Microsoft: ‘Beslis zelf in welke regio je clouddata staat’

LEGO-globe, omdat waarom niet?
Als je iets in ‘de cloud’ opslaat, heb je eigenlijk weinig controle over waar dat bestand fysiek terecht komt. Maar daar zou Microsoft graag verandering in willen zien.

In een interview met de Financial Times heeft Brad Smith, een van de top-raadsmannen van de Amerikaanse computerfirma, laten vallen dat het bedrijf bezig is om het mogelijk te maken voor buitenlandse (niet-Amerikaanse) gebruikers te kiezen waar hun data naartoe gaat. Zo kan je bijvoorbeeld landen met lastige privacy-wetgevingen vermijden als je iets gevoelig online wil gooien.

Met datacentra door de hele wereld heeft Microsoft de mogelijkheid om je deze keuze te geven. De vraag blijft natuurlijk in hoeverre zo’n centrum zich te houden heeft aan de lokale wetgeving. Het blijft immers bezit van een Amerikaans bedrijf, die zich dus aan de Amerikaanse wetgeving moet houden.

Door het recente NSA-schandaal is de vermeende veiligheid van de cloud in het geding gekomen, en steeds meer bedrijven kiezen er al voor om hun data specifiek niet in de VS op te slaan. Microsoft is nu dus bezig om dit voor consumenten beschikbaar te maken. Overigens laat het bedrijf je niet expliciet een land kiezen, alleen een regio. Toch is dit een kleine stap naar voren vergeleken met het geheel blinde proces van cloudopslag zoals deze nu bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *