Vliegtuig van de toekomst heeft geen ramen nodig (video)

Raamloos-vliegtuig
Dit model van een futuristisch vliegtuig heeft geen ramen meer nodig om de passagiers naar buiten te laten kijken. Daar worden speciale displays voor gebruikt.

De zogenaamde IXION Windowless Jet van Technicon Design gebruikt camera’s die in 360 graden het beeld om het vliegtuig heen opnemen. Vervolgens worden deze opnames geprojecteerd op het plafond en de zijkanten van de cabine.

Omdat het gehele vliegtuig, op de onderkant na, volledig bestaat uit displays, kun je tal van concepten bedenken die daar slim gebruik van maken. In onderstaande conceptvideo zien we bijvoorbeeld iemand een film kijken op de ‘muur’ en iemand die even een werkoverleg heeft terwijl hij onderweg is naar zijn bestemming.

[gv data=”ndcG_4A38Z4″][/gv]

Technicon is niet de eerste die experimenteert met dit soort raamloze vliegtuigen. Ook Spike Aerospace kwam eerder dit jaar al op de proppen met een soortgelijk privévliegtuig.

Zo te zien zijn de beelden alleen (nog) niet 3D, wat je eerder het gevoel geeft dat je naar een geanimeerde wallpaper kijkt dan werkelijk naar buiten. Toch kunnen wij niet wachten om plaats te nemen in deze jet van de toekomst. Al was het maar om een ruimte-wallpaper in te stellen, zodat het lijkt alsof we door het heelal razen.

6 reacties

  1. Dit gaat natuurlijk op den duur sowieso komen. Die raam lijsten zijn structureel gezien behoorlijk zwaar, camera’s en schermen zijn tegenwoordig relatief lichtgewicht en er hangen al vele schermen in de meeste vliegtuigen. Dus ik ben sowieso al verbaast dat je niet vaker zo’n concept ziet, vooral van de grote vliegtuigbouwers.

    • @mrB: Het idee is leuk, maar er bestaan nog geen 3D schermen die voor iedere kijker een eigen perspectief laat zien, het geeft dus niet de ervaring van een normaal raam en dit zorgt voor claustrofobie. In een privejet is het de keus van de eigenaar, maar een grote luchtvaartmaatschappij gaat hier zijn vingers nog niet aan branden.
      Claustrofobie is ook de reden dat er ramen in een metro zitten, dat is namelijk nergens voor nodig want je ziet toch niets, maar het geeft mensen een minder opgesloten gevoel.
      Er zijn doorzichtige en ondoorzichtige licht gewicht materialen in ontwikkeling die voor grotere ramen kunnen zorgen in vliegtuigen, op den duur zelfs hele grote ramen omdat de materialen bij de sterkte en flexibiliteit van aluminium in de buurt komen. Het duurt nog een tijd voor het zo ver is, maar het duurt ook nog zeker een tijd voor er 3D schermen zijn die voor iedere kijker, ongeacht de hoek of het aantal kijkers een eigen perspectief bied.

      • @MrSkyline: Even zoeken naar die soort glas leert dat het pas een paar jaar bekend is. Voordat dat in een vliegtuig gaat komen zijn we helaas 20 jaar verder, kijk maar naar composieten in aerospace, begint nu pas echt toegepast te worden op grote schaal.
        Aluminium is perfect voor vliegtuigen omdat het goed tegen rek kan, zeker voor de soortelijke dichtheid. Dit is van belang omdat in de romp er altijd een rekspanning aanwezig is, door de druk van binnen uit. Verder heb je nog een hoop ellendige schuif en druk spanningen, grotere ramen zullen dit altijd verzwakken, al helemaal omdat je een verbinding tussen beide materialen moet maken. scherm- en cameratechniek gaat met enorme sprongen vooruit, van HD naar 3D en 4K, schermen die naar verschillende kanten ander beeld laten zien, etc. In automotive word hier veelvuldig gebruik van gemaakt. Helaas is de vliegtuig industrie niet zo flexibel hiermee.
        Begrijp me niet verkeerd, maar vliegtuig industrie zit redelijk vast geroest. Soms zie je een geinig conceptje, maar bijna nooit voor een grote airliner. In aerospace is zitten we momenteel weer op een vlakker stuk van de S-curve. Daardoor vind ik zo’n idee als hier gepresenteerd best wel gaaf

        • @mrB: Het idee is gaaf, maar dat zien we hier op de TUDelft wel vaker. Het is leuk om als Aerospace engineering student door de Industrieel ontwerpen faculteit te lopen en te zien dat IO’ers dingen ontwerpen die technisch gezien gewoon niet kunnen of werkelijk geen enkel toegevoegde waarde hebben.

          Zo noem ik als voorbeeld de zonnecellen die getoond worden om onboard low-voltage systems te voorzien van energie. Het meenemen van een dergelijk zonnepaneel kost veel(!) meer energie dan die paar lampjes die je van zo’n paneel kan laten branden.

          Natuurlijk zie ik vanuit een structureel oogpunt liever dat ramen verdwijnen zodat de romp minder verstevigingen nodig heeft en dus minder zwaar wordt. Desondanks is nog maar zeer de vraag of al die schermen een lagere massa zullen hebben.

  2. Misschien kan het ook wel gebruikt worden op lange vluchten tegen jetlag.
    Door het versneld donker of licht te laten worden kun je het lichaam misschien wel laten wennen aan nieuwe tijdzones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *