Flitsmeister heeft nu 500.000 gebruikers in Nederland


Wat begon als een hobbyproject op de zondag is uitgegroeid tot de grootste anti-flitser-app van Nederland. We vonden het daarom tijd worden voor een interview met de oprichters.

Radardetector 2.0

Oprichters Sjoerd Perfos en Rick Waalders begonnen het Flitsmeister-project in 2009, in de periode dat ze net hun eerste iPhones kregen en als software-engineers talloze kilometers maakten in lease-auto’s. En in de uren onderweg pakten de Veenendaalse heren regelmatig een verkeersboete mee. Het tegengaan van de boetemachine van de overheid, waar ze fors aan meebetaalden, was dus de grootste inspiratiebron voor de app. Bovendien: de automobilist zat al even te wachten op een oplossing om mobiele flitsers, flitspalen en radarcontroles te ontwijken nadat het verbod op de radarverklikker van kracht ging. Een gat in de markt, zo zou later blijken.

Omdat ze nog niet gespecialiseerd waren in de ontwikkelingstaal van iOS heeft het lang geduurd voor de eerste Flitsmeister-versie af was. Aanvankelijk was die versie – waarbij je een pushbericht kreeg als je in de buurt van een flitser kwam – alleen bedoeld voor vrienden en collega’s. Pas na een jaar doorontwikkelen gooiden ze de applicatie in Apple’s App Store, wat daarna gebeurde is geschiedenis.

Naar alle platformen

Nu, vier jaar later, is de dienst uitgebreid met landkaarten en actuele verkeersinformatie van de VID, en uitgerold over bijna alle denkbare mobiele platformen. Ook besloten ze de app gratis aan te bieden en werd de aankoopprijs van €2,39 overboord gegooid. Na iOS kwam een variant voor Android, BlackBerry en recentelijk is er een applicatie voor Windows Phone uitgebracht. De iOS-versie heeft bovendien recent nog een update gekregen. Versie 4.0 is volledig in lijn met de designtaal van iOS 7 en geeft naast mobiele flitsers en flitspalen ook aan wat de gemiddelde snelheid is bij trajectcontroles.

Flitmeister laat enigszins trots weten dat ze inmiddels de grens van 500.000 actieve gebruikers per maand zijn gepasseerd. In mei 2013 stond de teller nog op ruim 300.000 gebruikers. De groei komt volgens de heren voornamelijk door de nieuwe iOS-versie en de gloednieuwe app voor Windows Phone.

‘We gaan geen flitsers in 30-kilometerzones verraden’

De data in Flitsmeister is user generated. Gebruikers kunnen in de app doorgeven waar en hoe laat ze een flitser spotten. Het algoritme van Flitsmeister – aantal meldingen, type weg, betrouwbaarheid van de melder – bepaalt vervolgens of de melding in de app verschijnt. Dat beperkt zich voor nu tot A- en N-wegen. Ze zijn overigens niet van plan om meldingen uit 30-kilometerzones op te nemen. “Want je bent gewoon een eikel als je 100 km/u binnen de bebouwde kom rijdt,” aldus Sjoerd. Hij laat wel de mogelijkheid open dat ze in de toekomst actief zullen worden op andere wegen.

Flitsmeister downloaden:

Flitsmeister laat subtiel weten dat de trajectcontrole is afgelopen

Nog geen reacties

  1. Het idee van apps zoals Flitsmeister is natuurlijk geweldig, maar ik snap niet zo goed waarom juist Flitsmeister zo gehypet wordt. Bijvoorbeeld flitsers.net en hun app vind ik een stuk fijner werken.

    Neemt niet weg dat ik blij ben voor de heren Perfos en Waalders dat hun app succesvol is.

  2. Mooie app maar ik mis nogsteeds een app (of update) waar je de maximumsnelheid (constant) kan zien. (Misschien is het al in flitsmeister maar ik heb het nog niet gevonden op m’n iPhone!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *