Ben Liebrand is de godfather van de elektronische Dance

Ben Liebrand
Nederland speelt een zeer belangrijke rol in de internationale dance-scene, maar hoe is dat zo gekomen?

Deze week staat in het teken van het jaarlijkse ADE (Amsterdam Dance Event), dat elk jaar groter wordt. Gisteravond trapte men af en het is duidelijk dat de 18e editie van het 5-daagse dancefestival ook dit jaar weer verder is gegroeid. Het is het grootste clubfestival ter wereld; op tachtig locaties in Amsterdam worden zo’n driehonderd(!) feesten gegeven.

Gisteravond waren er een aantal bekende DJ’s te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night; Armin van Buuren, DJ Chuckie, Sunnery James en Ryan Marciano. Ze vertelden allemaal over hun kennismaking met dance, iets waarin Ben Liebrand een grote rol speelde. Naar de vraag wie de Godfather van de Nederlandse dancescene is, hadden ze allemaal hetzelfde antwoord. Ben zat in het publiek (helaas niet aan tafel) en werd in de jaren tachtig bekend via de radio. Hij maakte zijn radiodebuut in 1983, met het Veronica programma “In The Mix”, dat op vrijdagnacht/zaterdagochtend tussen 2 en 3 uur werd uitgezonden. Dat was het eerste radioprogramma waarin non-stop dansmuziek gemixt werd zonder de gebruikelijke voice-overs. De enige spraak die te horen was, was een aankondiging van de DJ van het vorige radio-uur “Zet je radio maar aan en je diskjockey maar uit.” Een feest der herkenning, aangezien ik zelf ook altijd zat te wachten om met TDK-bandjes de mixen op te nemen. Met als hoogtepunt de jaarlijkse Grandmix. Het feit dat Nederland zo groot is in de internationale dancescene is toch iets om trots op te zijn, en dat Liebrand aan de wieg stond van dit alles mag wel wat vaker gezegd worden. Hetgeen ik hierbij graag doe. Een fragment waarbij Armin zijn eerste kennismaking heeft met de stijl van Liebrand kun je hier terugkijken.

Tijdens ADE worden zo’n driehonderdduizend bezoekers verwacht, ongeveer zestigduizend komen uit het buitenland. Vrijwel alle grote namen zijn aanwezig; Armin van Buuren, Carl Cox, Tiësto, David Guetta, Afrojack, etc. Alle subgenres van de house/techno zijn vertegenwoordigd. Zaterdagavond wordt (zoals altijd) als afsluiter van het festival de fameuze DJ Top 100 bekendgemaakt. Tiësto heeft de eerste plek vaak gehaald (2003, 2004, 2005), maar momenteel staat Armin van Buuren op die plaats (net als in 2007, 2008, 2009 en 2010), maar de kenners denken dat dit jaar de Nederlandse DJ Hardwell het stokje mag gaan overnemen.

UPDATE: ja, Hardwell is inderdaad de nieuwe nummer 1 DJ van de wereld!

5 reacties

    • @MARS: als ik Wikipedia mag geloven dan was dat daarna. Liebrand maakte zijn radiodebuut in 1983, met het Veronica Radio 1/2 programma In The Mix, dat op vrijdagnacht/zaterdagochtend tussen 2 en 3 uur werd uitgezonden.

      Daarna kwam hij als vast onderdeel bij de populaire vrijdagavond-shows op Radio 3 zoals Curry en Van Inkel, het vaste uitzendtijdstip was “twee platen over negen”. Deze “minimix” was in eerste instantie een kortere “extra” In The Mix, maar al snel concentreerde zich de minimix op meerdere platen van één artiest, en in de afleveringen daarna, hoofdzakelijk een remix van één enkel nummer. Vele van deze remixen ontstaan als “minimix” hebben geleid tot internationale hits voor o.a. Bill Withers, Phil Collins, Dimples D en vele anderen.

      Via http://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Liebrand

  1. Als iedereen verder kijkt dan zijn neus lang is weten de echte kenners dat de echte grondlegger van de dance Peter Slaghuis was. Helaas veel te jong overleden maar met zijn artiesten naam Hithouse liep hij ver voorruit op de mensen die volgde. Dus ook Ben Liebrand

    • @demoder: check, ik ken Hithouse, en volgens Wikipedia was Peter Slaghuis blijkbaar eerder met zijn mixen, maar ik denk dat Liebrand het groot heeft gemaakt. Vele mensen kennen Ben Liebrand en die Grandmixes waren uniek, het feit dat diverse grote DJ’s hem als voorbeeld zien zegt natuurlijk ook wat.

      • @Vincent: Hoi Vincent klopt wat je zegt maar Peter heeft zijn echte werk helaas door een noodlottig ongeval echt kunnen ontplooien en Ben Liebrand had de mensen van Veronica mee die hem in het verder in het zadel hielpen. Toen ik vroeger in de Blue tiek-inn in Rotterdam kwam was Peter al een grote met super mixen. Maar is nooit echt doorgebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *