In Nederland moeten 5 miljoen koelkasten worden vervangen

Nieuwe fridge
Want onzuinig.

Heeft u nog een oude koelkast in gebruik? Milieuhater! Volgens onderzoek van Milieu Centraal is het namelijk energiezuiniger zijn om deze te vervangen. De stichting claimt namelijk dat ongeveer 5,5 miljoen koelkasten – de helft van alle koelapparaten in Nederland – zó oud dat ze beter snel vervangen kunnen worden. Het blijven gebruiken van een koelkast totdat deze stuk gaat, wat de meeste Nederlanders doen, is volgens de hippies niet de beste oplossing. De stichting legt in Metro uit:

“In de afgelopen zeven jaar zijn koelkasten heel snel heel veel zuiniger geworden. De motor, de compressor en de isolatie zijn zo hard vooruit gegaan dat een koelkast van nu 60 procent zuiniger is dan een exemplaar uit 2007.”

Milieu Centraal rekent voor dat het vervangen van alle oude koelkasten in Nederland net zoveel energie zou besparen als wat 300.000 huishoudens in een heel jaar verbruiken. Om koelkastbezitters die daar helemaal geen zin in hebben (de meerderheid, gokken we) over de streep te trekken start Milieu Centraal vandaag met een campagne waarbij bezitters van een oude koelkast het aanschafbedrag van een nieuw exemplaar kunnen winnen als het oude apparaat voor recycling wordt ingeleverd. Opmerkelijk, want twee jaar geleden riep de stichting nog dat koelkasten niet zomaar vervangen moeten worden.


Lees ook:
8 manieren om je energierekening te verlagen

5 reacties

  1. Zulke stichtingen praten de grootste geldschieter naar de mond. Nu zal er wel een koelkasten fabrikant te weinig omzet maken, dus wordt er zo’n verhaaltje de wereld in gebracht. Net als dat we allemaal een 4k televisie nodig hebben, of waarom politiek EU vuistdiep in de auto-industrie zit. Of eigenlijk andersom.
    En als die vijf miljoen koelkasten straks vervangen zijn loopt het energiebedrijf weer geld mis, waardoor de energieprijs weer omhoog kan.
    Leuk man, al die zuinige apparaten en hypocriete hippies.

  2. Zeer recent nog een A+ koelkast en een A+ vriezer gekocht, allebei een tafelmodel, voor rond de 200 euro per stuk. Als ik een A++ versie voor beiden had moeten kopen, was de meerprijs (ca. 80 resp.100 euro per stuk) pas na 11 à 12 jaar terugverdiend. Niet de moeite waard dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *