De plasma tv is op sterven na dood

Rip
De plasmatelevisie heeft zijn langste tijd gehad. Het einde van de televisietechnologie is nabij.

Het was plasmareus Panasonic die nog niet zo lang geleden aankondigde te zullen stoppen met de productie. Nu laat ook Samsung weten dat het over en sluiten is voor plasmaschermen. Per 30 november worden er bij de Koreanen geen plasma-panelen meer gemaakt.

De reden hiervoor is een logische: plasmaschermen zijn steeds minder in trek. LCD- en LED-tlevisies zijn goedkoper en energiezuiniger. Bovendien wil Samsung zich gaan richten op OLED-televisies – al dan niet gebogen – in combinatie met 4K beeldkwalitit.

Hoe werkt plasma eigenlijk?

Plasma televisies werken volgens een heel ander principe dan LCD televisies. Plasmaschemen hebben geen vloeibare kristallen die de pixels aansturen. In plaats daarvan bevatten de pixels gas. Door elektrische pulsen verandert dit gas in plasma, dat fosfordeeltjes oplicht en zo een beeld weergeeft. Plasma werkt als een soort fluoriserende lamp, waarbij twee glaspanelen, met aan beide zijden elektronica, worden samengeperst met een kleine ruimte ertussen. De twee glaspanelen bestaan uit honderdduizenden pixels. Tussen de glaspanelen zit gas geïnjecteerd, met rode, groene en blauwe fosfor. De elektroden zorgen voor elektrische ontlading van het gas waardoor UV-licht vrijkomt. De fosfor absorbeert het UV-licht en zet de daarbij vrijgekomen energie om in zichtbaar licht, dat gefilterd wordt. Omdat de gascapsules zeer snel kunnen oplichten en doven worden beelden ontzettend vloeiend getoond. Een nadeel is dat er inbranders op het scherm kunnen voorkomen als iets te lang in beeld is. Denk aan omroeplogo’s of zwarte balken onderin bij films.

Doorsnede van een plasmascherm
Doorsnede van een plasmascherm

Voor de televisieconnaisseur is hét grote voordeel van plasma’s dat de zwartwaarden veel beter zijn dan bij led-tv’s. Ook is de contrastverhouding vaak beter, waardoor kleuren er natuurgetrouwer uitzien. Een lust voor het oog.

Vanaf eind november is LG de enig grote speler die nog plasma’s produceert. We zijn benieuwd hoelang zij hiermee zullen doorgaan.

Mocht je meer willen weten over de techniek achter plasma tv’s: hieronder legt James May het nog een keer uit.
[gv data=”3T49f2TFuiM”][/gv]

Nog geen reacties

  1. Dat plasma’s nog zouden inbranden is net zo’n onzin als dat ze nog steeds een merkbaar beter beeld zouden geven dan LCD. Ook het energie verbruik is inmiddels gelijkwaardig. Zelfs de formaten zijn naar elkaar toe gegroeid. Plasma kan alleen LCD niet verslaan op prijs/kwaliteit verhouding daarom gaat het er uit.

  2. Ik heb de nieuwste panasonic plasma en kan toch echt wel 10 verschillende logo’s ontdekken linksboven hoor.. hij is nu een half jaar oud… Maar het is niet storend en steekt met kop en schouders boven die led troep uit qua beeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *