Pas op! Klikken op YouTube-link kan je geld kosten

Screenshot
Oplichters hebben een nieuwe, onopvallende manier gevonden om geld bij slachtoffers af te troggelen.

De slimme krakers maken gebruik van Google’s eigen AdWords systeem. Wat ze doen? Simpel. Als je op Google de zoekterm “YouTube” intikt krijg je bovenaan de gesponsorde link naar de videosite te zien. Wat de oplichters doen via de advertentietak van de zoekgigant, is bieden op zoekwoorden als “YouTube”. Vervolgens manipuleren ze de advertentie zo dat het net lijkt of je naar de YouTube website gaat zodra je op de link klikt. Wat je echt te zien krijgt is een blue screen of death die een niet doorgewinterde computergebruiker een halve hartaanval kan bezorgen.

De oplichters willen je doen geloven dat jouw pc naar de knoppen is, om vervolgens een telefoonnummer te tonen die gebeld moet worden. Nietsvermoedende mensen bellen ook daadwerkelijk het nummer waarbij ze vervolgens een onderhoudspakket opgelegd krijgen die kan oplopen tot bijna 540 euro.

De zaak is aan het licht gekomen door de website Malwarebytes. Vooralsnog lijkt dit probleem alleen in de VS te gebeuren maar het is altijd goed om op te hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen rondom internetfraude.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *