Onderweg internet op je computer zonder dongel doe je zo

iPhone tetheren doe je zo
Dus je bent vaak buitenshuis en wilt daar natuurlijk wel gewoon internet hebben. Het lijkt dan een optie om een 3G-stick te kopen en deze aan te sluiten, maar het kan veel makkelijker met je telefoontje.

Veel mensen realiseren zich niet dat ze al een goede 3G-‘stick’ hebben in hun binnenzak. Een smartphone heeft al alle nodige hardware aan boord om perfect als mobiele hotspot te dienen, en in tegenstelling tot een USB-stick kan deze meerdere apparaten van internet voorzien. Wij leggen uit hoe je mobiel internet werkend krijgt op je Android-toestel of iPhone.

Om de internetverbinding te delen van je mobiel heb je twee opties. Tetheren wil zeggen dat het apparaat via een kabel verbonden moet zijn met de computer, en een mobiele hotspot aanmaken wil zeggen dat de telefoon een Wifi-netwerk aanmaakt waar apparaten mee kunnen verbinden. Dit is een veel flexibelere oplossing

iOS
Stap 1
Ga naar Instellingen, selecteer dan Persoonlijke hotspot.

Stap 2
Hier kan je vervolgens de hotspot aanzetten. Door op Wi-Fi-toegang te drukken kan je nog wat andere instellingen wijzigen.

Stap 3
In dit menu kan je het wachtwoord van het netwerkje wat de iPhone aanmaakt wijzigen.

Android
Stap 1Ga naar Instellingen, en druk dan op Draadloos en Netwerken. Kies dan voor Tethering en mobiele hotspot.

Stap 2
Selecteer vervolgens Wi-Fi-hotspot configureren. Hier kan je allerlei instellingen op geven, zoals de naam en wachtwoord van het netwerk, en het soort beveiliging.

Stap 3
Controleer als laatste of het telefoontje (en dus ook het netwerk) zichtbaar zijn. Je kunt deze optie uitschakelen en een onzichtbaar netwerk aanmaken, je moet dan op de aangesloten apparaten zowel de naam als het wachtwoord opgeven.

Vervolgens is het heel simpel om een apparaat te koppelen, die hoeft alleen maar verbinding te maken met het draadloze netwerkje wat de telefoon aanmaakt. Dit werkt perfect voor een of meerdere computers of 3G-loze tablets, maar er is wel een maximum aantal apparaten wat met dit netwerk kan verbinden. Ook moet je hier scherp je databundel in de gaten houden, een computer verbruikt immers veel meer data dan een telefoontje, en dit wordt alleen maar meer naarmate er meerdere aan de telefoon gekoppeld zijn.

11 reacties

  1. Scherp je databundel in de gaten houden..

    Inderdaad. Ik las een reactie van iemand op de iPhoneclub. Die had dit met zijn iPad gedaan. Die zat op de Wifi op de hotspot van z’n iPhone. Gaat de iPad op de achtergrond iOS7 downloaden.. want die denkt dat het gewoon wifi is.. plop.. z’n bundel leeg voor die maand. En bedankt..

  2. Ik wist niet dat er mensen waren die dit niet wisten. Ik vind het super handig maar gebruik het alleen als ik onderweg ben. Databundel killer? Op het werk hebben wij Vodafone business 37,50 onbeperkt bellen, smsen en 2 gig aan data. Moet het gek lopen wil je dat verstoken!

    • @Laue: 2GB is niet zo heel veel hoor. Ik zit elke maand boven de 1GB en doe het uiterst rustig aan, niks hotspotten en wifi waar het kan. Maar ik heb dan ook 10GB bundel en kijjk er niet naar, helaas nog maar 2 maanden.

    • @xyberborg: Ik doe dit zeker ook al een jaar of 4. Collega van me heeft niet zo’n grote data bundel dus die wil wel eens wat van mij “lenen”.

      Maar volgens mij is dit nog niet zo lang beschikbaar op een iPhone (zonder jailbreak)?

  3. Bij iOS gebruikers werkt het overigens nog beter om via bluetooth te verbinden, nadat je de hotspot hebt geactiveerd. Vele malen stabieler dan wifi. Gewoon vanaf je iPad in het bluetooth menu zoeken naar je iPhone en dan verbinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *