Verjaag irritante vogels met een robothavik

Robird
Vogels zijn leuk, maar als je op een boerderij of vliegveld werkt, leer je ineens een hele andere kant van deze fladderaars kennen. De Nederlandse Nico Nijenhuis komt met een oplossing.

De 27-jarige Nederlander Nico Nijenhuis heeft een robothavik gebouwd die zo echt lijkt dat andere vogels er angstvallig bij uit de buurt blijven, in de angst om opgegeten te worden. Met zijn Robird ontwerpen hoopt hij een veilig luchtruim te maken voor vliegvelden.

Afstudeerproject
Als afstudeerproject aan de Universiteit van Twente ging hij aan de slag met een prototype van een mechanische vogel. Hij kreeg de opdracht om hem te verbeteren, wat makkelijker gezegd is dan gedaan. We weten namelijk nog steeds niet goed hoe vogels werken, en hoe ze voortbewegen met hun vleugels. “Wat vogels met hun vleugels doen is ongelofelijk lastig om na te bootsen”, vertelt Nijenhuis aan Wired.

Robird

Om dit probleem op te lossen ging hij op zoek naar de delen van een vleugel die hij wel kon simuleren. Al snel werd flexibiliteit het sleutelwoord. Vleugels bewegen namelijk niet alleen op en neer, maar bewegen constant tijdens het fladderen. Door dit om te zetten in onderdelen voor een robotvogel, ontstaat er een verrassend geloofwaardig geheel. En dat is maar goed ook, anders zouden vogels er niet intrappen:

“Als het er niet uitziet als een jachtvogel, dan kan het ze niets schelen. Ook als het niet op die manier beweegt, hebben ze er geen aandacht voor.”

Stevig
Het lichaam van de robothavik komt zo uit een 3D-printer rollen, het stevige materiaal waar ze van gemaakt zijn zorgt ervoor dat ze tegen een stootje kunnen. Volgens Nijenhuis kunnen ze met 50 kilometer per uur de grond raken en bijna niets breken.

Hij hoopt aan het einde van het jaar volledig automatische robotvogels het luchtruim in te sturen. Op dat moment zou men een route uit kunnen tekenen, of een gebied vast kunnen stellen waar ze in rond kunnen vliegen. Zodra je de robotbeestjes vervolgens de lucht ingooit doen ze de rest vanzelf.

Resultaten
Het leuke is dat het ook echt lijkt te werken. Na een test bij een bedrijf bleek dat er 75 minder vogels rondvlogen in het gebied. De Robirds zijn dus een diervriendelijke oplossing voor een natuurlijk probleem. “Nu is er ook een natuurlijke reden voor de vogels om weg te blijven”, aldus Nijenhuis.

[gv data=”-gc8kBmzOOI”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *