Ralph Lauren Tech: de wearable voor kakkers

Hee lullo!
Roderick-Jan-Diederick kan op het hockeyveld nu ook zijn sportprestaties meten. Dankzij het wearable biometrische shirt van Ralph Lauren.

Alweer een jaar geleden lieten de fashionista’s van Ralph Lauren techredacteurs over de hele wereld van hun stoel vallen: een hartslagmeter-spiercontractie-wearable-ding ingebouwd in een Ralph Lauren-shirt. Klonk nogal Star Trek meets Project Catwalk, maar het blijkt nu echt waar te zijn en het is weer eens wat anders dan die eeuwige armbandjes. De eerste openbare testers waren de ballenjongens tijdens de US Open tennis 2014. Waarom je hun hartslag zou willen meten is een raadsel, al zou het misschien wel interessant zijn om te meten/weten wat een rake bal van Nadal met zo’n ballenkind doet.

Goed, wat doet dit shirt? Uiteraard zit het behoorlijk strak (dus zorg vast voor een goede basis van anabool gestimuleerde spieren, anders zie je er niet uit als de modellen), want als je de huid wilt kunnen meten moet het shirt niet los hangen. In de stof zitten verschillende garens verwerkt die allerlei dingen kunnen meten. Ten eerste dus de hartslag – altijd handig om te weten dat je nog niet dood bent – maar interessanter is het misschien om eens aan je ademhaling te werken. Het shirt meet het aantal keer dat je ademt, maar ook hoe diep je ademt. Zal vast ergens goed voor zijn. Hij houdt ook het aantal caloriën dat je verbrandt bij. Met een oplaadbaar blokje dat je aan het shirt klikt communiceert het geheel met je iPhone (jammer joh, Androidgebruikers). De app houdt je gemeten gegevens mooi bij en laat alles in coole grafiekjes zien. Tot zo ver een gevalletje, been there, done that. Maar wat wel vernieuwend is, is dat deze app suggesties doet wat je als volgende oefening zou kunnen gaan doen. Dat klinkt als een handig trainingsmaatje in de sportschool, want zeg nou zelf, wie weet er wat je daar allemaal moet doen?

De technologie die Ralph Lauren gebruikt is afkomstig van het Canadese bedrijf OM Signal, dat zelf ook al een lijn van shirts uitbrengt die deze functies hebben. De shirts zijn in de VS nu verkrijgbaar voor ‘slechts’ $295. Wanneer, en of, de shirts naar Europa komen is nog niet bekend.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *