Samsung reageert op ‘ontwerpfout’ Note 5: RTFM. Terecht?

Galaxy Note 5 stylus
Gisteren schreven we over de ‘ontwerpfout’ in de Galaxy Note 5: het blijkt mogelijk het ding te beschadigen als je het op een totaal verkeerde manier gebruikt. De Koreanen hebben gereageerd en zijn met een officiĆ«le verklaring gekomen.

Het originele bericht kwam van Android Police: het bleek mogelijk de Galaxy Note 5 kapot te maken door de bijbehorende Stylus verkeerd om in het daarvoor bestemde gat te steken. Let op het woord ‘verkeerd’: bij normaal gebruik door een persoon met gezond verstand kon er niets mis gaan. Dat belette diverse sites er echter niet van om van een ‘ontwerpfout’ te spreken.

Samsung is nu met een reactie gekomen, en die is afhankelijk van je perspectief nogal arrogant danwel de spijker op zijn kop: lees de fucking gebruiksaanwijzing. In het statement staat te lezen:

We willen onze Galaxy Note 5 gebruikers aanraden de instructies in de gebruiksaanwijzing te lezen om ervoor te zorgen dat zij niet worden geconfronteerd met de consequenties van een verkeerd ingebrachte S-Pen

Er zijn echter ook argumenten om de vinding wƩl een ontwerpfout te noemen. Zo laat Android Police in zijn video zien dat je als gebruiker evenveel tegendruk voelt als je hem er verkeerd om in stopt. Met andere woorden: als je hem even snel in het gaatje wilt stoppen en je blik ergens anders op richt kan dit vrij eenvoudig gebeuren.

Is de reactie van Samsung terecht, of is een terugroepactie op zijn plaats?

16 reacties

  1. Er zijn mensen die een VGA-connector in een RS-232 poort wisten te drukken vroeger. Er zijn mensen die met veel geweld een SD-kaart of een CF-kaart verkeerd om in een reader of camera proppen en dan klagen dat de boel stuk gaat. Er zijn mensen die een USB connector ondersteboven in een USB poort proberen te proppen (en er met een hamer op slaan als het niet lukt, echt meegemaakt!). Apple heeft het nodig gevonden zijn gebruikers daar tegen in bescherming te nemen (zegt dat wat over de gemiddelde Apple-gebruiker of vooral over hoe het bedrijf over zijn klanten denkt?).

    Ergo, ligt dat aan het product? Nee, dat ligt aan de gebruiker. Samsung heeft gelijk.

  2. als industrieel ontwerper kan ik zeggen dat designers zeer zeker opgeleid worden om rekening te houden met “oneigenlijk gebruik” .

    een keukentrapje met een max van 100 kg?

    daar gaat een vetklep van 150 kg met een gereedschapskist van 20 kg op staan. kortom; berekenen op 200 kg, en “max 100 kg” erop stickeren.

    in dit geval zeg ik inderdaad: vette pech als je je note 5 hebt gesloopt, maar samsung heeft hier zeker weten steken laten vallen.

    • @rnej: Helemaal mee eens. De ontwerpers hadden hier gewoon beter over na moeten denken. Waarschijnlijk een esthetische keuze geweest ten koste van ‘gebruikersgemak’. Kan wel eens een keuze zijn die ze veel reparaties gaat kosten šŸ˜›

  3. Mensen maken fouten, en een product moet idiot proof ontworpen zijn. Dat zou het beginpunt moeten zijn. Zo leert elke leverancier van zijn oude product om een nog beter product te lanceren. Nou, nee dus. De geschiedenis staat vol met herhalingen en weinig vernieuwingen. Kwestie van ZEER DOM opereren in een turbulente markt.

  4. Dit is niet dom van gebruikers, maar extreem dom van die losers bij Samsung. Vroeg of laat heb je er een keer je aandacht niet bij en mol je dat hele ding. Dit zou bij Apple nooit gebeuren.

    • @tacknine: Als jij je aandacht er niet bij hebt met iedere telefoon die je kunt opnoemen en je laat hem vallen gaat het vaak ook gewoon stuk ….
      Dit zijn gewoon DOMME gebruikersfouten en je moet ergens de grens trekken.
      Als je bang bent dat je een keer zo’n fout zou kunnen maken met die stylus moet je een simpeler toestel kopen. Nog genoeg Blackberry’s te koop.

      • @turbobrick: Je slaat de spijker op zijn kop. Dat is de enige reden dat mensen nog Blackberry’s gebruiken. Het is ook de reden dat phones steeds steviger worden en steviger worden. Als er een manier was om een phone zo te maken dat hij niet stuk kon vallen zonder dat hij loodzwaar wordt zouden fabrikanten het doen. Maar dat is gewoon niet te voorkomen en dit was heel makkelijk te voorkomen wat je ook ziet aan het vorige model.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *