Waarom denkt iedereen dat deze fiets onsteelbaar is?

Waarom denkt iedereen dat deze fiets niet gestolen kan worden?
Nieuw idee uit fietsenland. Een fiets waarbij je nooit meer een apart slot hoeft mee te nemen. Gaat zoiets werken?

Drie Chileense studenten zeggen een oplossing te hebben voor het probleem waar zoveel Nederlanders ieder jaar tegenaan lopen: op de plek waar je je fiets had geparkeerd kom je erachter dat iemand er met je stalen ros vandoor is gegaan. Dat hangslot van twee tientjes bood weer eens te weinig weerstand tegen geoefende fietsendieven die onze grote steden bevolken. Maar wat als je nou eens je complete fiets om een paal heen kon vouwen?

Vouwfiets, maar dan anders

Dat is het idee achter De Onsteelbare Fiets in het Yerka Project. Bij deze fiets is het onderste deel van het frame aan twee zijden aan scharnieren bevestigd, en in het midden in tweeën gesplitst. Daardoor kun je de framebuis openklappen en je fiets rond een lantaarnpaal of ander object vastzetten. De vergrendeling gaat via de zadelpen. Die schuif je door de twee framepijpen en kan onderaan worden vergrendeld. Check de video hieronder voor uitleg.

[gv data=”1pWYu8t5o4o”][/gv]

Onder het motto “hij is onsteelbaar, want om hem te stelen moet je het frame doorzagen” weet het fietsproject veel aandacht te genereren. Toch zal het voor de gemiddelde jatmoos een fluitje van een cent zijn om hem te stelen. Immers, door de zadelpen door te knippen/zagen – dat ook nog eens van dunner materiaal is gemaakt dan het frame – kun je de constructie in een handomdraai weer terug vouwen en in elkaar klikken. Iets dat ook nog eens minder tijd in beslag zal nemend dan het doorknippen van een slot van gehard. Dat de opvallend lange zadelpen uiteindelijk iets korter is geworden, en de slotconstructie niet meer te gebruiken is, zal de gemiddelde fietsensteler een zorg zijn.

Desalniettemin; een fraai alternatief voor mensen die er een hekel aan hebben om een apart slot mee te zeulen en er geen moeite mee hebben om iedere keer het zadel opnieuw af te stellen. Wat de fiets moet gaan kosten is nog niet bekend.

[lg_folder folder=”0_Divers/Onsteelbare_fiets_Yerka_Project/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *