Straks kijk je 3D zonder bril (video)

Cinema 3D
Dankzij een nieuwe techniek van MIT kun je straks vanuit alle hoeken in de bioscoop de 3D even goed zien.

Aan 3D-films kleven een aantal belangrijke nadelen. Zo kun je er 3D-hoofdpijn van krijgen, is de mate van 3D niet consistent en zit je vaak te kloten met plastic brilletjes waar krassen en vlekken op komen. Dat laatste probleem is binnenkort mogelijk verleden tijd, dankzij onderzoek van de MIT-universiteit.

3D zonder bril bestaat natuurlijk al. Zo heb je misschien zelfs wel een Nintendo 3DS thuis liggen – maar dan moet je wel precies recht voor het scherm zitten. In de bioscoop is dat helaas niet haalbaar.

Het computers Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) van MIT (Michigan Institute of Technology) maakt daar via het niet bijster origineel getitelde Cinema 3D korte metten mee. De techniek maakt gebruik van een complexe opstelling van spiegels en lenzen, zodat de pixels voor iedere positie nét iets anders worden weergegeven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat in een bioscoop de stoelen op vooraf bekende plaatsen zijn opgesteld, zodat je ook weet hoe de opstelling van lenzen en spiegels moet zijn. De resolutie blijft daarbij overigens behouden.

Bekijk een demonstratie:

[gv data=”p8FFpim546Q”][/gv]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *