Zo maak je opslagruimte vrij

Galaxy S4
Of het nu je iPad Air of je Galaxy S6 is, velen van ons lopen vroeg of laat tegen de grenzen van onze opslagcapaciteit aan. Dit zijn een aantal manieren om te zorgen dat je snel wat extra ruimte hebt.

Apps verwijderen

De simpelste en meest effectieve methode is om er wat apps uit te knallen die je niet nodig hebt. Op een Apple-device ga je naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik om te zien hoeveel ruimte de verschillende apps innemen. Op een Android-apparaat doe je dit via Instellingen > Mijn apparaat > Meer > Opslag. Het zal je opvallen dat de gebruikte ruimte vaak niet proportioneel is aan hoe nuttig de app is, dus goeie kans dat je het een en ander ziet waar je afscheid van wilt nemen.

Foto’s en screenshots verwijderen

Het zal je verbazen hoe snel je opslag gevuld wordt met foto’s als je niet af en toe een moment neemt om daar in te gaan schrappen. Screenshots van bustijden en andere dingen die alleen op het moment zelf relevant zijn kun je weggooien en dat scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid beschikbare opslagruimte.

SD-card toevoegen

Strikt genomen maak je zo geen ‘opslagruimte vrij’, maar wel als je data van je telefoon naar deze SD-kaart verplaatst. De meeste Android-apparaten beschikken nog steeds over een opening voor een SD-kaart, hoewel dit zeldzamer wordt. Voor een SD-kaart ben je niet meer dan een paar tientjes kwijt.

Op sommige Android-apparaten is het ook mogelijk om apps naar je SD-kaart te verplaatsen, hoewel deze feature langzaam aan het verdwijnen is. Om dit te doen ga je naar Instellingen > Meer > Applicatiebeheer. Kies een app en als je de mogelijkheid hebt deze op te slaan op de SD-kaart staat dat hier aangegeven.

Extra cloud-opslag bij kopen

Standaard beschik je als iPhone-bezitter over 5GB aan cloud-storage, maar die kun je vergroten helemaal tot aan een volledige terrabyte.

Cache verwijderen

Browsers en een app als Facebook slaan vaak veel op in hun cache. Als je deze leegt maak je niet alleen veel ruimte vrij, maar worden de apps zelf ook wat sneller. Meestal zul je de cache via de instellingen van de app kunnen vinden. Op een Android-apparaat ga je bijvoorbeeld naar Instellingen > Meer > Applicatiebeheer > De app en druk je op cache verwijderen. Soms kun je ook terecht bij de algemene instellingen van bijvoorbeeld je iPhone. Je kunt een app ook verwijderen en opnieuw installeren om weer met een lege cache te beginnen. Apps die helpen bij het veilig verwijderen van overbodige data zijn onder meer Ccleaner en AVG Cleaner (beiden gratis).

De cache van je iPhone kun je legen door de aan/uitknop en de homeknop een seconde of 10 tegelijk ingedrukt te houden.

Factory Reset

Je kunt het natuurlijk altijd ̩cht grondig aanpakken en je telefoon terugzetten naar net-uit-de-doos-status. Vanzelfsprekend doe je dit pas als je zeker weet dat alles wat echt belangrijk is elders is opgeslagen Рwant als het nu weg is, dan is het ook echt weg.

Android: Instellingen > Accounts > Backup maken en terugzetten.
iPhone: Instellingen > Algemeen > Reset.

4 reacties

  1. Zo heb ik er nog een paar:

    – Maak de video’s/stash op je telefoon wat kleiner van formaat. Wees geen ‘kwaliteitshoer’ en converteer die video van 3 minuten en 1 GB grootte naar een kleinere grootte.
    – In plaats van foto’s verwijderen, kan je ze gewoon op je computer/laptop ed zetten.
    – Verwijder die liedje die je in 2013 downloadde maar nooit naar luisterde toch gewoon.

  2. jullie vergeten dat de cloud van google foto’s onbeperkt is als je onder de 20mp of onder de full hd resolutie blijft.
    icloud is dan ook wel een duur alternatief voor de vele clouddiensten en in het buitenland met die roamingtoestanden heb je al niets aan de cloud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *