Tien tips om het maximale uit OS X Mavericks te halen

OS X Mavericks tips & tricks
Afgelopen dinsdag lanceerde Apple eindelijk OS X 10.9 aka Mavericks. Naast alle nieuwe functies was het grootste nieuws misschien nog wel dat deze upgrade gratis was voor iedereen die al OS X Snow Leopard of later heeft geïnstalleerd. Zo’n vernieuwd besturingssysteem is echter altijd even wennen, daarom zetten we wat handige tips & tricks op een rijtje.

Je kan uiteraard zelf op zoek naar allerlei instellingen en handige trucs, maar we geven ze graag op een presenteerblaadje. Naast de 10 tips die we hier plaatsen is er uiteraard nog meer te vinden, aanvullingen kan je daarom kwijt in de reacties onder dit artikel.

Notificaties
Super handig om van alles een notificatie te krijgen, maar soms heb je er gewoon even geen zin en/of tijd voor. Gelukkig biedt Mavericks de nodige mogelijkheden om de boel tijdelijk, of voor altijd, tot rust te brengen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om notificaties op het lockscreen uit te zetten. Ga naar deze instellingen via System Preferences > Notifications. Daar kan je met een vinkje aangeven of je wel of geen notificaties wil. Als je alles wil uitschakelen kan je bij de Do Not Disturb een tijd invullen die 23 uur en 59 minuten beslaat. Op die manier zijn er alleen notificaties op een moment dat je toch slaapt (gedurende 1 minuut).

Do Not Disturb

Automatische App Updates
Heb je liever niet dat je computer op de achtergrond updates download en installeert? Dan kan je dat gelukkig uitschakelen. Via System Preferences > App Store kan je aangeven of, en in welke gevallen, updates gedownload en geïnstalleerd mogen worden. Ideaal voor mensen die graag alles zelf onder controle hebben.

Schakel offline dicteren in
Vanaf Mountain Lion heeft OS X de optie om tekst te dicteren, maar je moet dan wel altijd met het internet verbonden zijn. Nu is het echter ook mogelijk om dit offline te doen. Je moet dan wel eerst de benodigde software downloaden. Dit doe je via System Preferences > Dictation & Speech en dan het vinkje bij “Use Enhanced Dictation” aanzetten.

Schakel App Nap uit voor bepaalde apps
App Nap is een nieuwe functie in Mavericks die er voor zorgt dat bepaalde apps die al een tijdje niet meer worden gebruikt in een soort van winterslaap worden gebracht. Dat spaart uiteraard stroom en maakt je computer sneller, maar soms wil je juist dat een programma gewoon actief blijft. Door rechts te klikken op het icoontje van zo’n app en de optie Get Info te selecteren kan je dan aangeven dat App Nap wordt uitgeschakeld.

Download Adobe Flash en Java Runtime
Als je denkt: dit had ik al op mijn Mac staan voordat ik Mavericks installeerde, dan hebben we slecht nieuws. Apple heeft deze software namelijk verwijderd na de update. Gelukkig kan je het zelf wel weer installeren. Flash kan je simpelweg weer installeren door naar de website van Adobe te gaan. Java weer downloaden doe je door Terminal te openen en vervolgens in te typen: java -version. Als Java niet geïnstalleerd is zou je de optie moeten krijgen om het te downloaden.

Controleer op app updates
Uiteraard wil je graag de nieuwste versies van apps op je computer hebben, want je wil dat alles vlekkeloos samen kan werken met OS X Mavericks. Controleren op updates doe je via: Apple logo > Software Update.

Smilies
Een grote fan van smilies? Apple heeft het nu gemakkelijk gemaakt om die ook op je MacBook en Mac te gebruiken. Door Command-Control-spatiebalk in te drukken krijg je een popup met al je favoriete smilies.

Schakel het scherm van je Macbook uit
Door simpelweg 1 seconde op de uit-knop van je Macbook te drukken zal het scherm uitgeschakeld worden. Ideaal om stroom te besparen, maar ook als er nieuwsgierige aagjes in de buurt zijn en je te lui bent om je laptop dicht te klappen, of dat te opvallend vind. Als je de knop langer indrukt, 3 seconden, dan krijg je het vertrouwde menu te zien.

Bereken de reistijd tussen afspraken
Dankzij een diepere integratie van Apple Maps in Mavericks is het nu mogelijk geworden om de reistijd tussen twee afspraken te laten berekenen. Uiteraard moet je dan wel bij elke afspraak het adres ingevoerd hebben, maar dat is logisch. Als je dubbelklikt op een afspraak en op de tijd klikt kan je zelf aangeven dat je denkt dat de reistijd is of gebruik maken van de suggesties die Apple geeft voor die trip per voet of auto.

Gebruik wachtwoord suggesties van iCloud Keychain
Als je geen zin hebt om zelf wéér een wachtwoord voor een website te bedenken dan kan je dat nu ook door iCloud Keychain laten doen. Via System Preferences > iCloud kan je een vinkje zetten bij Keychain en dan hoef je zelf geen wachtwoorden te bedenken. Aangezien alles toch is opgeslagen in je iCloud Keychain hoef je ze niet zelf in te typen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *