Een goedkope shit-lader moet je niet willen

Een goedkope shit-lader moet je niet willen
Voor elke officiƫle telefoonlader zijn er natuurlijk 20 namaakopladers te vinden die veel goedkoper zijn. Toch blijven fabrikanten zoals Apple erop hameren dat haar klanten alleen Apple geautoriseerde producten moet kopen. Maar hebben ze daarin wel gelijk?

Ken Shirriff zocht het uit en poste erover op zijn blog. Als voorbeeld gebruikt hij de iPad lader van Apple. Hij vergeleek deze dan ook met een namaak versie die voor een paar dollar al op eBay te vinden was. In bovenstaande foto zie je al meteen een aantal verschillen die het prijsverschil duidelijk maakt.

Je moet je voorstellen dat dit soort opladers gewoon in het stopcontact worden gedaan zonder erbij na te denken. Dit kan natuurlijk brandgevaar opleveren of een vervelende kortsluiting veroorzaken. Helemaal wanneer je ziet dat er bij de goedkope lader een primitieve printplaat wordt gebruikt, geen spanningsfilter wordt toegepast en dat de componenten onhandig zijn geplaatst.

Zo zouden bij alle opladers ongeacht van welk merk een duidelijke scheiding moet zijn tussen het hoge en lage voltage gedeelte. Bij de namaaklader is dat duidelijk niet het geval. Dit resulteert dan ook in een onnodige warmteopwekking en verlies van voltage.

In het onderzoek heeft Ken Shirriff ook gekeken naar de output van de laders. Hierin is duidelijk te zien dat de Apple lader een veel betere stroom zonder gekke pieken heeft. De namaaklader laat daarentegen juist grote pieken in de stroom afgifte zien die schade kunnen opleveren aan de batterij van de iPad.

Mocht je nou meer willen weten over het onderzoek en wat Ken Shirriff nou allemaal precies getest heeft kan je een kijkje nemen op zijn blog. Het gaat hier natuurlijk maar om een individueel geval en dat wil dus niet zeggen dat alle laders hetzelfde zijn. Maar ik denk de volgende keer wel goed na voordat ik een nieuwe lader nodig heb.

11 reacties

  1. Eindelijk bewijs tegen de mensen die tegen mij zeggen “stroom is toch gewoon stroom”.

    Als je fabrieksopladers gebruikt en je telefoon pas oplaad als hij leeg is en daarna niet nog 10 uur aan de lader laat hangen als hij vol is gaat je batterij/accu van je device veel langer mee!

  2. Voor het prijsverschil tussen deze twee laders mag de apple variant ook wel beter zijn, en zelfs die branden wel eens door. Gewoon een lader van een betrouwbaar third-party producent zoals logitech kopen, kun je de rest van het geld dat je bespaard tov een apple-lader beter besteden door het te verbrandden of er een paar pullen bier van te drinken.

  3. De lader die ik bij mijn iphone 4 had is na een paar dagen compleet doorgefikt. De usb aansluiting was zwart. Gelukkig heeft de telefoon er niets aan over gehouden. Die heb ik altijd met een cheapo ebay lader opgeladen die ik nog had rondslingeren. Nooit problemen mee gehad.

  4. Apple laders branden veel sneller door. Juist omdat ze z’n klein werkgebied hebben. Inmiddels gestopt met officieel laders kopen. En de ruis op de scoop-beelden kunnen rustig gewoon een meetfout zijn. Bijvoorbeeld de scoop zelf aan een lader gehangen, krijg je ook dit soort verstoringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *