Nederlandse chirurgen gebruiken Google Glass bij operatie

Nederlandse chirurgen gebruiken Google Glass tijdens operatie
Phew. We waren al bang dat de neusgadget van Google louter voor onzedelijke doeleinden zou worden gebruikt. Het UMC St Radboud in Nijmegen bewijst gelukkig het tegendeel.

De Google Glass, die straks een prijs krijgt van ongeveer 300 dollar, kan dankzij de ingebouwde camera een meerwaarde bieden tijdens operaties. Nederlandse chirurgen hebben de bril vorige week gebruikt bij een kaakoperatie, en waren er over te spreken. Zeker over de streaming video-functie.

“De Google Glass biedt verschillende kansen. Medisch studenten kunnen bijvoorbeeld makkelijker meekijken met de chirurg, opnames kunnen vanuit het perspectief van de chirurg worden gemaakt en een collega aan de andere kant van de wereld kan op grond van waarheidsgetrouwe beelden een goed advies geven. Ook is getest of tijdens een operatie protocollen of andere informatie opgevraagd kunnen worden.”

Verwacht van de Google Glass in zijn huidige vorm oveirgens geen medisch handboek dat direct organen scant of aanwijzingen geeft, maar het begin is er. Ook de schokkerigheid van de camerabeelden zou nog wel beter kunnen (tijd voor een image stabilizer, Google).

Tijdens deze eerste test zijn er ook enkele verbeterpunten bemerkt. Het afstellen van de camera kan nu wel zijdelings, maar zou ook van boven naar beneden moeten kunnen om precies bij de handen van de chirurg te filmen. Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig, wat met een ‘stabilizer’ in de software opgelost zou kunnen worden, en blijken de felle lampen op de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden. Het REshape Center is bezig met het maken van een app voor deze bril, bedoeld voor gebruik in de zorg. Met deze app wil het REshape Center een aantal van deze zaken oplossen.

Hieronder een korte video met beelden die tijdens de kaakverleng-operatie zijn gemaakt. Ja, bloederig beelden, niet geschikt voor types die meteen vlugzout nodig hebben bij het zien van bloed.
[gv data=”YZtNO2OnSqY”][/gv]

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud gaat de mogelijkheden en beperkingen van de Google Glass in het ziekenhuis en daarbuiten verder verkennen. Ook wordt gekeken naar kosteneffectiviteit, veiligheid en inzet in bijvoorbeeld de thuiszorg door middel van het meekijken van een arts met de thuiszorgverpleegkundige. En dat, Apparata-lezers, noemen we vooruitgang.

[lg_folder folder=”Google/Glass/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *