How to: een telefoon met waterschade repareren

Water-reparatie
Het kan zomaar gebeuren. Op een warme zomermiddag duik je dolgelukkig de zee in, om er vervolgens achter te komen dat je smartphone nog in je zwembroek zat. Deze stappen kun je ondernemen om je telefoon te redden van een zeemansgraf.

1. De voorbereidingen
Allereerst is het zaak om je verzopen smartphone zo droog mogelijk te krijgen in zo min mogelijk tijd. Maar zet hem eerst uit en verwijder de batterij voordat je met een handdoek in de weer gaat. Als je dit snel genoeg doet, is de kans groot dat hij nog te redden valt.

Ook is het slim om je SIM-kaart te verwijderen zodra je de kans hebt. Daar staan immers je contacten op, al zijn ze relatief goed bestand tegen wat watergeweld.

Zodra je de batterij en SIM-kaart verwijderd hebt kan het afdrogen beginnen. Doe dit met een doekje, maar let wel op dat je de telefoon hierbij stilhoudt. Door ermee te schudden loop je de kans om het water op plaatsen te krijgen waar het eerst nog niet zat.

2a. Leg je telefoon in een bad met alcohol
Alcohol
Dit klinkt zo averechts als het maar zijn kan, maar door je telefoon een uur lang in een kommetje pure alcohol te leggen, spoel je alle vuiligheid er zo weer uit. Als je smartphone in zee of in een zwembad gevallen is, dan is de kans immers groot dat er nog mineralen, chloor of zout in zit.

Door hem in een bakje gevuld met 99% alcohol te leggen, zorg je dat al deze gevaarlijke rotzooi uit je telefoon gehaald wordt. Omdat alcohol niet geleidt, veroorzaak je ook geen kortsluiting. Alcohol verdampt daarna weer relatief snel, zodat je een schonere telefoon overhoudt. Let er wel op dat je de smartphone genoeg tijd geeft om op te drogen (minimaal twee dagen) voordat je hem opnieuw opstart.

2b. Dompel hem onder in een bak droge rijst
iPhone-rijst
Als je het idee van de alcohol niet ziet zitten, dan kun je hem ook een nacht lang in een bak met ongekookte rijst leggen. Als je de telefoon wel een alcoholische nacht gegeven hebt, dan is deze stap nog steeds aan te raden. De rijst zuigt het water namelijk uit je telefoon en richt bovendien verder geen schade aan. Zorg er wel voor dat je telefoon goed bedekt is met de witte korrels, zodat je de rijst het zo gemakkelijk mogelijk maakt om het overige water in zich op te nemen.

3. Leg je telefoon op absorberend materiaal
Drogen
Na één van deze twee methodes (of allebei), zul je moeten wachten totdat alles is opgedroogd. Om daar een handje bij te helpen kun je de smartphone een dag op een absorberende doek leggen, of op een theedoek. Hierdoor wordt het water dat er eventueel uitloopt opgezogen, en blijft het niet onder je telefoon liggen.

4. Het moment van de waarheid
Na een dag of twee nagelbijten is het tijd om je telefoon weer op te starten. Doe dit eerst met je batterij erin. Werkt dit niet, dan is het slim om hem even zonder batterij (en met een snoertje in het stopcontact) aan te zetten. Zo check je of de batterij niet kapot is, waar je ook kans op hebt.

Mocht je smartphone na deze uitbreidde behandeling nog steeds geen teken van leven geven, dan is het tijd om naar een telefoonwinkel te gaan. Misschien dat zij nog een wonder kunnen verrichten.

5. Extra: koop een droogmaak-zakje
thirsty-bag
Als deze huis, tuin en keuken oplossingen niet werken, dan kun je overigens ook een speciaal zakje kopen dat het werk voor je uit handen neemt. Zo kun je een Thristy Bag kopen voor tien euro, exclusief verzendkosten. Het is wel zaak dat je jouw doorweekte telefoon meteen in dit zakje stopt, dus dit is eerder een tip voor een mogelijk toekomstig ongeval.

Bij de productomschrijving staat wel dat deze zakjes geen gemaakte telefoon garanderen. Als het ooit zover mocht komen, rijden wij dus eerst naar de supermarkt voor een pak rijst van een euro.

8 reacties

  1. Paar opmerkingen:
    Alcohol moet (nagenoeg pure) isopropylalcohol zijn, geen ethanol of methanol.

    Rijst is leuk, maar leg je telefoon er helemaal open in (batterij klep eraf etc).
    iPhone kan open, mits je een pentalobe schroevendraaier hebt.

  2. Ik heb een waterdichte en schok dichte case voor mijn iPhone die ik gebruik als ik naar het zwembad ga of strand dan hoef je je nooit zorgen te maken om vocht of zand schade. Hij is ook aanteraden voor skiën. Hij is niet aan te raden als vaste case.

  3. Mocht ie terug moeten, de stickertjes die vocht meten schijn je weer wit te kunnen krijgen met chloor. Wattenstaafje er op en klaar……schijnt het. Niet zelf geprobeerd.

    Voor mensen gaan mekkeren. Die stickers reageren ook op vocht als hij in de broekzak zit. Een oneerlijke manier om onder garantie uit te komen vind ik.

  4. Of je gaat naar de locale Scapino en jat (of vraagt het netjes aan de verkoper) alle zakjes Silica-gel uit de schoenen dozen. Je weet wel, van die zakjes met “DO NOT EAT” erop. Pleurt een tiental van deze zakjes in een boterhamzakje met je smartfeun, zakje dichtdoen en 23 uur 13 minuten en 8 seconden wachten. Smartfeun eruit en je telefoon is hopelijk weer de oude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *