Sony Xperia Z1 Compact: een eerste indruk

Sony Xperia Z1 Compact
We gingen hands-on met de kleinere versie van de Sony Xperia Z1; de Z1 Compact.

We beginnen even met een terugblik op die ándere dwergversies van high-end Android-toestellen. Samsung heeft sinds kort de Galaxy S4 mini in het gamma en HTC introduceerde onlangs de One mini. Allebei kleinere kopieën van de bekende toppers, maar naast het formaat hebben deze units ook qua prestaties & snelheid ingeleverd. Niet dat dit erg is, want het prijskaartje daalde schappelijk mee.

Kleiner, maar niet minder krachtig

Sony doet dit anders. Sony heeft in de Z1 Compact namelijk dezelfde razendsnelle Snapdragon 800-processor met vier kernen en een kloksnelheid van 2,2 GHz gebruikt als in de Z1. Hiermee hebben ze een high-end Android-telefoon gecreëerd die een keer niet je complete broekzak and then some opvult. Een uitkomst voor Androidfanaten die wél de beste specs willen hebben, maar niet hun duim willen verrekken op een +5 inch scherm. En ja, daar is best vraag naar. Het was er gek genoeg alleen nog niet. Tot nu.

Betere kijkhoek FTW

Het scherm is 4,3 inch groot – bij zijn grotere broer is dat 5 inch. Dit Triluminos display ging wel van full HD (1080p) naar HD (720p) en het aantal pixels per inch daalde van 441 naar 341, maar in de praktijk valt de verminderde scherpte niet echt op. 720p op dit formaat is voldoende. Wat ook opviel: de kijkhoek is beter. Serieus beter. Hetzelfde geldt voor de kleuren, die oogden minder flets. Het zwart was zwarter dan op ons testexemplaar van de reguliere Z1.

De 20.7 megapixelcamera bleef ongewijzigd. Hij heeft ook dezelfde 1/2.3-type CMOS beeldsensor en beschikt over 3x (digitale) zoom. Fototoepassingen zoals Timeshift burst (61 beelden per 2 seconden) en AR effect (virtuele objecten toevoegen aan de realiteit) zijn aanwezig.

Van links naar rechts: Xperia Z Ulta, Xperia Z1 en de Xperia Z1 Compact
Xperia Z Ulta, Xperia Z1, Xperia Z1 Compact

Flinke randen

De dikte van de Z1 Compact nam wel toe. Van 8,5mm naar 9,5mm. Het gewicht daalde van 170 naar 140 gram en daarmee voelt ‘ie nog niet aan als een vedergewicht. Ook zijn dikte van bijna een centimeter is beslist niet gering. Hier staat tegenover dat-ie met zijn glazen voor- en achterkant wel prima in de hand ligt. Hij voelt ook solide aan en de afwerking is simpelweg erg goed te noemen. De Z1 Compact heeft geen last van gapende naden of krakende delen. Het voordeel van een aluminium frame en glaswerk.

De complete omvang van de Z1 Compact is -voor een telefoon met een 4,3 inch scherm- wel aan de forse kant. De bezels zijn dik en aan de boven- en onderkant is flink wat ruimte. Hij is daarmee een stuk groter dan bijvoorbeeld de Galaxy S4 mini. Deze ruimte wordt in ieder geval goed benut, want de accu heeft een capaciteit van 2.300 mAh. Veel.

De Z1 Compact komt in de kleuren zwart, wit, roze, limoengroen en geel. De adviesprijs is €549, een meier minder dan de Z1. Hij komt halverwege februari op de markt in Nederland.

  • Scherm: 4,3 inch, 1280×720 pixels
  • Besturingssysteem: Android 4.3 (Jelly Bean)
  • Camera: 20,7 megapixels
  • Flitser: Led
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974)
  • Werkgeheugen: 2 GB
  • 4G: ja
  • Opslagruimte: 16 GB – uitbreidbaar met micro SD-kaarten
  • Afmetingen: 27 x 64.9 x 9.5 mm
  • Verwisselbare accu: nee
  • Waterdicht: ja, IP58 rating

TL;DR: Er was eens een telefoonmarkt zonder high-end Android-toestellen in de categorie <4,5 inch. Totdat Sony met de Z1 Compact kwam en daarmee een nieuw segment aanboorde. Hij is retesnel, zoals de grotere Z1, en tegelijkertijd erg handzaam. Your move, Samsung & HTC.

Lees hier onze review met zijn grotere broer: de Xperia Z1

[lg_folder folder=”0_Reviews/Sony_Xperia_Z1_Compast_Hands-on/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]
[lg_folder folder=”Sony/Xperia_Z1_Compact/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *