de samenwerking tussen android ook perfect. Ik ben het overigens niet helemaal eens met de zin dat een android tussen een Samsung en HTC compleet verschillend zijn. Er zit inderdaad wat verschil maar in de basis werkt alles nagenoeg hetzelfde en als je android gewend bent zul je geen enkel probleem hebben met wisselen tussen de twee.

  2. Dat stukje Apple is weer de grootste bullshit die het geeft.

    – er komen wel degelijk virussen op
    – high-end specs? Ik heb anders nog nooit een mac met een gtx titan gezien, en een iris pro high-end noemen zit er ook niet in, helaas…
    – degelijk in elkaar? (open deur) iPhone 6 plus bendgate?
    – macbooks waardevast? Meer wat de gek er voor geeft… al eens gezien hoeveel er al hoe lang te koop staan op tweakers.net? myths all over the place.

    Android en Microsoft staat ook vol met oude leugens en luchtkastelen, wat een flut artikel bahbah..

    • @frietjemet:

      – Er zullen vast virussen opkomen, maar die staan in een schril contrast vergeleken met Windows-apparatuur. Ze zeggen ook niet dat er 0 kans bestaat dat je een virus zult krijgen.
      – De specs die jij opnoemt zijn inderdaad high-end, maar voor een grafisch ontwerper (moi) zijn deze specs high-end voor de programma’s die we gebruiken. Een Apple is niet gemaakt om te gamen en dus kun je ‘high-end specs’ anders definiëren
      – En ze zitten uitermate degelijk in elkaar. 9 verbogen iPhones op de 15 miljoen verkocht is bizar weinig. Toegegeven.. Het mag niet voorkomen. Echter staat mij nog iets bij dat HTC er ook last van had.
      – MacBooks zijn waardevast. Period. Een Mini Cooper is ook waardevast en die kunnen ook vrij lang te koop staan.

      En het is een feit dat custom PC’s veel goedkoper zijn. Bij Apple betaal je ook voor de nazorg, service, marketing, etc.. Daar krijg jij niet mee te maken en dus voel je het ook niet in je PC/portemonnee.

      • @Brutus: Jij hebt gwn apple producten en je probeert dat te rechtvaardigen.

        De hardware zit zo achter en als je al high end wil betaal je veel te veel. Het besturingssysteem mac draait enkel verouderde software of draait het gwn niet want niet compatibel. Enorm weinig aansluitingsmogelijkheden want dat zou het design verpesten.. Veilig? Onlangs is er een enorme bug in het systeem aan het licht gekomen waardoor hackers makkelijk compleet de mac kunnen overnemen zonder sporen na te laten… Etc etc

        Geef mij ook maar een high end PC. De beste prestaties die gwn niet te evenaren zijn. Enorm degelijk en kwaliteitsvol. De nieuwste software en ALTIJD compatibel.. Gwn een no brainer…

        Apple sucks!!!!

        Deal with it. 😎

  3. Interessante insteek, om te kijken naar het hele ECO systeem.
    Ik ben dus die kantoorknuppel voor wie Excel een Zwitsers zakmes is. De telefoon die ik zelf uitgekozen heb is dan ook een Nokia Lumia. Helaas heeft systeembeheer me een Macbook Pro in handen gedrukt. Goede hardware hoor, daar niet van.
    Maar nu ben ik op beide platformen het buitenbeentje. 🙁

    • @azenomei: same here, heb zelfs jaren zonder virusscanner gewerkt. Als je attent surft dan heb je niets voor!

      maar net zoals je mensen hebt die spullen vergeten in een hotelkamer heb je dus ook mensen die effectief denken dat ze de miljoenste bezoeker van een website zijn.

  4. wat een pro apple artikel weer…een iphone 6 buigt en qua zit men enkele jaren terug.

    als je vraagt aan mensen wat ze doen op hun apple smartphone of laptop noemen ze altijd basistaken op, iets wat men dus ook kan met een 170 euro kostende Motorola Moto G en een 300 euro kostende Chromebook of 500 euro kostende Windows PC.

    • @Jantje_555: valt toch wel mee? ik heb nog nooit een Apple product in bezit gehad. En tja die paar Iphone6+ die buigen staan in schril contrast met het “baksteen” design van de iphone4/5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *