Deze app voorspelt aardbevingen

Aardbeving
Okay, in Nederland komen ze zelden voor. Tenzij je in noord-oost Groningen woont natuurlijk.

Zelfs als je de smartphone in je jaszak of rugzak draagt voelt MyShake (hoe verzin je het) dat er een aardbeving zit aan te komen. Handig als je… wilt overleven.

De app is nog niet af, er wordt momenteel aan gewerkt door een team wetenschappers van het UC Berkeley Seismological Laboratory. Een paper met de bevindingen tot nu toe werd deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances Journal.

MyShake is echter wel al te downloaden én te gebruiken, want de onderzoekers willen de app in zijn huidige staat testen en vervolgens verbeteringen doorvoeren. De app maakt gebruik van de versnellingsmeter die standaard in moderne smartphones zit ingebouwd en laat daar een complex algoritme op los. Versimpeld ziet dat er als volgt uit:

Myshake Berkely

Slechts 7% van de tijd zou de app ten onrechte een waarschuwing afgeven, dus als je telefoon begint te piepen kun je maar beter snel handelen. Het is de bedoeling dat die foutmarge nog flink omlaag gaat: MyShake moet straks worden gekoppeld aan bestaande seismische monitorings-plekken, plus de vele andere smartphones die zijn uitgerust met de app.

Verwacht trouwens niet dat MyShake je dagen vantevoren op de hoogte stelt zodat je de tijd hebt om naar de andere kant van het land te rijden. Het gaat erom dat je smartphone de trillingen een paar ogenblikken eerder voelt dan jijzelf, zodat je maatregelen kunt nemen. Zoals professor Richard Allen, een van de onderzoekers, het verwoordt:

Just a few seconds’ warning is all you need to ‘drop, take cover and hold on. Based on what social scientists have told us about past earthquakes, if everyone got under a sturdy table, the estimate is that we could reduce the number of injuries in a quake by 50%.

Download MyShake hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *