Vergelijking: is de Asus ZenFone 3 een Galaxy S7-killer?

Asus ZenFone 3 Deluxe
Asus presenteerde vandaag de nieuwe ZenFone 3-range en maakt vooral met de Deluxe-versie veel indruk. Moet Android-marktleider Samsung zich zorgen maken?

De Asus ZenFone 3 Deluxe laat zich het beste vergelijken met de Samsung Galaxy S7 Edge, het huidige topmodel van de Zuid-Koreanen. De eerste heeft een 5,7″ display, het scherm van de tweede meet 5,5″. Beide toestellen draaien op Android en beschikken over de nieuwste hardware. Dus: welke moet je kopen?

Samsung Galaxy S7 Edge

Design
De ZenFone 3 Deluxe is de eerste unibody smartphone zonder antennestrepen. Dat is knap, want dat heeft zelfs Apple de afgelopen jaren niet voor elkaar gekregen. Dat betekent echter niet dat de ZenFone 3 er opeens heel erg vernieuwend uitziet. Sterker nog: leg je ‘m naast een Sony-smartphone, dan is de kans groot dat je ze nauwelijks uit elkaar kunt houden.

De Galaxy S7 Edge is een stuk onderscheidender, onder andere dankzij zijn gebogen scherm. Daarnaast is de Samsung net een beetje compacter, waardoor hij uiteindelijk lekkerder in de hand ligt. Ook op dat gebied scoort het design van de Galaxy S7 Edge dus beter.

Asus ZenFone 3 Deluxe

Hardware
De Asus heeft een Snapdragon 820-processor, terwijl Samsung de Europese Galaxy S7’s voorziet van zijn eigen Exynos 8890-chip. Uit tests is gebleken dat deze processor een tikkeltje langzamer is dan de Snapdragon 820. Daarnaast levert Asus zijn toestel met 6GB aan werkgeheugen. Samsung heeft gekozen voor 4GB RAM en verliest het dus ook op dit gebied.

Qua hardware zijn de toestellen verder zo goed als identiek: de grafische rekenkracht wordt geleverd door de Adreno 530 GPU, beide telefoons hebben een vingerafdrukscanner en beschikken over de mogelijkheid om de opslagruimte (standaard 64GB bij Asus en 32GB bij Samsung) uit te breiden met een microSD-kaartje.

Asus ZenFone 3 Deluxe

Display
Het scherm van de Asus is met 5,7″ net een beetje groter. Of dat een pluspunt is? Dat is een kwestie van smaak, dus daarover zul je zelf moeten beslissen. We weten wél dat het scherm van de Galaxy S7 Edge (5,5″) met zijn resolutie van 2560 bij 1440 pixels (534 ppi) een stuk scherper is dan de display van de ZenFone 3 Deluxe (Full HD, 386 ppi).

Samsung Galaxy S7 Edge

Camera
Asus maakt voor de ZenFone 3 Deluxe gebruik voor een nieuwe sensor van Sony. Je schiet foto’s van 22,5 megapixels en filmt in 4K. Handig: de optische beeldstabilisatie over vier assen, zodat het beeld een stuk stabieler blijft. De Galaxy S7 Edge verliest de megapixelstrijd met zijn 12 MP-sensor, maar stelt daar een lichtsterkere lens én grotere pixels tegenover, waardoor de Samsung vooral bij minder licht beter presteert.

Prijs
De Nederlandse prijs van de Asus ZenFone 3 Deluxe is op dit moment nog niet bekend, maar ook op basis van de Amerikaanse prijs kunnen we genoeg conclusies trekken. De Galaxy S7 Edge kostte bij zijn introductie 795 dollar, terwijl de ZenFone 3 Deluxe 499 dollar gaat kosten. Ga er maar vanuit dat het verschil in euro’s vergelijkbaar zal zijn.

Conclusie
Is het design of de camera voor jou doorslaggevend, dan zouden we voor de Samsung Galaxy S7 Edge kiezen. Kies je op basis hardware, dan ben je een beter af met de ZenFone 3 Deluxe. Ook het prijsverschil is niet te verwaarlozen. Voor 300 euro zou je zelfs de iets mindere camera van de Asus door de vingers kunnen zien, want voor dat bedrag koop je ook een leuke compactcamera of eenvoudige DSLR.

PopulariteitVersie en naamAantal Android apparaten met deze software in procenten
72.2 Froyo0,1 %
64.0.3 - 4.0.4 - Ice Cream Sandwich1.9 %
52.3.3 - 2.3.7 - Gingerbread2.0 %
46.0 Marshmallow10.1 %
34.0 - 4.1 - 4.2 - 4.3 - Jelly Bean18.9 %
24.4 KitKat31.6 %
15.0 - 5.1 - Lollipop35.4 %

Nog geen reacties

  1. Ik zou voor de S7 Edge gaan. Puur voor zijn batterij en natuurlijk de waterdichtheid! Ben er echt blij mee. Maar die Asus Zenfone 3 is wel een specs killer voor zijn prijs en zijn categorie!!

  2. De LG G5 heeft ook een unibody design zonder antenne strepen en die is toch wat eerder op de markt gekomen.

    Cijfers klinken goed en als de prijs daadwerkleijk stuk lager is zeker een optie voor de mensen die een 5.7 inch scherm prima vinden.

    Ik loop momenteel met 5.5 inch maar volgende telefoon toch weer een stapje kleiner.

  3. Na dik 6 jaar met heel veel highend martphones die we gezien hebben weten we wel beter mensen ….

    Specs zeggen meestal niet alles en dat de juiste implementatie ervan het verschil maakt.
    Voor dit soort geintjes komt jarenlange ervaring in dit segment kijken en laat Asus dat net niet hebben.

    Sure, zat ervaring met hardware maar de juiste implementatie met software, build quality en finesse hebben ze niet in het smartphone segment.

    Samsung heeft tot de dag van vandaag (ja we zijn een kwartaal verder en dat is best wat tijd in smartphone land) een DIJK van een smartphone neer gezet en tot op heden is er NIETS op de markt wat het van de troon kan stoten.

    Zijn gewoon facts !

    • @turbobrick: De nieuwe HTC 10 al eens gebruikt? Betere build quality, betere software implementatie door het weglaten van dubbele/overbodige apps, fijnste/meest directe touch gevoel, veel betere audio, USB type-C (future proof). De camera is wellicht minimaal beter (de HTC 10 maakt ook fantastische foto’s) en de prijs is misschien wat duurder waardoor je zou kunnen beargumenteren dat de S7 een betere prijs/kwaliteit heeft. Ik persoonlijk vind de HTC 10 een beter alternatief, voornamelijk door de audio ervaring en ik de nieuwste versie van HTC Sense erg prettig vindt(ik ben geen fan van Nova Launcher of welke dan ook, mijn telefoon moet out-of-the-box meteen prettig werken. Beweren dat NIETS de samsung van de troon kan stoten is jouw mening, geen feit en ik ben een andere mening toegedaan.

      • @Pordon: Niemand zegt dat de HTC 10 geen prima smartphone is …. Jammer dat HTC fanboys zich altijd aangesproken moeten voelen.
        Maar goed, we moeten wel realistisch blijven en als je dan ook de VELE reviews leest, gebruikers ervaringen, Blogs & Vlogs dan kom je al snel tot de conclusie dat de S7/S7 Edge de beste allround smartphone is van dit moment …. PUNT
        Niet alleen 3 maanden geleden maar ook nu nog (vele second opinion reviews te vinden 3 maanden later).

        Leuk die USB C poort maar afgezien van wat geeks boeit dat 99% van de wereldbevolking geen ene ruk. Iedereen heeft wel Micro USB laders en kabels en USB is nog lang geen standaard. Waarom nu dan moeilijk doen met weer andere kabels en evt. adaptors.

        Leuk die DAC audio maar wie boeit dat nou echt ? Wederom een enorm kleine club geeks want audiofielen luisteren geen muziek op een smartphone doorgaans. Bovendien streamen we meestal alles en dan is 100% kwaliteit niet haalbaar.
        Via de ingebouwde speaker ga je het verschil echt niet horen en streamen via BT ook echt niet.

        Build quality is idd bovengemiddeld goed maar dat zijn alle premium phones tegenwoordig wel. Kwestie van smaak. Een Iphone 6S zit ook prima in elkaar en een S7/Edge is ook alles behalve goedkoop qua feel en beleving.

        Je kunt pleiten voor Sense wat je wilt maar het is GEEN stock Android, PUNT. Het is mischien wat minder bloated maar nog steeds een schil. De 1 vind dat fijner als Touchwiz maar anderen weer niet. Anderen geloven wel heilig in zoiets als Nova Launcher of Google launcher. Met de power in hedendaagse premium phones boeit dat allemaal niet zo.
        Leuk voor geeks die zich hele dagen bezig houden met benchmarks, maar in reallife komt niemand wat te kort met een topklasse HTC, Samsung, LG, Sony of zelfs Huawei.

        Wat wel boeit is het volgende:

        – Batterij die gewoon ECHT de hele dag doorkomt met zwaar gebruik. Waar je ook kijkt en wat je ook leest, het is een feit en dit boeit mensen wel degelijk !!!!!

        – De camera is gewoon Top, je ziet, hoort en leest het overal. Wederom, velen geven dit erg belangerijk te vinden tegenwoordig. De compact camera begint echt concurentie te krijgen en de smartphone heeft iedereen altijd bij zich.

        – Het scherm is het beste op dit moment, ook geen discussie over mogelijk, simpel zat.

        Dan wat puntjes die ook mee wegen:

        – Waterdicht, ook bewezen dat het echt zo is en voor een hoop mensen voegt het wat toe maar niemand zal dit echt als een nadeel zien, Kortom wederom winst.

        – Draadloos laden. Erg handig en nog makkelijker dan de makkelijke usb C aansluiting, leg hem neer op het inductie lader en laden maar. Je ziet het zelfs in de tafels terug bij bijv. Starbucks. Geen zin in ? Quickcharging werkt ook prima en bewezen snel.

        – Qua design voor een grote groep een schitterend ding, en dan met name de Edge.
        De HTC 10 oogt zeker van de voorkant niet bijzonder. Sterker je kunt hem verwarren met een 4 jaar oude Galaxy als je hem ziet. echt niets bijzonders.

        – Always on display. Voegt voor de meesten echt wel wat toe.

        En zo zijn er best wel wat punten op te noemen die ervoor zorgen dat het echt wel de top is op dit moment voor de mensen die op vrijwel alle vlakken het beste van het beste wensen.

        Nogmaals de HTC 10 is niks mis mee, maar hij blinkt ook niet uit op de vlakken die voor de meesten van essentieel belang zijn. Een hifi audio DAC, een sterke metalen unibody en USB-C doen daar niks aan.

        • @turbobrick: HTC Fanboys? Aangevallen? Mijn daily is nog steeds een LG G4. Wel heb ik inmiddels een maandje de 10 kunnen gebruiken en ik ben daar over het algemeen meer van onder de indruk dan de S7 die ik getest heb. Zeker na de laatste update werkt de HTC nu gewoon vlotter dan de S7 en de camera is vergelijkbaar. De S7 is net wat sneller in scherpstellen maar even snel een foto maken levert soms bij de S7 de betere foto op en soms bij de HTC. Qua scherm… Ik ben geen fan van de overdreven kleur weergave op alle samsungs tot nu toe. Mijn puntje van kritiek op de HTC is dat zwart wellicht zwarter had gekunt maar het scherm van de HTC vind ik prettiger aan de ogen.

          Batterij gaat gemakkelijk een hele dag mee en laad bovendien sneller op dan de S7.
          Dat de USB Type-C momenteel nog niet een overwegingspunt is maakt het niet minder belangrijk in mijn ogen om future proof te zijn. Zeker als je een telefoon 2 a 3 jaar gaat gebruiken.

          Qua design vind ik de S7 een mooi toestel maar naar mijn mening doet de HTC daar zeker niet voor onder en voelt de HTC steviger aan. Overigens vind ik het gebruik van glas op de S7 nog steeds onbegrijpbaar.

          Ik heb een 128gb microSD kaartje vol met muziek in m’n telefoon en het is een genot om muziek te luisteren op de HTC. Ook de speakers van de telefoon zelf voegen toe aan het kijken van video’s en het spelen van games doordat het geluid gewoon stukken beter is.

          Wireless charging en waterproof moet ik de S7 nageven.

          Het ging mij ook niet om te zeggen dat de S7 niet een goed toestel is want het is een top toestel maar claimen dat niets in de buurt kom ben ik het absoluut niet mee eens. Beide zijn top en mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de HTC op dit moment.

          • @Pordon: Het scherm is veel meer dan alleen maar zwart waarden. Ook de leesbaarheid buiten is een dag en nacht verschil. De helderheid is voor een phone in dit segment embarmelijk te noemen.
            Niet mijn persoonlijke mening maar gebleken uit tests.
            Om maar te zwijgen over het verbruik van het scherm. Niet alleen heeft de S7 met afstand het beste scherm maar ook het zuinigste.

            Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
            Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
            Samsung Galaxy S7 3000 mAh 15u28m
            HTC 10 3000 mAh 9u18m

            Dat scheelt dik 6 uur !! Nee vriend, het scherm in de HTC 10 is een misser. Maar gelukkig is een scherm niet een essentieel onderdeel van een smartphone tegenwoordig (sarcasme mode off).

            Het snellere opladen van de HTC10 ????
            Hoe kom je erbij … Dezelfde 3000Mah accu duurt bijna een UUR langer om die geheel vol te krijgen tov de S7.

            Design is persoonlijk, en over smaak valt niet te twisten.

            De camera is meer dan alleen het scherpstellen. De gehele compositie en de prestaties met name bij weinig licht (niet onbelangerijk) is zichtbaar beter.
            Wederom niet alleen mijn persoonlijke mening maar een blinde foto vergelijkings test op tweakers zorgde voor een duidelijke winnaar, de S7. De HTC 10 kwam niet in de buurt.

            Je hebt gelijk dat de speaker op de 10 beter is, die van de S7 is matig .. Dat is gewoon zo.

            Vwb futureproof, je hebt gelijk dat de meesten iets kopen voor de komende 2 a 3 jaar. Wat is er dan niet futureproof met Micro usb ? Denk je dat je laders (die je overal vind, tegenwoordig, echt overal op de meest uiteenlopende artikelen) dan opeens verdwenen zijn ?
            Ik durf te zeggen dat je micro USB met afstand nog het meeste te vinden is in het gemiddelde huishouden … GROTE afstand !
            Natuurlijk zullen laptops, tablets, etc steeds meer komen met USB C maar eer dat het echt de standaard is zijn we zeker 4 jaar verder.

            Ik blijf bij het punt dat als je alles optelt er geen enkele phone echt in de buurt komt van de S7 op dit moment.
            Op sommige punten wel maar alles bij elkaar opgeteld zeker niet.
            En nogmaals, het scherm, cpu, sd card, prijs, camera, en ACCU zijn hele belangerijke zaken voor consumenten. Hier bied Samsung met afstand het meeste !

          • @turbobrick: Lekkere fanboy reactie weer. Ben geen fan – noch bezitter – van de M10, maar een aantal pluspunten die je noemt voor de S7 zijn pertinent onjuist. USB-C is defacto nieuwe standaard; meer future-proof; kan sneller laden (volgende de officiele standaard), gebruiksvriendelijker en – hartstikke belangrijk – steviger dan die #$%^&*( slappe micro-USB aansluiting. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor nerds. En niets over 4 jaar; je kan de kabels gewoon per direct kopen; je hoort toch ook nooit iemand huilen over die vage Apple-connectoren; ze zijn gewoon prima verkrijgbaar; non-argument dus.

            Het S7 Edge ontwerp is prachtig en het scherm al helemaal (geen commentaar daar), maar ook relatief kwetsbaar en de normale S7 heeft ook ‘slechts’ een 3000mA batterij ipv 3600mA. Gelieve dus niet appels met peren vergelijken.

            Ook is de GPU van de SnapDragon 820 ongeveer 20-25% sneller dan die van de S7. Zeg niet dat het erg boeiend is; maar toch. Daarnaast boeit een SD-card helemaal niemand zolang dat ding maar genoeg capaciteit heeft. 64GB is meer dan voldoende voor 99% van de gebruikers. Mijn (inmiddels 2 jaar oude) smartphone heeft 32 GB en ik heb inclusief 100+ apps en 1000+ MP3tjes en ~200 foto’s, nog meer dan 20GB vrij en dan ben ik toch echt een bovengemiddelde gebruiker.

            Deel je mening dat een S7 > M10, maar een aantal argumenten ligt m.i. genuanceerder. Persoonlijk vind ik scherm ook erg belangrijk, maar audio ook en met name de robuustheid ook, terwijl opslagruimte me minder boeit. Accuduur ook; maar ik draai toch altijd custom ROMs, dus stock-software boeit me voor geen meter. Net zoals 4K filmen of de MPs van de camera. En dat laatste geldt weldegelijk ook voor de meeste consumenten; camera kwaliteit is prima tegenwoordig voor highend phones, en 90% van de consumenten verneukt de kwaliteit toch na publicatie door resizing of te grove JPG of MP4 compressive/quality settings.

            Kijk ik dan naar de prijs van de S7 vs de Z3 (50% duurder), dan denk ik dat de Z3 best wel een killer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *