Dit droneschip gaat onderzeeboten jagen

Drone
Ontwikkelaars van DARPA werken aan een onbemenand schip om de zeeën af te jagen.

Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency, oftewel DARPA (bekend van de coole militaire gear), heeft een tipje van de sluier gelicht van het schip dat op onderzeeboten moet gaan jagen. Het geval krijgt net als DARPA een hele simpele naam: Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel – ACTUV. Roepnaam van het kind is Sea Hunter.

Het nieuwe schip heeft een opvallende romp in trimaranstijl, dus met twee kleinere drijvers naast de romp. Daardoor is het schip zeer stabiel, maar kan het ook erg hoge snelheden bereiken. Hoewel het schip onbemand zijn werk gaat doen zit er op dit testmodel nog wel een stuurhut. Het ruim 40 meter lange schip is het grootste speciaal gebouwde onbemande schip ooit.

De Amerikanen gaan het schip de komende jaren uitgebreid testen op ’s wereld zeeën. Een van de redenen om het ding te ontwikkelen is de aankondiging van China en Rusland om een flinke uitbreiding te doen aan hun onderzeebootvloot. Daarvoor gaan ze relatief goedkope dieselelektrische onderzeeërs bouwen. En als de vijand goedkope spullen heeft, zijn ze misbaar, dus daar ga je niet je dure nucleaire subs achteraan sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *