Pinautomaat spuugt hete troep in je gezicht bij vandalisme

In your face!
Onderzoekers van de Zwitserse technische ETH Universiteit menen een nieuwe toepassing te hebben bedacht in de strijd tegen pinautomaat-vandalisme. Wanneer je het apparaat open probeert te breken, wordt er een heet goedje in je gezicht gespoten.

De oppervlakte van de automaat wordt bedekt door een structuur die bestaat uit lagen hard plastic met een honingraatstructuur. Deze worden afzonderlijk gevuld met de chemicaliën waterstofperoxide en mangaandioxide.

Agressieve chemische reactie

Wanneer deze twee stoffen samenkomen doordat de structuur van de automaat beschadigd wordt, dan leidt dit tot een agressieve chemische reactie. Er ontstaat dan een soort schuim dat door de kracht van de reactie met een temperatuur van 80 graden in het gezicht van de vandaal spuit.

Deze toepassing is uitermate geschikt ter bescherming van pinautomaten, maar ook voor waardetransporten en eigenlijk voor alles waarvan je wilt dat mensen er vanaf blijven, aldus Wendelin Jan Stark, professor chemie en toegepaste biowetenschappen.

Alternatief voor bestaande systemen

Er bestaan al toepassingen waarbij criminelen (en hun buit) wordt bespoten, met bijvoorbeeld DNA-spay. Maar bij zulke systemen, wordt altijd gebruik gemaakt van een elektronische trigger. Daar is dus elektriciteit voor nodig en het is gevoelig voor storingen. Het systeem van de ETH Universiteit werkt altijd. Doel van het onderzoek was dan ook om met slim ontworpen materialen, een alternatief te bieden voor de bestaande systemen. Helaas maakt dit in geval van een ramkraak ook niet echt het verschil. (via: ndtv)

5 reacties

    • @sebasjuhh: Er zouden inderdaad mensen/instanties kunnen zijn die bezwaar maken tegen het feit dat het hier om een vrij hete substantie gaat. Afhankelijk van de duur van de blootstelling, schijn je al vanaf 42 graden brandwonden te kunnen oplopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *