Video: robotduiker haalt schatten uit scheepswrak

Robotduiker
Deze op afstand bestuurbare robotische duiker was in staat objecten te verzamelen in een in 1664 gezonken schip. Must see.

De door Stanford University ontwikkelde OceanOne is voorzien van kunstmatige intelligentie en Force Feedback. De robot kan honderden meters dieper duiken dan wat voor een mens mogelijk is. Nu is hij voor het eerst op een serieuze missie gegaan en het is meteen een doorslaand succes.

In 1664 zonk de La Lune, een schip van Louis de Vijftiende, voor de kust van Zuid-Frankrijk. Sindsdien ligt het op de bodem van de oceaan, op ongeveer honderd meter diepte. Er is in die 352 jaar niemand bij in de buurt geweest.

De OceanOne werd tijdens de missie bestuurd door Oussama Khatib, die als professor computerwetenschappen verbonden is aan Stanford. Via de stereoscopische camera was het team van Stanford in staat live mee te kijken:

OceanOne

De robot is zeer nauwkeurig te bedienen met joysticks en de haptische feedback (OceanOne heeft allerlei sensoren in zijn ´polsen´ ziten) zou zó gevoelig zijn, dat het voor de bediener zou zijn alsof hij de voorwerpen die OceanOne aanraakt zelf in handen heeft. Voor het grootste gedeelte heeft OceanOne echter geen enkele live-besturing nodig. Dankzij de sensoren zorgt hij ervoor dat hij voorwerpen niet laat glippen, maar ook niet zo hard grijpt dat hij deze beschadigt. De sensoren meten verder zaken als de stroming en andere bewegingen in het water.

Khatib liegt de OceanOne een vaas mee nemen naar de oppervlakte. Voor extra grip kon de robot zelfs één van zijn robotische vingers in de opening van de vaas steken. Op deze foto overhandigt de OceanOne de vaas aan een duiker:

OceanOne

Uiteindelijk is het de bedoeling om OceanOne steeds dieper de zee in te laten gaan, op plaatsen waar mensen onmogelijk kunnen komen. Dat maakt allerlei tot voor kort onuitvoerbare missies mogelijk.

[gv data=”p1HmgP9l4VY”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *