Er komt dus toch een downloadverbod in Nederland

The Pirate Bay niet langer geblokkeerd door UPC
Ja, het waren leuke tijden, toen we nog mochten downloaden uit illegale bron. Maar het Europese Hof heeft geoordeeld dat de Nederlandse wetgeving rammelt. Een downloadverbod is daarmee onafwendbaar.

In Nederland wordt geen onderscheid gemaakt tussen kopiĆ«ren uit legale bron en het kopiĆ«ren/downloaden uit illegale bron. Immers, wij hebben een thuiskopieheffing op cd’s, dvd’s, smartphones, tablets, pc’s en harddisks die eventuele downloadschade voor auteursrechthebbenden compenseert. Uploaden is wel illegaal, evenals het downloaden van software, maar tot een vervolging van particulieren komt het eigenlijk nooit.

‘Geen onderscheid is onacceptabel’

Deze Nederlandse wet is vandaag door het Europese Hof onderuit gemaaid in een rechtszaak die door onder meer Sony en Philips is aangespannen. Zij vinden dat ze te veel thuiskopieheffing betalen. Het Europese Hof gaat daar in mee, en moemt het onacceptabel dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen content thuis kopiĆ«ren – bijvoorbeeld het branden van een dvd’tje – en downloaden uit illegale bron. Het verstoord de markt. Of zoals de hoogste rechtbank van de EU het zelf zegt (pdf):

In zijn arrest van vandaag oordeelt het Hof dat indien het de lidstaten vrij zou staan een wettelijke regeling vast te stellen op grond waarvan het, onder meer, is toegestaan reproducties voor privƩgebruik te vervaardigen uit een ongeoorloofde bron, dit duidelijk afbreuk zou doen aan de goede werking van de interne markt.

Dit betekent dat het eerder geopperde downloadverbod er toch zal moeten komen, aangezien de Nederland heeft te luisteren naar het Hof. Het Kabinet komt later vandaag met een reactie. We houden je op de hoogte.

3 reacties

  1. Ik vraag me af hoe ze dat willen gaan handhaven. Voor zover ik de wet ken (en dat is niet ver) is het niet toegestaan om zomaar iemands internet gebruik te controleren, en ik neem niet aan dat zomaar iedereen verdacht wordt van downloaden. Ik denk niet dat er veel gaat veranderen en dat we dus lekker kunnen blijven downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *