‘De Xbox One verbruikt het meeste stroom’

'De Xbox One verbruikt het meeste stroom'
Spelcomputers die veel stroom verbruiken zijn tof. Immers, hoe krachtiger de videokaart(en), hoe meer stroom je ze verbruiken en des te beter de graphics zijn. Stichting HIER klimaatbureau zocht in opdracht van de Universiteit Utrecht uit welke consoles de grootste stroomvreters zijn.

Het klimaatbureau zegt dat spelcomputers tegen de trend ingaan. Nieuwe apparaten verbruiken doorgaans minder stroom dan hun voorgangers, bij gameconsoles is dit juist omgekeerd. Gezien de upgrades aan de videokaartkant is dat niet meer dan logisch, dunkt ons. Volgens stichting HIER verbruikt een moderne koelkast tegenwoordig 16 euro per jaar aan stroom. Om dat in perspectief te zetten hebben ze becijferd dat de nieuwste spelcomputers in twee uur al meer stroom dan een gemiddelde koelkast in 24 uur. Hieronder een tabelletje met stroomkosten per console:

De Xbox One en Playstation 4 toppen de lijst af, terwijl de Wii en de Gamecube het stroomtechnisch een stuk beter doen. Bart de Voogd, directeur van HIER klimaatbureau, zegt:

“Het energieverbruik van gameconsoles is onder meer afhankelijk van het grafisch vermogen. De Wii is grafisch minder sterk, waardoor deze ook een stuk minder stroom verbruikt. Maar dat verklaart niet alles. Nintendo heeft de onderdelen in de Wii zo goed op elkaar afgestemd dat het systeem heel efficiënt werkt.”

Verder geeft het klimaatbureau een aantal gezapige tips, zoals ‘denk twee keer na voordat je een nieuw model koopt’ en de dooddoener ‘het állerbeste kun je natuurlijk gewoon buiten spelen’. Nee!

7 reacties

      • @scooler: Als je het echt wil weten:
        RAM: G.skill D3 8GB 1333-999 Sniper
        GPU: Asus HD 7750 (1GB)
        CPU: AMD FX-8120 (8core 3.1GHz)
        power: OCZ ModXstream Pro 600W
        Board: ASrock 970 Extreme4
        HDD: WD10EZRX (1TB) (2x)
        Cooler: Coolermaster Hyper TX3 EVO
        Case: Coolermaster Elite 431
        OS: Windows 7 home premium 64-bit
        (Ja ik heb een lijstje met specs altijd klaar)
        (GPU word binnekort waarschijnlijk vervangen voor een GTX 770 of R9-280X)

        En hij staat toch wel zo’n 5 tot 12 uur per dag aan (afhankelijk of ik moet werken/naar school moet of niet)

  1. klinkt toch behoorlijk ja :p ik heb momenteel een amd athlon x64 x2 dit is een 5 jaar oude dualcore xD ben nu aan het sparen voor een niuwe pc, deze gaat veel lijken op de bbg uit maart van tweakers maar wel wat aanpassingen zoals 2x 8 gb ram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *