Dit is de grootste scheepslift ter wereld

De grootste scheepslift van de wereld staat in china
Wij Nederlanders denken dat wij altijd en overal koning zijn als het gaat om watermanagement. Maar dan rekenen we toch even buiten de Chinezen.

Bij De De Drieklovendam in de Yangtze-rivier zijn de Chinezen bijna klaar met wat ’s werelds grootste scheepslift moet worden. Schepen worden over maar liefst een hoogte van 113 meter verplaatst met water en al. Dit weekend zijn de eerste testen met echte schepen uitgevoerd.

De lift is gebouwd om schepen van maximaal 3000 ton de dam te laten passeren. Het water aan de ene kant van de dam staat namelijk 113 meter hoger dan aan de andere kant. Het bad en de schepen wegen samen zo’n 14.000 ton. Een ritje met de lift duurt ongeveer 40 minuten.

De bouw van de Drieklovendam is gestart in 1994. In 2009 begon de bouw van de scheepslift. De dame is die 2.309 meter lang en 185 meter hoog. De lift is door door Duitse en Chinese bedrijven samen gemaakt. China verrast het Westen steeds vaker. Recent nog met deze bus.

[gv data=”Uz0jLZBkx6I”][/gv]

Eén reactie

  1. De bouw werd gestart in 1994 en gestaakt in 1995, vanwege technische problemen… om pas 13 jaar, in 2008 later weer aan te vangen. Dit geeft denk ik wel aardig weer hoe complex dit soort uitdagingen (op het technische vlak) zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *